Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_lekcii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

3. Ревізія операцій по розрахунках акредитивами і чеками з лімітованих і не лімітованих чекових книжок

Акредитивна форма розрахунків вигідна постачальнику, так як гарантує йому оплату відвантаженої продукції, робіт, послуг. Джерелами перевірки операцій по акредитивах є:

  1. Заява на відкриття акредитива.

  2. Виписки банку.

  3. Реєстри рахунків і інші документи додані до виписок.

  4. Журнал-ордер по рахунку 33 “Інші кошти”.

Акредитиви бувають відзивні та безвідзивні, а також покриті та непокриті. Відзивний акредитив може бути змінений або анульований банком-емітентом без попереднього погодження з бенефіціаром, без відзивний – може бути замінений або анульований тільки за згодою бенефіціара, на користь якого він був відкритий. Покритим вважається акредитив, для здійснення платежів по якому завчасно бронюються кошти платника в повній сумі на окремому рахунку в банку-емітенті або у виконуючому банку. Непокритий акредитив – це акредитив, оплата за яким при тимчасовій відсутності коштів на рахунку, гарантується банком-емітентом за рахунок кредиту. Кожен акредитив призначений для розрахунків тільки з одним постачальником.

Крім розрахунків за акредитивами в своїй діяльності підприємства використовують розрахунки чеками.

Розрахунковий чек — це документ, що містить письмове розпорядження власника рахунку (чекодавця) установі банку (банку-емітенту), яка веде його рахунок, сплатити чекодержателю зазначену в чеку суму коштів.

Чеки згруповані у чекових книжках. Чекові книжки поділяються на лімітовані та не лімітовані. Основна різниця між ними полягає в тому що джерелом лімітованих чекових книжок є лімітований чековий рахунок, відкритий клієнтом у банку на який зараховуються грошові кошти з розрахункового рахунку відкритого у цьому ж банку. Джерелом нелімітованих чекових книжок є позикові рахунки, на яких ведеться облік виданих клієнтові кредитів. На теперішній час, згідно Інструкції №7, використовуються лише лімітовані чекові книжки. На обкладинці лімітованої чекової книжки банк проставляє граничну суму-ліміт (цифрами і прописом) і засвідчує її підписом і печаткою.

Чек із чекової книжки пред'являється до оплати в банк чекодержателя протягом десяти календарних днів (день виписки чека не враховується)

Підприємство повинно регулювати перерахування коштів на рахунки лімітованих чекових книжок в межах мінімальної потреби (1 тиждень, декада), а загальний ліміт не повинен перевищувати місячну потребу в коштах для даного виду розрахунків.

На початку ревізії необхідно перевірити чи перевищує ліміт нормальну потребу в коштах для проведення таких розрахунків, так як перевищення ліміту веде до заморожування коштів ревізуючого підприємства і скорочення їх оборотності.

Джерелом перевірки операцій по чеках є виписки банку, авансові звіти підзвітних осіб по виданих чекових книжках з відповідними додатками, реєстр чеків, та відповідні облікові регістри.

Ревізор повинен співставити залишки ліміту із лімітованих чекових книжок з залишками на дату перевірки по рахунку 331 “Грошові документи в національній валюті “ субрахунок “Лімітована чекова книжка”, а також із виписками банку. При такому порівнянні можуть бути виявлені розбіжності. Їх можна пояснити тим що, видані із лімітованих чекових книжок (ЛЧК) чеки не були до кінця місяця пред’явлені в банк до оплати. При нормальних умовах залишок по цьому субрахунку в повинен дорівнювати залишку, який значиться у чековій книжці.

Чеки видаються підзвітними особами як правило, одночасно із відпуском ТМЦ або виконання послуг. В практиці роботи зустрічаються випадки, коли підприємство видає чеки при повній або частковій відсутності реально відвантажених ТМЦ, виконання послуг і т.д. Виявивши такі випадки ревізор повинен прийняти відповідні заходи до винуватців таких порушень.

До кожного оплаченого чеку ревізором підібрається підтверджуючі документи, які додаються до звіту підзвітними особам. При цьому необхідно знати, що по всіх оплачених рахунках постачальника повинні бути проставлені номера чеків, якими оплачені дані рахунки. На підставі перевірки виправдальних документів ревізор може виявити випадки оплати чековими книжками витрат інших підзвітних, чи приватних осіб. Одночасно необхідно вияснити своєчасність поступлення звітів від осіб про використання коштів з чекових книжок. Також перевіряється ведення обліку руху ЛЧК в розрізі підзвітних осіб.

Ревізор також перевіряє своєчасність і повність зарахування невикористаного залишку ЛЧК на той же рахунок, з якого його депоновано.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]