Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія міжнародних відносин.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
28.58 Кб
Скачать

Особливість фактору Близького Сходу

  1. Близькосхідний регіон географічно розташований у Африці та Азії та є природнім центром високого політичного напруження.

  2. Регіон Перської затоки, який географічно належить до Близького Сходу є зосередженням найбільшої кількості розвіданих покладів нафти у світі.

  3. Близький Схід є місцем зародження не лише державності, як політичного інституту, а й місцем зародження основних релігій людства (Християнство, Іслам, Юдаїзм).

  4. Близький Схід після Другої Світової війни перетворився на арену протистояння як між колоніальними метрополіями (Франція, Велика Британія), так і між наддержавами – СРСР та США.

  5. Складні кліматичні умови, недостатній рівень економічного розвитку спричиняли високу залежність країн регіону.

У літку 1991 року було оголошено про розпуск Ради Економічної Взаємодопомоги та Організації Варшавського договору. 19 серпня 1991 року відбувся заколот ДКНС (Путч ГКЧП). У липні 1991 року у СРСР приїхав Дж. Буш, який підписав з Горбачовим угоду, яка передбачала скорочення протягом 7 років ядерних арсеналів СРСР та США до 6 000 боєголовок у кожному.

8 грудня 1991 року у Біловежській пущі лідери Росії, України та Білорусії – Борис Ельцин, Леонід Кравчук, Станіслав Шушкевич підписали угоду про утворення Співдружності Незалежних Держав.

Наслідки розпаду срср

  1. Зникла перша у світі держава, яка ставила на меті побудову комунізму, та поширення комуністичних ідей в усьому світі.

  2. Після розпаду СРСР світ став одно полярним, у ньому беззастережно домінували США.

  3. Під загрозою втрати контролю опинився один з найбільших у світі ядерних арсеналів.

  4. Перебудова та подальший розпад СРСР спричинили загострення низки конфліктів (Карабах, конфлікт між Грузією та Абхазією, конфлікт у Придністров’ї, які негативно вплинули на загальний клімат безпеки у Європі

  5. Крах СРСР спричинив для мільйонів його громадян розчарування та втрату ідеалів, створив ідеологічний вакуум який почали заповнювати різноманітні релігійні та суспільно-політичні течії.

  6. Розпад СРСР завдав важкого удару по соціалістичній моделі економічного розвитку, викликав «дикий капіталізм», спровокував значне падіння рівня соціальної захищеності громадян.

Розпад біполярної системи. Міжнародні відносини

Влітку 1991 року Словенія та Хорватія оголосили вихід зі складу Югославії.

Особливості переходу від біполярного до одно полярного світу

  1. На уламках Ялтинсько-Потстдамської почали спалахувати локальні конфлікти які впливали на загальний рівень безпеки та довіри у світі.

  2. Сполучені Штати та країни НАТО скористались зникненням головного противника для розширення зони власного військово-політичного впливу.

  3. Колишні політичні клієнти СРСР у більшості своїй були змушені переорієнтуватися на нові центри впливу.

  4. Російська та пострадянська політична еліта виявилася неготовою до формулювання національних інтересів.

  5. Країни західної Європи зустріли геополітичні зміни пожвавленням ідеї Європейської інтеграції, яка знайшла втілення у створені Європейського Союзу.

  6. Розпад СРСР подарував шанс на перетворення на наддержаву Китаю.

Світ почав розвиватися в умовах глобалізації, яка характеризувалась :

  1. Прискоренням зникнення меж внутрішньої та зовнішньої політики держави.

  2. Посиленням міжнародного втручання у внутрішні справи держав, які переживали період трансформації.

  3. Запровадженням практики гуманітарних інтервенцій, які суперечили усталеним традиціям невтручання держав у внутрішні справи одна одної.