Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренінг особистісного росту.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Задачі тренінгу:

1. Створити умови для формування прагнення до самопізнання, занурення в свій внутрішній світ і орієнтація в ньому, а також для формування здатності адекватно оцінювати себе і інших людей, тобто ознайомити учасників з думками про себе розвинути уявлення, про свої життєві цілі і бажання;

2. Розширення знання учасників про відчуття і емоції, створення умов для розвитку здатності безоцінкового їх ухвалення, формування уміння управляти вираженням своїх відчуттів і емоційних реакцій;

3. Сприяти формуванню навиків спілкування, уміння слухати, виказувати свою точку зору, приходити до компромісного рішення і розуміння інших людей;

4. Сприяти усвідомленню своєї життєвої перспективи, життєвих цілей, шляхів і способів їх досягнення;

  1. Стратегічне мислення і здібність до швидкого ухвалення оперативних рішень;

  2. Підвищення рівня особистісної ефективності відповідно до поставлених цілей для досягнення тих результатів, які важливі для людини;

Мета тренінгу особистісного росту - побачити і усвідомити нові можливості, які є в коленій людині. Цей тренінг направлений на зміни і, таким чином, припускає готовність до них і бажання цих змін. Він допомагає змінити відношення до життя і до себе, так щоб труднощі і проблеми перетворилися на трамплін для особистісного росту.

Якщо подивитись телевізор, послухати, про що говорять на кухні, батьківських зборах, в транспорті, на прийомі до лікаря - люди шукають винного. І багато хто, дуже багато хто, намагається в чомусь розібратися -купують книги з серії "сам собі психолог", слухають доктора Курпатова, захоплюються парапсихологією і ходять до ворожок - у кого на що розуму вистачає. Ментальність у нас така - тягне поплакати "в желетку": з подружками на кухні або з попутниками в купе. Тренінги особистісного росту просто створені для нашої країни. Але не кіношні американські посиденьки в крузі, а щось інше, більш природне, там, де людини не розглядатимуть, як хворого або невдаху. Перш за все - це тренінг самопізнання. Не рішення проблем, не лікування неврозів, не навчання, "як треба". Учасники приходять на тренінг, щоб краще зрозуміти себе, а значить,

зробити своє життя більш контрольованим і керованим. Основні вправи тренінгу - дослідницькі.

Світоглядна позиція тренінгу особистісного росту - ухвалення. Тренер приймає учасників такими, які вони є і не прагне їх переробляти. Всі ми складаємося з світлих і позитивних сторін і того, з чим боремося і в чому себе засуджуємо. Якщо тренер постійно говорить вам, що у вас є проблема і вам треба її позбутися - біжіть, ви не туди потрапили. Слово "проблема" відносно себе можете сказати тільки ви самі.

На тренінгу особистісного росту з учасників ніхто не робитиме команду, провокувати боротьбу лідерів, розбиратися в міжгрупових відносинах. Група - лише фон, комфортна обстановка, яка допомагає, а не заважає саморозкриттю. Іншими словами, тренер повинен спрацювати так, щоб через деякий час після початку тренінгу кожний відчув себе природно і спокійно. І провести групу до кінця, і благополучно розпустити.

Тренінг особистісного росту - це горизонтальна позиція тренера по відношенню до учасників. Тренер не говорить, "як треба", "як повинно", "чого не можна". Він може виказати свою думку, але вона не є догмою, навіть в рамках тренінгу. Основа професіоналізму - гнучкість: "що добре для шевця, то зовсім не підходить для коваля".

На тренінгу особистісного росту не тренується поведінка. І тим більше - не дресирується. Що тренувати, коли немає єдиного стандарту? Можуть бути вправи, присвячені дослідженню поведінки і знаходженню інших можливих варіантів. Це як примірка нових суконь: сподобалося - бери, ні -повісь в шафу. Але результати тренінгів особистісного росту виявляються саме через зміни в поведінці. Якщо нічого не змінилося в житті після тренінгу - тренінг пройшов марно.

Унікальність тренінгів особистісного росту полягає в тому, що ніхто не говорить, як слід жити своє життя. Учасники самі знаходять те, як інакше можливо бачити себе і життя навколо і роблять цінні відкриття. Проходячи через цей процес відкриттів, учасник дістає доступ до нових рівнів свободи

вибору і особистої сили, що вимагається для створення того майбутнього, яке не має нічого спільного з минулим.

Тренінги особистісного росту не можуть не бути цікавими. Тому, що для будь-якої людини немає в цьому світі нічого більш захоплюючого, ніж він сам.

Не потрібно забувати про те, що на тренінгах особистісного росту можна стимулювати особистіший ріст, але швидкість завжди задаватиметься внутрішніми можливостями особистості, а не зусиллями тренера.

На тренінгах особистісного росту працюють з установками, емоціями і особистісними якостями учасників.

Тим часом в реальності не все такий однозначно. По-перше, як показує практика, ці тренінги в основному відвідують жінки, а не чоловіки, тому що чоловіки звикли самі справлятися з своїми проблемами. По-друге, серед учасників тренінгів особистісного росту багато людей, у яких в житті щось не клеїться. До психотренера звичайно звертаються люди, які постійно наступають на одні і ті ж граблі, хоча ситуація їм начебто знайома.

Необхідно розуміти, що на жаль, тренінг особистісного росту - це не чарівна паличка, і не магічний ящик, куди людина входить, а потім виходить, навантажена правильними відповідями і рішеннями, а потім життя міняється тільки тому, що людина провела декілька днів на тренінгу.

Найделікатніший аспект тренінгів особистісного росту - це питання етики. Тренер може вибрати одну з двох моделей спілкування з клієнтом. Перший варіант: тренер вважає, що повинен допомогти людині, і ради цього може, грубо кажучи, порушувати особисті межі свого підопічного. Другий варіант: тренер не має права робити нічого, що не було раніше домовлено з клієнтом.

На тренінги не слід приходити родичам, близьким і навіть знайомим. Існує так званий ефект вагонного попутника: те, що ви повідаєте людині, якої ви взагалі не знаєте і якої ви потім ніколи вже не побачите, ви ніколи не

станете розказувати, якщо поряд сидітиме ваш родич. І весь тренінг піде нанівець.

На тренінгу особистісного росту людину можуть чекати сильні емоційні струси, що загрожує певною втратою самоконтролю - адже учаснику тренінгу потрібно виконувати вказівки тренера або вправи, значення яких неочевидне. Тому, коли людина йде на тренінг особистісного росту, він як би дає згоду на те, щоб з ним робили те, що йому не дуже зрозуміло. Іншими словами, перш ніж ставати учасником тренінгу особистісного росту, потрібно чітко зрозуміти: чи дійсно ви хочете щось поміняти в собі або ваше нинішнє життя вас все ж таки влаштовує?

Список використаної літератури:

  1. Битянова Н.Р. Психология личностного роста - М., издательство "Международная педагогическая академия", 1995

  2. Братченко С.Л., Миронова М.Р. Личностный рост и его критерии, -СПб., 1997, - с.38-46

  3. Шевандрин Н.И. Психодиагностика, коррекция и развитие личности: Учеб.для студ.-2-е изд. - М. Владос, 1959

  4. Дзен Н.В., Пахомов Ю.В. Психотренинг: игры и упражнения. - 1999 г.

  5. Бакли Р., Кейпл Д. Теория и практика тренинга. - СПб.: Питер, 2002.

  6. Битянова Н.Р. Психология личностного роста.- М: Международная педагогическая академия, 1995.

  7. Братченко С. Л., Миронова М. Р. Личностный рост и его критерии // Психологические проблемы самореализации личности: Сб. / Под ред. А.А.Крылова, Л.А.Коростелевой. - СПб.: Изд-во Санкт-Петербургского университета, 1997.-С.3-14.

  8. Прутченков А.С. Тренинг личностного роста: Методические разработки занятий социально-психологического тренинга. - М, 1993.

9. Шевцова И. Тренинг личностного роста. - СПб.: Речь, 2003. 10.http://azps.ru/training/indexlr.html

  1. www.msk.samopoznanie.ru/school/life-pro/communitv/

  2. http ://www.bpt- group. com/

13 .http://www.toptrening.ru/trainings/62/