Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
04_Самостійна робота з курсу Політологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Тема: Ідейно-політичні течії сучасності.

1.Розкрийте внутрішню структуру поняття “суспільно-політична течія”.

2.Що таке соціальне партнерство та солідарне суспільство.

3.Визначте сутнісні характеристики неолібералізму.

Поняття “суспільно-політична течія” має складну внутрішню будову. Воно складається з політичної теорії, політичної ідеології і політичної доктрини. Всі вони виконують свої функціональні призначення. Потрібно з’ясувати таке призначення кожного з них, а також виділити їхні смислоутворюючі складові. Це дозволить краще визначити сутність теорії, ідеології та доктрини у системі суспільно-політичної течії. Ці компоненти підкреслюють певні форми її прояву у різних аспектах політичного життя. Теорія систематизує знання, ідеологія визначає ставлення її носіїв до політики, доктрина формулює напрями конкретної діяльності.

Теорія і практика соціального партнерства як досягнення соціал-демократії стали надбанням майже всіх розвинутих країн. Завдяки йому вдалося підвищити ефективність виробництва шляхом залучення працівників до управління ним. Потім даний принцип поширився на все суспільство і трансформувався у систему солідарного суспільства. При розгляді другого питання необхідно зупинитися на історії виникнення і розвитку цих принципів. Так виявляються передумови ,які сприяли їх появі. Потім відзначаються головні сутнісні характеристики, а також практичні форми їхнього застосування. Необхідно зробити порівняльний аналіз практичного запровадження принципів соціального партнерства і солідарного суспільства. Доцільно розробити рекомендації щодо можливостей їхньої реалізації у сучасній Україні.

Лібералізм у свій час виявився напрямком політичної думки, який став своєрідним поштовхом для подальшого розвитку суспільства. Але потім склалась ситуація, коли реалізація принципів лібералізму заперечувала його основи. Студентам потрібно визначити причини такого парадоксу і його сутність. Далі відбувся перегляд ліберальних постулатів, на основі чого сформувався неолібералізм. Необхідно підкреслити його сутність і відмінність від класичного лібералізму. Неолібералізм мав певні успіхи. Але зараз знаходиться в кризі. Студенти мають з’ясувати причини кризи неолібералізму і його можливі перспективи.

Література.

1.Шульженко Ф. Андрусяк Т. Історія політичних і правових вчень. – К., 1999.

2.Богомолов О. О неолиберализме // Международная жизнь. – 1999. – №6.

3.Гаджиев К. Либерализм: история и современность // Новая и новейшая история. - 1995. – №6.

4.Майер Т. Демократический социализм - социальная демократия. – К., 2000.

5.Мысливченко А. Западная социал-демократия: поиск обновлення // Свободная мысль. – 2000. – №5.

6.Примуш М. Соціал-демократія на сучасному етапі//Нова політика. – 2002. – №1.

7.Соловьев А.И. Политическая идеология: логика исторической эволюции // Полис. – 2001. – № 2.

Тема: Політична система суспільства.

1.Проблеми реформування політичної системи України.

2.Особливості конституційної реформи України.

3.Характеристика політичного режиму України.

4.Трансформації політичних систем країн перехідного типу.

У житті сучасної України актуально постала проблема реформування її політичної системи. Це обумовлюється практичними потребами її демократизації. При розгляді першого питання доцільно розробити критерії оцінки і з’ясувати передумови такого реформування. Далі потрібно відзначити основні його напрямки, причому у контексті діяльності всіх інститутів політичної системи. Така робота має бути побудована у формі пошуку відповіді на питання: як підвищити ефективність органів влади, як посилити роль політичних партій. Тобто, це має бути комплексний аналіз.

Друге питання тісно пов’язане з попереднім. Воно стосується конкретних проблем конституційної реформи. Необхідно докладно вивчити сутність запропонованих законопроектів, порівнявши їх між собою. Студенти мають зробити власну оцінку цих документів і виділити їхні сильні і слабкі сторони. При цьому їм варто зробити власні пропозиції щодо конституційних реформ в Україні.

Проблема, визначена у третьому питанні, є розгалуженою. Її розгляд передбачає широкий аналіз політичного життя в країні. Потрібно з’ясувати форми практичного прояву всіх теоретичних характеристик політичного режиму. Слід мати на увазі при цьому, що Україна є перехідною країною. І це позначається на її політичному режимі. Особливу увагу необхідно звернути на методи досягнення і здійснення влади. Досить слушною буде дискусія з цього питання, побудована на різних точках зору.

Проблема трансформації країн перехідного типу є досить складною. Тому насамперед необхідно розробити систему критеріїв аналізу політичної трансформації. На основі цих критеріїв студенти мають визначити її якісні характеристики. В світі існує багато країн перехідного типу, в тому числі Україна. Розгляд даного питання передбачає порівняльну характеристику трансформаційних процесів різних країн у сфері політики. У результаті цього дослідження доцільно розробити власні пропозиції щодо політичного реформування України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]