Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР№1 КЛАССИФИКАЦИЯ МОДЕМОВ в1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

Метод передачі

За методом передачі модеми діляться на асинхронні і синхронні.

Поняття синхронності модему в загальному випадку може розглядатися стосовно режиму передачі як по інтерфейсу DТЕ-DСЕ (стику, не залежному від середовища), так і по каналу зв'язку (стику, залежному від середовища). Корінний критерій синхронності методу передачі полягає в роботі тактових генераторів відправника і одержувача: незалежно один від одного (асинхронний) або узгодженої (синхронної). При розгляді режиму передачі по інтерфейсу DТЕ-DСЕ як відправника і одержувача виступають DТЕ і DСЕ, або DСЕ і DТЕ в залежності від розглянутого напрямку передачі даних. У разі розгляду режиму передачі в каналі в якості відправника і одержувача виступають взаємодіючі DСЕ (модеми). Передача по інтерфейсу DТЕ-DСЕ може бути синхронною і асинхронною. Модем може працювати з комп'ютером в асинхронному режимі і одночасно з видаленим модемом в синхронному або навпаки. В такому випадку модем можна класифікувати як синхронно-асинхронний.

Однак, як правило, коли обговорюється синхронність модему (спеціальна опція в описах і командах), то мається на увазі режим передачі по інтерфейсу DТЕ-DСЕ. А саме, при визначенні модему як синхронного вважається, що

• модем може працювати в синхронному режимі по інтерфейсу DТЕ-DСЕ (наприклад, при використанні інтерфейсів V.24, V.35): у тому випадку для синхронізації використовуються додаткові інтерфейсні ланцюги, по яких передається сигнал тактової частоти;

• модем прозоро передасть дані віддаленій системі, тобто в динамічному сенсі є простим розширенням відповідного DТЕ-DСЕ інтерфейсу (наприклад, СОМ-порту).

Відповідно до останнього фактору кожен отриманий від DТЕ біт синхронний модем відправляє з тією ж швидкістю і в тому ж вигляді, що він отримав. Такий режим широко використовується в синхронних мережах (Х.25 та ін.), а також спільно з різними контролерами промислової автоматики і т.п.

Навпаки, модем вважається асинхронним, якщо по інтерфейсу DТЕ-DСЕ він працює в асинхронному режимі. В цьому випадку, дані формуються в стартстопні символи (кілька інформаційних біт, обрамлені стартовим і стоповим бітами) і потім передаються по інтерфейсу.

Як вже було зазначено, поняття синхронності модемів значно рідше відносять до режиму передачі по каналу (стику СІ, залежному від середовища передачі). У цьому випадку «синхронність» модему необхідно розглядати як «синхронність» конкретного використовуваного способу модуляції. У простих способах модуляції, таких як амплітудна і частотна, для здійснення процесу демодуляції не обов'язково знати опорну або тактову частоту передачі. Демодуляція практично зводиться до селекції по амплітуді або частоті амплітудним або частотним детектором. Тому, дані способи модуляції і модеми, що їх реалізують, іноді називаються асинхронними.

Навпаки, здійснення демодуляції (амплітудно-) фазомодульованого сигналу просто неможливо без знання опорної частоти з точністю до фази. Опорна частота в цьому випадку, як правило, виділяється з самого сигналу і далі використовується для здійснення процесу демодуляції. Щоб приймаючий пристрій міг забезпечити надійне відновлення опорної частоти, передана послідовність бітів не повинна містити довгих послідовностей нулів або одиниць.