Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 11(діаграми+графіки).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
121.34 Кб
Скачать

3. Редагування діаграм. Як правило, після створення діаграми майстром діаграм ще працюють над її зовнішнім виглядом.

  • Якщо Ви забули виставити деякі параметри діаграми при роботі з майстром, то можете повернутись до будь-якого з його 4-х кроків, скориставшись командами Тип диаграммы, Исходные данные, Параметры диаграммы, Размещение, відповідно. Ці команди знаходяться в меню Диаграмма.

  • Якщо Ви розміщуєте діаграму на тому ж аркуші, що містить табличні дані, то, як правило, потрібно збільшити розмір діаграми. Для цього використовують маркери на границях діаграми. При цьому розмір шрифтів текстових елементів діаграми пропорційно збільшується. Найчастіше, його зменшують, використовуючи список Размер панелі інструментів Форматирование.

  • Якщо потрібно відредагувати деякий елемент діаграми, то зручно скористатися його контекстним меню. Нагадаємо, що контекстне меню елемента можна викликати, якщо клацнути на ньому правою кнопкою миші. В цьому меню перша згори команда має вигляд Формат <Назва елемента>. Виконавши цю команду, можна отримати доступ до всіх властивостей елемента.

  • Додаткові порадами щодо редагування діаграми.

  • Майстер часто створює діаграму з сірим тлом області побудови. Якщо Ви заощаджуєте тонер власного принтера, замініть це тло на біле. Для цього потрібно виконати команду Формат области построения контекстного меню і застосувати тип заливання Обычная.

  • Як правило, майстер невдало вибирає мінімальні та максимальні значення координатних осей. Діаграма дає найбільш наочну інформацію, якщо при зображені рядів даних повністю використано область побудови. Внести корективи до мінімального та максимального значення координатної осі можна, скориставшись командою Формат оси / Шкала контекстного меню.

  • Для того, щоб надати якомога більше місця графічній частині діаграми, легенду доцільно розташовувати внизу або нагорі діаграми. Це можна зробити на третьому кроці майстра або скористатись командою Параметры диаграммы / Легенда з меню Диаграмма.

  • Якщо Ви друкуватимете діаграму на чорно-білому принтері, пам’ятайте, що кольорові елементи діаграми друкуватимуться відтінками сірого. Найкраще, в такому випадку, створювати діаграму, всі елементи якої будуть забарвлені у відтінки сірого кольору. Декілька типів таких діаграм є серед нестандартних типів. Вибрати один з таких типів можна командою Диаграмма / Тип диаграммы / Нестандартные.

Створення власного нестандартного типу діаграм

Якщо Ви побудували діаграму і Вам потрібно створити ще декілька діаграм такого ж вигляду, доцільно зберегти тип побудуваної діаграми як нестандартний. Для цього

  • Активізуйте діаграму, тип якої потрібно зберегти.

  • Виконайте команду Диаграмма / Тип диаграммы.

  • На вкладці Нестандартные виберіть опцію дополнительные.

  • Натисніть кнопку Добавить і введіть назву нового типу у поле Имя.

  • Якщо потрібно, додайте опис нового типу у полі Описание і натисніть кнопку OK.

4. Поняття лінії тренда. Лінії тренду призначені для графічного відображення тенденції даних і прогнозування їх подальших змін. Використовуючи регресійний аналіз, можна продовжити лінію тренду в діаграмі за межі реальних даних для передбачення майбутніх значень.

Лінії тренду можна додати до рядів даних, зображених ненормованих плоских діаграмах з областями, лінійних діаграмах, гістограмах, графіках, біржових, точкових і булькових діаграмах. Неможливо додати лінії тренду до рядів даних об'ємних, нормованих, пелюсткових, кругових і кільцевих грамах.

Є шість різних типів ліній тренду, які можна додати діаграми. Тип лінії тренду потрібно вибирати, виходячи з типу даних (візуально аналізуючи тенденції в даних).

1. Лінійна апроксимація — це пряма лінія, яка наближено описує сукупність даних. Її застосовують у найпростіших випадках, коли дані розташовані близько до прямої.

2. Логарифмічну апроксимацію використовують для величини, яка спочатку швидко зростає або зменшується, а потім поступово стабілізується. Для логарифмічної апроксимації можна використовувати як від'ємні, так і додатні значення даних

3. Поліноміальну апроксимацію використовують для опису величин, які то плавно зростають, то спадають, а також для аналізу великої сукупності даних.

4. Степеневу апроксимацію використовують для опису вели­чини, що монотонно зростає або монотонно спадає, наприклад, відстані, яку проходить автомобіль під час розгону.

5. Експоненційну апроксимацію використовують у тому випадку, якщо швидкість зміни даних безперервно зростає, на­приклад, у задачах розмноження вірусів. Неможливо засто­сувати степеневу й експоненційну апроксимацію, якщо дані містять нульові або від'ємні значення.

6. Є ще метод апроксимації даних, який називають змінним середнім (лінійною фільтрацією, рос. скользящее среднее).

Розглянемо алгоритм додавання лінії тренду до діаграми.

1. Побудувати діаграму для ряду експериментальних даних.

2. Клацнути правою клавішею на маркері ряду даних, для яких треба побудувати лінію тренду — отримаємо контекстне меню ряду даних.

3. Виконати команду Додати лінію тренду...

4. На закладці Тип вибрати тип лінії тренду.

5. На закладці Параметри задати назву кривої (можна не задавати), довжину відрізка (в одиницях зміни аргументу) прог­нозу, координату точки перетину з віссю У (можна не задавати).

6.ОК.

Питання для самоконтролю:

  1. Для чого використовують діаграми?

  2. Назвіть основні типи діаграм?

  3. Назвіть основні елементи діаграм.

  4. Опишіть кроки майстра діаграм.

  5. Як редагують діаграми?

  6. В яких випадках діаграму розташовують на одному аркуші з таблицею?

  7. Чи доцільно, на Вашу думку, створювати кольорові діаграми? Чому?

  8. Яке призначення маркерів даних?

  9. Як побудувати діаграму за даними, розміщеними в несуміжних діапазонах?

  10. В яких випадках використовують кільцеві діаграми?

  11. Які Ви знаєте типи нестандартних діаграм?

  12. Як вилучити діаграму з аркуша?

  13. Що таке пелюсткова діаграма?

  14. Що таке біржова діаграма?

  15. Як підписати осі діаграми?

  16. Для чого використовують точкові діаграми?

  17. Для чого використовують стовпцеві діаграми?

  18. Яка відмінність між графіком і точковою діаграмою?

  19. Які є різновиди стовпцевих діаграм?

  20. Як скопіювати діаграму на іншу сторінку?

  21. Як розтягнути діаграму?

  22. Як сформатувати заголовок діаграми?

  23. Як повернути об'ємну діаграму?

  24. Як змінити тип діаграми?

  25. Які є типи нестандартних діаграм?

  26. Як сформатувати область побудови діаграми?

  27. Які осі мають діаграми?

  28. Як помістити зображення на елемент діаграми?

  29. Як викликати контекстне меню області побудови діаграмі?

7