Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР№1 КЛАССИФИКАЦИЯ МОДЕМОВ в1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

ОСНОВЫ ТЕЛЕКОММУНИКАЦИЙ 5

Класифікація модемів Критерії класифікації

Суворої класифікації модемів не існує і, імовірно, не може існувати через велику різноманітність як самих модемів, так і сфер застосування і режимів їхньої роботи. Тим не менш, можна виділити ряд ознак, за якими і провести умовну класифікацію. До цих ознак або критеріїв класифікації можна віднести наступні

• галузі застосування;

• функціональне призначення;

• тип використовуваного каналу;

• конструктивне виконання;

• реалізація протоколів модуляції, виправлення помилок і стиску даних.

Можна виділити ще безліч більш детальних технічних ознак, таких як застосовуваний спосіб модуляції, інтерфейс сполучення з DTL і так далі. На деяких з них ми зупинимося докладніше.

Область застосування

Сучасні модеми можна розділити на кілька груп:

• для комутованих телефонних каналів;

• для виділених (що орендуються) телефонних каналів;

• для фізичних сполучних/абонентських ліній (xDSL модеми);

- модеми низького рівня (лінійні драйвери) або модеми на короткі відстані (Short range modems);

- модеми основної смуги (Baseband modems);

• для цифрових систем передачі (CSU / DSU);

• для стільникових систем зв'язку;

• для пакетних радіомереж;

• для супутникових каналів зв'язку;

• для локальних радіомереж;

• для телевізійних кабельних мереж.

Переважна більшість модемів, що випускаються, призначено для використання на комутованих телефонних каналах. Такі модеми повинні вміти працювати з автоматичними телефонними лініями, розрізняти їх сигнали і передавати свої сигнали набору номера.

Основна відмінність модемів для фізичних ліній від інших типів модемів полягає в тому, що смуга пропускання фізичних ліній не обмежена значенням 3,1 кГц, характерним для телефонних каналів. Однак смуга пропускання фізичної лінії також є обмеженою і залежить в основному від типу фізичного середовища (екранована і неекранована вита пара, коаксіальний кабель тощо) і її довжини. З точки зору використовуваних для передачі сигналів модеми для фізичних ліній можуть бути розділені на модеми низького рівня (лінійні драйвери), що використовують цифрові сигнали і модеми «основної смуги» (Baselland), в яких застосовуються методи модуляції, аналогічні вживаним в модемах для телефонних каналів.

У модемах першої групи зазвичай використовуються цифрові методи біімпульсної передачі, що дозволяють формувати імпульсні сигнали без постійної складової і часто займають більш вузьку смугу частот, ніж вихідна цифрова послідовність.

У модемах другої групи часто використовуються різні види квадратурної амплітудної модуляції, що дозволяють радикально скоротити необхідну для передачі смугу частот. В результаті на однакових фізичних лініях такими модемами може досягатися швидкість передачі до 100 кбіт/с, в той час як модеми низького рівня забезпечують тільки 19,2 кбіт/с.

Модеми для цифрових систем передачі нагадують модеми низького рівня. Однак на відміну від них забезпечують підключення до стандартних цифрових каналів, таким як Е1/Т1 або ISDN, і підтримують функції відповідних канальних інтерфейсів.

Модеми для стільникових систем зв'язку відрізняються компактністю виконання і підтримкою спеціальних протоколів модуляції і виправлення помилок, що дозволяють ефективно передавати дані в умовах стільникових каналів з високим рівнем перешкод і постійно змінюються параметрами. Серед таких протоколів виділяються ZyCELL, ЕТС і MNP10.

Пакетні радіомодеми призначені для передачі даних по радіоканалу між мобільними користувачами. При цьому кілька радіомодемів використовують один і той же радіоканал в режимі множинного доступу, наприклад, множинного доступу з контролем несучої, відповідно до АХ.25. Радіоканал по своїх характеристиках близький до телефонного і організовується з використанням типових радіостанції, налаштованих на одну і ту ж частоту в УКВ або КВ діапазоні. Пакетний радіомодем реалізує методи модуляції і множинного доступу.

Локальні радіомережі є перспективною мережевою технологією, що швидко розвивається, доповнює звичайні локальні мережі. Ключовим моментом їх є спеціалізовані радіомодеми (адаптери локальних радіомереж). На відміну від раніше згаданих пакетних радіомодемів такі модеми забезпечують передачу даних на невеликі відстані (до 300 м) з високою швидкістю (2-10 Мбіт/с), зіставною із швидкістю передачі в дротяних локальних обчислювальних мережах (ЛОМ). Крім того, радіомодеми локальних радіомереж працюють в певному діапазоні частот із застосуванням сигналів складної форми, таких як сигнали з псевдовипадковою перебудовою робочої частоти.

Модеми дня телевізійних кабельних мереж отримують все більше поширення завдяки розвитку кабельних ТВ мереж до високих швидкостей передачі. Такі модеми використовують вільні телевізійні канали з смугою пропускання в 6МГц в діапазоні від 50 до 450 МГц для передачі своїх сигналів. Великі смуги пропускання ТБ каналів обумовлюють і високі швидкості передачі, які досягають близько 36 Мбіт / с.