Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМК шпоры.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
85 Кб
Скачать

1)Бізнес-план — це техніко-економічне обгрунтування діяльності підприємств в ринкових умовах, програма його діяльності; він характеризує модель підприємства в майбутньому. Він складається для діючого підприємства, нового виду діяльності або продукції, для нового підприємства. Він потрібен керівникові фірми, акціонерам, інвесторам. Бізнес-план частіше складається на рік, два роки, зрідка на більший період.

Бізнес-план підприємства складається на кілька років вперед (в ідеалі на 2-5 років) і переглядається в міру необхідності, але не рідше одного разу на рік. Початковий план іноді доводиться переглядати грунтовно. У міру накопичення досвіду полегшується не тільки процес власного планування, але і коректування плану. Паралельно можуть розроблятися локальні бізнес-плани всередині організації. Бізнес-план допомагає підприємцю оцінити прогрес своєї справи на основі внутрішньофірмового і макроекономічного аналізу і контролювати поточні операції.

1.резюме

2 Опис продукції підприємства

3.Характеристика ринку збуту цих продуктів

4конкуренція на ринку збуту

5. план маркетингу

6.організаційний план

7.правове забезпечення діяльності підприємства , дата створення і реєстрація

8.оцінка ризику та страхування

9.фінансовий план(доходи і витрати на період дії бізнес плану, обсяг реалізації

10.спецпропозиція

2) Поняття "планування" діяльності фірми використовується в сучасних умовах в двох значеннях:

Загальноекономічний - з точки зору загальної теорії фірми і природи економічних відносин.

Конкретно-управлінський - планування представлено, як одна з функцій менеджменту, як уміння передбачати майбутнє підприємства.

Обидві сторони планування тісно пов'язані між собою. Можливість планування, як конкретного виду діяльності випливає з природи фірми і безпосередньо визначається загальними умовами господарювання.

Загальноекономічне розуміння планування - з цієї точки зору планування та бізнес-план є механізмом, який замінює ціни та ринок у рамках ринкової системи. Головними координаторами ринку є ціни, які визначають вигідні для продавців і покупців обсяги та способи виробництва та споживання товарів. Фірма, як учасник ринку лагодив цінового механізму, але у внутрішньому середовищі основні напрямки діяльності засновані на системі планових рішень.

9) Внутрішнє середовище - це сукупність всіх внутрішніх факторів підприємства, які визначають процеси його життєдіяльності.

Аналіз внутрішнього середовища підприємств готельно-ресторанного бізнесу включає:

- оцінку діючої стратегії;

- аналіз використання потенціалу підприємства;

- порівняльний аналіз конкурентних переваг;

- виявлення слабких і сильних сторін підприємства;

- визначення стратегічних проблем (завдань).

Оцінка діючих стратегій підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Діючу стратегію неможливо оцінити одним узагальненим показником, тому що вона генерує багато ракурсів діяльності підприємства. Оцінка діючої стратегії підприємства готельно-ресторанного бізнесу проводиться на основі отриманих результатів, відбитих у показниках ефективності й показниках діяльності підприємства. При оцінці стратегії підприємство слід розглядати як відкриту систему, а відтак виділяти показники зовнішньої й внутрішньої ефективності.

Зовнішня ефективність стратегії визначає рівень відповідності діяльності підприємства вимогам середовища, тобто наскільки є ефективною поведінка підприємства на ринку. Зовнішня ефективність виражається через показники досягнення цілей (зростання виручки, чисельності проживаючих у готелі, збільшення прибутку тощо).

Внутрішня ефективність стратегії відбиває результати змін, які відбуваються в процесі перетворення ресурсів у продукт й рівень ефективності процесів, які відбуваються всередині підприємства й визначаються витратами виробництва. Внутрішня ефективність визначається показниками економічності всіх статей витрат підприємства.

Основне призначення аналізу зовнішнього середовища полягає у визначенні можливостей і загроз, на шляху розвитку підприємства, а також його стратегічних альтернатив. Аналіз зовнішнього середовища є складовою так названого SWOT аналізу. Завдання аналізу полягає у віднайденні реальних можливостей, для забезпечення конкурентних переваг підприємства.

Можливості - це позитивні тенденції та явища у зовнішньому середовищі, використання яких сприяє зростанню обсягу реалізації послуг. До них відносять: зниження податків, зростання доходів населення й підприємств, послаблення позицій конкурентів, розвиток інтеграції, зниження розмірів платежів при в'їзді до країни тощо.

Загрози - це негативні тенденції і явища у зовнішньому середовищі, які в разі відсутності адекватної реакції підприємства на них призводять до значного скорочення обсягу реалізації послуг. Це - зниження купівельної спроможності населення й підприємств, загострення конкуренції на ринку, негативні демографічні зміни, тиск з боку владних структур тощо

Зовнішнє середовище підприємств готельно-ресторанного бізнесу складається з:

- макросередовища (віддалене оточення);

- мікросередовища (безпосереднє оточення).

Мікросередовище включає зацікавлені угрупування, які прямо впливають або перебувають під безпосереднім впливом основної діяльності підприємства, а саме акціонери, постачальники, місцеві організації, конкуренти, споживачі послуг, кредитори, профспілки, торговельні та інші організації.

Макросередовище утворюють загальні фактори, які не стосуються прямо короткотермінової діяльності підприємства, але можуть вплинути на стратегічний план його розвитку.

Завданням аналізу зовнішнього середовища підприємств готельно-ресторанного бізнесу є:

-виявлення й оцінка факторів, які становляють загрозу або сприяють розвитку підприємства;

- вивчення змін, які впливають на діяльність підприємств, і визначення їх тенденцій.

У межах макросередовища діють такі фактори: