Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 1.ҐРУНТ ЯК ОБ'ЄКТ ІНЖЕНЕРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

1.3. Будова ґрунтового профілю і його межі

Зміна комплексу ґрунтових процесів, яка спостерігається в товщі кори вивітрювання гірських порід, призводить до її диференціації на генетичні горизонти. Різне поєднання генетичних горизонтів визначає формування різних типів будови ґрунтового профілю. У польовій ґрунтовій картографії надзвичайно багато уваги приділяють вивченню будови ґрунтового профілю - системі (свиті) горизонтальних генетичних горизонтів ґрунту, які взаємозумовлені в своєму розвитку і строго закономірно змінюють один одного у вертикальному розрізі. Будова ґрунтового профілю та набір генетичних горизонтів, як правило, індивідуальні для генетичних груп ґрунтів, типів ґрунтотворення. Саме будова профілю є тим найважливішим інтегральним показником, за яким діагностують ґрунти.

Ґрунтовий профіль представляє собою перший рівень морфологічної організації ґрунту як природного тіла. Головна його особливість - це єдність ґрунтового профілю, його генетична цілісність. Профіль ґрунту характеризує зміни всіх його властивостей у вертикальному розрізі, що зумовлено диференційованим впливом ґрунтотворного процесу на материнську породу. Спостерігаються закономірні зміни всіх властивостей ґрунтів. Ці зміни можуть бути поступові або різкі. Головні чинники утворення ґрунтового профілю, тобто диференціації вихідної ґрунтотворної породи на генетичні горизонти - це вертикальні потоки речовини та енергії і вертикальний розподіл живої речовини (кореневої маси, мікроорганізмів, мезо- і мікрофауни).

Унаслідок взаємної та узгодженої дії перерахованих чинників виникає вертикальна складова ґрунтотворного процесу. В умовах земної поверхні вона завжди направлена вниз (ґрунт "росте" вниз). Проте, із загального правила є багато винятків, серед яких такі: наростання торф'яного шару в оліготрофних болотах, відкладання намулку в заплаві, еоловий нанос, відкладання вулканічного попелу (ґрунт "росте" вгору) тощо.

Будова ґрунтового профілю специфічна для кожного типу ґрунту. Хоча в різних типах ґрунтів ми можемо віднайти аналогічні за ґенезою і властивостями горизонти, проте поєднання цих горизонтів з іншими горизонтами в конкретних ґрунтових типах є високо специфічним явищем. Будова ґрунтового профілю настільки різноманітна, наскільки різноманітні природні умови і ґрунтовий покрив планети. Але в цьому нескінченному різноманітті існують певні закономірності, завдяки чому різні профілі ґрунтів за своєю морфологічною подібністю згруповані в два типи: прості та складні, в межах кожного з яких можна виділити кілька типів будови.

Група простих профілів грунту: 1) примітивний; 2) неповнорозвинений; 3) нормальний; 4) слабодиференційований; 5) порушений (еродований).

Група складних профілів грунту: 1) реліктовий; 2) багаточленний; 3) поліциклічний; 4) порушений (перевернутий); 5) мозаїчний.

Одною із найбільш характерних морфологічних ознак ґрунтів, які необхідно враховувати при їхній оцінці як підґрунтя, є наявність у їх вертикальному розрізі чітко виражених генетичних горизонтів.

У результаті ґрунтотворних процесів із відносно однорідної породи створюється ґрунт, який складається з кількох горизонтів, які різні за складом і фізико-хімічними особливостями (наприклад, валовим хімічним складом, вмістом гумусу, простих солей, колоїдів і ін.). Часто в одному і тому ж ґрунті у верхніх горизонтах є кисле середовище, в нижніх - лужне, у верхніх - окисні умови, в нижніх - відновні. У ході грунтотворення змінюються різні фізичні, фізнко-механічні і фізико-хімічні властивості ґрунтів різних генетичних горизонтів.

Багатьом типам ґрунтів, на відміну від підстилаючих їх гірських порід, характерна чітко виражена макроструктура (зерниста, грудкувата, брилувата тощо). Виникнення того чи іншого типу макроструктури зумовлене не одним, а поєднанням ряду процесів, які протікають в гірських породах під впливом вивітрювання і ґрунтотворення. Наявність макроструктури ґрунту зумовлює його рихлість (пухкість), невисоку міцність, легке проникнення в ґрунт води і газів, високу водоутримуючу здатність ґрунтів і стійкість орного шару водній ерозії.

Макроструктура впливає на ряд важливих фізико-механічних властивостей ґрунтів. Від її характеру також залежить водопроникність ґрунтів, здатність підіймати воду по капілярах і багато інших властивостей ґрунтів. Про це теж будемо говорити пізніше.