Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4_Lizingovi_vidnosini_v_agrarnomu_sektori.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
240.64 Кб
Скачать

5.1. Теоретичні основи лізингових відносин

Лізинг — слово англійського походження, похідне з англійського "Іеазе" — брати і здавати майно в тимчасове воло­діння і користування.

Одним із важливих інструментів, який широко застосовується в розвинутих країнах світу і служить важливим джерелом нових інвестицій є фінансовий лізинг, або коротко — просто лізинг.

Терміном "лізинг" позначають відносини, що виникають між трьома і більше учасниками, так і договір між лізинговою компанією і користувачем. Для уникнення плутанини | подальшому ми будемо говорить про "лізинг" і "договір лізингу", маючи на увазі під першим весь комплекс відносин, | під другим — лише двосторонні відносини, між лізингоданцсм і лізингоодержувачем при передачі мащта в тимчасове володіння і користування. [5.4.]

Згідно із Законом України "Про лізинг" лізинг - ці підприємницька діяльність, яка спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів і полягає в паданні лізингодавцем у виключне користування на визначений стрій лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця набувається ним у власність за дорученням і погодження І лізингоодержувачем у відповідного продавця майна, ?а ) сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових план і її

Класичному лізингу властивий тристоронній міри взаємовідносин, який передбачає участь в лізинговій угоді і сторін: лізингодавця, лізингоодержувача, продавця (іп чальника) майна. Суть лізингової операції полягає в паї і Майбутній лізингоодержувач, в якого відсутні власні кошти, звертається у лізингову компанію з пропозицією про укладення лізингової угоди.

Згідно з цією угодою лізингоодержувач вибирає продавця, який має необхідне майно, а лізингодавець придбає його у власність і передає майно лізингоодержувачу в тимчасове володіння і користування за відповідну плату на засадах, обумовлених в договорі. Після закінчення договору в залежності від його умов майно повертається лізингодавцю або переходить у власність лізингоодержувача. Схема проведення лізингової операції наведена на рис. 5.1.

Рис. 5.1. Механізм лізингової операції

і клад учасників угоди скорочується до двох, якщо ннці, і лізингодавець або продавець і лізингоодержувач є

11'ш ж особою.

І Ірм реалізації проекту з великою вартістю число учасників

11.ся. Це відбувається за рахунок залучення

німцем до угоди нових джерел: чи джерел фінансових коштів, банків, страхових компаній, інвестиційних фондів і такого іншого.

Лізингова операція — це господарська операція, яка включає комплекс взаємопогоджених дій лізингодавця, лізингоодержувача і продавця майна, спрямованих на виконання лізингового договору, тобто врегулювання такої кількості відносин, які дають можливість передати лізингове майно в тимчасове користування на визначений термін за відповідну плату.

В якості ознак, які дають можливість виділити лізингову операцію від маси інших операцій, є:

- лізингодавець виступає в якості фінансуючої організації, яка придбає у продавця лізингове майно на умовах, що воно буде обов'язково передано в лізинг лізингоодержувачу;

- право вибору продавця лізингового майна і об'єкта лізингу, ще до укладання договору купівлі-продажу, належить лізингоодержувачу, якщо інше не передбачено договором;

- лізингове майно використовується лізингоодержувачем тільки в підприємницьких цілях;

- сума лізингових платежів за весь період лізингу повинна включати повну (або близьку до неї) вартість лізингового майна відповідно до цін на момент укладення договору;

- майно, передане в лізинг, протягом всього строку дії лізингового договору є власністю лізингодавця, за винятком майна, придбаного лізинговою компаніє*) за рахунок державних коштів;

- в лізинговому договорі може бути передбачено право викупу лізингового майна лізингоодержувачем до закінчення або після закінчення строку договору;

- за домовленістю сторін в лізинговому договорі може бути передбачена прискорена амортизація лізингового майна згідно із законодавством України з подальшим повідомленням про це податкових органів;

- термін лізингу майна визначається за домовленістю сторін згідно із законодавством України, але не може бути більшим строку його повної амортизації.

З точки зору комплексу відносин, лізингова операція складається із двох взаємопов'язаних частин: відносини, пов'язані з купівлею-продажем, і відносини, пов'язані з тимчасо­вим використанням майна. З точки зору обов'язкового права ці відносини можуть бути реалізовані за допомогою двох видів договорів: купівлі-продажу і лізингу.

Складові елементи лізингового процесу тісно пов'язані між собою. Так, відносини зв'язані з тимчасовим використанням майна (договір лізингу) виникають тільки після виконання договору купівлі-продажу. Останній стає основою для виникнен­ня відносин другого елементу комплексу, а учасники лізингового процесу тісно взаємодіють між собою на всіх етапах. В деяких випадках в лізинг складовою частиною входять угоди, пов'язані з отриманням кредиту, наданням технічного обслуговування, страхуванням і т.ін., в зміст яких обов'язково включаються права і обов'язки кожної сторони договору. Система лізингових відносин, яка виникає в процесі практичної підприємницької діяльності приведена на рис.5.2.

У випадку, якщо в лізинговому договорі передбачений продаж майна, після закінчення строку договору, то відносини пов'язані з тимчасовим використанням майна переходять у відносини купівлі-продажу між лізингодавцем і користувачем майна.

На першому етапі виробник техніки і майбутній лізингодавець укладають договір купівлі-продажу і відповідно виступають як продавець і покупець. При цьому, незважаючи на те, що майбутній лізингоодержувач майна юридично не бере участі в договорі купівлі-продажу, він є активним учасником цієї угоди, вибираючи необхідну техніку і конкретного продавця. Всі технічні питання реалізації договору купівлі-продажу (комплек­тність, строки і місце доставки, гарантій зобов'язання, порядок прийняття і т.д.) вирішуються лізингоодержувачем і виробником (постачальником) майна, на лізингодавця покладається зобов'я­зання фінансового забезпечення угоди.

На другому етапі покупець майна передає його в тимчасове користування, виступаючи як лізингодавець. Однак відносини за лізинговим договором не обмежуються між лізингодавцем і лізингоодержувачем.

-Поняття

- Функції

- Принципи

- Види та форми

- Найменування майна

- Фінансування

- Реформування влас-

ності

- Лізингоодержувачі

- Лізингодавці

- Посередники

- Кредитори

- інші учасники

- Нерухомість

- Рухомі предмети

- Речі з приналежністю

Об'єкти

Пропозиції

г

Г

1

г

Процедури

Правове регулювання

Лізш; говьі платежі

- Конкурс на право лізингу - Експертиза проектів - Ціна об'єкта - Відсоткові ставки - Договори - Реклама - Оцінка ризиків

- Нормативні акти - Договірні відносини - Статус партнерів - Мотивація - Інформаційне шбезпечення - Форми самоврядування

- Склад - Розмір - Види і форми - Графік платежів - Закриття угоди - Порядок викупу майна - Методика розрахунків

Рис. 5.2, Схема лізингових відносин

Незважаючи на те, що продавець майна уклав договір купівлі-продажу з лізингодавцем, несе відповідальність перед лізингоодержувачем за якість машин і обладнання.

В комплексі лізингових відносин головна роль належить відносинам по передачі майна в тимчасове володіння і користування. Відносинам по купівлі-продажу відводиться другорядна роль. Не випадково, що протягом всієї роботи основна увага відводиться відносинам, що виникають при виконанні лізингового договору.

Успіх лізингової діяльності багато в чому залежить від правильного поняття його змісту і специфічних особливостей

його практичного застосування. Виходячи з цього перш за все необхідно виявити, в чому полягає суть лізингу, яка його природа і потенціал, принципи і організаційні форми. Тільки повне засвоєння економічного механізму лізингових відносин дасть можливість широко використовувати його в практичній підприємницькій діяльності.

Аналізуючи лізинг з різних точок зору, слід зазначити, що в даній формі економічних відносин спостерігається суперечлива, подвійна природа лізингу. Ця двоїстість виявля­ється в тому, що з одного боку, лізинг — це вкладення коштів в основний капітал на зворотній основі. Надаючи майно на визначений термін в тимчасове користування, власник в установлений строк отримує власність в зворотньому порядку, за надані послуги він отримує винагороду у вигляді комісійних. Цим забезпечується реалізація принципів: терміновості, зворотності та платності. Отже, за своїм змістом лізинг відповідає кредитним відносинам і зберігає сутність кредитної операції.

З другого боку, за формою лізинг також схожий з інвестиціями капіталу, поскільки лізингодавець і лізинго-одержувач оперують капіталом не тільки в грошовій формі, а і в натуральній формі, тобто у вигляді основних виробничих засобів, що зближує лізинг з інвестуванням і різко підвищує його народногосподарське значення.

Виходячи із діалектичної взаємодії змісту і форми явищ у лізинговій діяльності, як і у будь-якому економічному процесі, слід виділити сутність та конкретні організаційні форми її практичного втілення у різних господарських структурах, Звичайно, нема форми без змісту, яке визначає форму, а остання у свою чергу впливає на зміст і не існує без нього. Розвиток починається із змісту, і воно більш змінливе, ніж форма. Однак існуючи у певній відповідності із змістом, форма активно сприяє його розвитку. Необхідність спеціального розмежування форм виявлення і сутності лізингових відносин випливає із загальнометодологічного положення про те, що якщо форма виявлення і сутність речей безпосередньо збігалися, то будь-яка наука була б зайвою.

Лізинг у широкому розумінні є організаційною формою підприємницької діяльності, виражаючи відносини власності, особливу систему господарювання. Однак як і будь-яке самостійне явище, економічна категорія, він має свій власний зміст і різні форми виявлення, які можна надати з різним ступенем конкретності. Взаємозв'язок змісту і форми лізингової діяльності приведений на рис.5.3.

держа­вою (муні­ципалі­тетом)

Відносини сумісної діяльності з

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]