Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренінг особистісного росту.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

3. Тренінг особистісного росту

В сучасній тренінговій практиці поняття «особистісний ріст» пов'язано в першу чергу з тренінгами особистого росту і має свої особливості, згідно яким особистісний ріст — це якісні зміни особистісного потенціалу, що успішно вирішують життєві задачі і відкривають багату життєву перспективу.

Тренінг особистісного росту - це тренінг для тих, хто прагне бути успішним, та тих хто є успішним але вони інтуїтивно розуміють, що їм треба розвиватися. У кожного з нас є щось, що ми пов'язуємо з поняттям «успіх».

  • Для когось - це матеріальне благополуччя, можливість жити в гарному будинку, гарно одягатися, подорожувати.

  • Для когось - цікава, захоплююча робота, на яку йдеш з нетерпінням, і де не помічаєш, як проходить час; робота, де ти можеш реалізувати себе, де є перспективи, де ти відчуваєш свою значущість, де тебе цінують і поважають, і добре платять.

  • Для когось - міцна сім'я, теплі, довірчі, стабільні відносини, спільні інтереси, взаєморозуміння, будинок, наповнений радістю і любов'ю.

  • Для когось - надійні, цікаві друзі, яким можна довіряти, на яких можна покластися, люди, які залишаються з нами в біді і в радості.

  • Для когось - яскраве життя, наповнене емоціями, пристрастю, сильними відчуттями. Або все це разом.

Успіх - це здатність зробити своє життя таким, яким ти хочеш.

Кожний колись мріяв про те, яким буде життя. Для деяких, на жаль, ці мрії не витримали зіткнення з дійсністю, і поступово обставини, проблеми частково або повністю витіснили те, про що вони мріяли. Звичайно, від того, що людина пройде тренінг, обставини в житті не зміняться і проблеми самі по собі не зникнуть. Проте, людина на тренінгу навчиться розбиратися з

ними так, щоб вони не стояли більше на шляху до мрій. Є категорія людей, які здійснили свої мрії і тепер задають собі питання: «добре, що ж далі?». В тренінгу особистісного росту є можливість знайти відповідь на це питання, визначити нові шляхи і цілі і рухатися далі. І звичайно є люди, які знають, що далі, ставлять цілі і йдуть до них. Тренінг особистісного росту - це можливість подивитися на те, з чого людина виходить, коли ставить собі цілі і стандарти, що ще для людини можливе, і як вона може бути більш ефективною, як життя може бути набагато повніше, цікавіше.

На тренінгу у людини з'являється можливість чесно подивитися на те, де вона знаходиться в своєму житті зараз, що для неї важливе, що означає для неї успіх і що стоїть на шляху до нього.

Особистісну зрілість людини характеризує спосіб рішення життєвих суперечностей. Вона виявляється в умінні сполучати свої індивідуальні особливості, статусні, вікові можливості, власні домагання з вимогами суспільства. Здатність здійснювати це з'єднання називається стратегією життя. Формування індивідуальної "стратегії життя" є метою тренінгу особистісного росту.

Тренінг особистісного росту - це можливість познайомитися з самим собою: з особливостями свого характеру, мислення, сприйняття. Це дослідницький процес, а також процес придбання нових навиків. Це простір для роботи, для того, щоб досліджувати своє життя, з'ясувати, що в ньому працює, а що ні, щоб змінити щось в своєму житті, створити себе таким, яким людина хоче бути. При цьому, створюючи себе успішним, людина робить внесок не тільки в своє життя, але і в життя оточуючих.

Тренінг особистісного росту - це програма, в основі якій лежить особистий досвід учасника, його відчуття і переживання.

Тренінг, що розвиває вузькі, конкретні навики (друкування на клавіатурі усліпу, водіння машини, правильну розкладку товарів), є звичайним навиковим тренінгом, але не тренінгом особистісного росту. Якщо ж на тренінгу людини вчать «включати голову» і ухвалювати власні

рішення, виробляють навик позитивного відношення до життя і конструктивного рішення проблем, розвивають навик відповідальності і дисципліни, це вже не звичайний навиковий тренінг, а тренінг особистішого росту. Якщо тренінг вирішує тільки конкретні, ситуативні задачі, не розвиває особистісний потенціал — даний тренінг не є тренінгом особистісного росту. Якщо ж тренінг дає людині упевненість, віру в себе, надовго створює стан натхнення і ентузіазму, знімає негативні і обмежуючі переконання, учить співпраці — це особистісний ріст.

Тренінги особистісного росту направлені на розвиток індивідуальності людини: уміння ставити амбіційні цілі і досягати їх, подолання страхів і стереотипів, розвиток комунікативних якостей. Орієнтовані вони в першу чергу на роботу з установками, частіше всього з тими, які були закладені ще на початку життя.

Тренінг дає можливість учасникам розкрити способи ефективного використання своїх можливостей і одержувати більше задоволення від життя, досягаючи результатів з урахуванням найголовніших життєвих цінностей і зобов'язань.