Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
04_Самостійна робота з курсу Політологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Тема: Політичні партії і партійні системи.

1.Участь політичних партій України в останніх парламентських виборах: всеукраїнський, регіональний і місцевий рівні.

2. Роль політичних партій у контексті реформування політичної системи України.

Політичні партії є активними учасниками виборчих кампаній. Саме їхня повноцінна участь підтверджує рівень демократії в країні. В Україні діє змішана виборча система, згідно якої половина місць у парламенті формується на основі партійних списків. При розгляді першого питання потрібно докладно проаналізувати форми участі партій в останніх парламентських виборах. Насамперед це стосується передвиборчої діяльності партій, особливостей агітації і пропаганди, застосування технологій і антитехнологій. Необхідно порівняти аспекти виборів на всіх рівнях, виділивши їхні найбільш показові моменти. Така робота спирається на аналіз поточних матеріалів всеукраїнських і місцевих засобів масової інформації, власні спостереження. На її підставі потрібно зробити висновки стосовно характеру і результатів виборів. Ці висновки студенти мають зробити самостійно, а також запропонувати свої рекомендації щодо вдосконалення виборчого законодавства і розробки виборчих технологій.

Демократичне реформування політичної системи України є досить актуальним завданням її нинішнього життя. Основні її напрями запропоновані Президентом України. Вони передбачають посилення ролі політичних партій у формуванні органів законодавчої і виконавчої влади. При розгляді другого питання потрібно вивчити положення пропозицій Президента щодо партій. Також слід проаналізувати чинне законодавство про політичні партії, зокрема, у плані їхньої участі у формуванні і здійснення влади. Доцільно зробити характеристику структурних будов і програм основних партій України. Підсумком таких досліджень має стати висновок про здатність партій брати повноцінну участь у політичному житті.

Література.

1.Проект Закону України “Про внесення змін до Конституції України”: На всенародне обговорення. – К., 2003.

2.Право вибору: політичні партії і виборчі блоки. Довідник. – К., 2002.

3.Перелік партій, зареєстрованих Міністерством юстиції // Урядовий кур’єр. 13.02.2003.

4.Дергачов О. Місце політичних партій у здійсненні влади в Україні // Політична думка. – 2002. – №1.

5.Кривоцюк П. Створення партій демократичного типу: світовий досвід та українські реалії // Людина і політика. – 2002. – №5.

6.Рожкова І. Тенденції та особливості структурування українського політичного поля: порівняльний аналіз парламентських виборів 1998 і 2002 рр.// Політична думка. – 2002. – №2/3.

7. Матеріали газет “Голос України”, “Урядовий кур’єр”, “Зеркало недели”, журналу “Політика і культура”, місцевих ЗМІ за січень-квітень 2002 року.

Тема: Міжнародна політика.

1.У чому полягає значення зовнішньої політики для політичної науки.

2.Українсько-російські відносини: історія і сучасність.

3.Міжнародні організації на сучасному етапі.

4.Інтернет як чинник світової інтеграції.

Головною складовою предмету політології є влада, а також держава як основний інститут її реалізації. Внутрішні функції держави характеризують її діяльність на обмеженій території певної країни. Але її суверенітет поширюється і на міжнародну арену. Тому зовнішня політика суттєво доповнює сутність держави як основного носія владних повноважень. У сучасних умовах зростання цілісності світу значення зовнішньої політики збільшується. Вже вона спрямовує і раціоналізує внутрішньополітичну діяльність

Відносини з Росією вважаються одними з пріоритетних для нашої країни. Це пояснюється багатьма чинниками. Спочатку слід простежити історію їхніх відносин, з’ясувати особливості різних періодів. Далі варто докладно зупинитись на їх сучасному стані. Він характеризується багатьма аспектами. Необхідно проаналізувати період, починаючи з 1991 р., виділивши моменти співробітництва і протистояння. Студенти мають відзначити причини, що їх породжують. Дуже важливою буде підготовка власних пропозицій стосовно більш ефективного здійснення відносин між двома країнами. Доцільно провести дискусію з цього питання, коли протилежні сторони аргументовано відстоюють позиції та інтереси Росії та України.

Міжнародні організації є важливими показниками світових інтеграційних процесів. Вони стають все більш активними суб’єктами міжнародних відносин. Розглядаючи це питання, необхідно розкрити структуру організацій, порядок їхньої діяльності, відзначити їхні функції та компетенцію. Потім слід класифікувати міжнародні організації за різними критеріями, виділивши найбільш впливові серед них. На практичних прикладах потрібно визначити конкретні напрями їхнього впливу на міжнародне життя. Насамкінець варто розглянути участь України у міжнародних організаціях.

Однією з характеристик сучасного загальносвітового процесу є глобалізація та інтеграція. Значною мірою вони обумовлюються інформаційним зближенням країн. Провідним чинником, що сприяє цьому, є міжнародна інформаційна мережа – Інтернет. Він допомагає подолати будь-яку відстань між різними країнами. Вивчення цього питання передбачає з’ясування історії походження Інтернету, окремих його характеристик і можливостей. Але основну увагу слід зосередити на його функціонуванні у контексті посилення процесів інтеграції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]