Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА_1.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
256.15 Кб
Скачать

5. Організація та підготовка контрольних заходів з питань оперативно-службової та фінансово-господарської діяльності митних органів.

Організаційні аспекти здійснення контролю в митних органах можна звести до двох основних напрямків:

  1. здійснення внутрішнього контролю за виконанням структурними підрозділами митного органу вимог законодавства з питань митної справи;

  2. здійснення внутрішнього контролю фінансово-господарської діяльності митних органів.

Слід відмітити, що організація контролю оперативно-службової діяльності суттєво відрізняється від організації контролю фінансово-господарської діяльності. Якщо суб’єкт і об’єкт контролю в цих двох випадках однакові, то спрямування контрольних заходів є різним. При цьому під контрольним заходом слід розуміти сукупність способів і методів контролю, які застосовуються суб'єктом контролю в межах повноважень, визначених законодавством, і спрямовані на перевірку діяльності об’єкта контролю.

В першому випадку контрольний захід спрямований на перевірку всього комплексу оперативно-службової діяльності митного органу або окремих його частин. В другому випадку спрямований на ревізію, перевірку, оцінку або фінансово-господарської діяльності об'єкта контролю, пов'язаної з використанням бюджетних коштів, державного й комунального майна.

Контроль за оперативно-службовою діяльністю структурних підрозділів митного органу здійснюється шляхом проведення перевірок. Проведення перевірок Держмитслужбою України й митними органами здійснюється на підставі затверджених планів. До планів перевірок включаються комплексні й тематичні перевірки митних органів з питань оперативно-службової діяльності.

З метою усунення дублювання, забезпечення системного підходу до проведення перевірок митних органів планування й організація контрольної роботи здійснюються виключно контрольно-ревізійним відділом. Державна митна служба України координує при плануванні перевірок свою діяльність з Головним контрольно-ревізійним управлінням України, Рахунковою палатою України, органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування, фінансовими органами, державними податковими адміністраціями, іншими контрольними органами, органами прокуратури, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України.

При плануванні, організації й проведенні перевірок посадові особи Держмитслужби України й митних органів зобов'язані забезпечити дотримання державних, службових і комерційних таємниць.

Службову таємницю, зокрема, становлять:

  • зміст окремих положень плану контрольних заходів - до часу повідомлення об'єкта контролю про початок проведення перевірки;

  • інформація про факти виявлених під час проведення перевірок порушень, зловживань - до їх повного документального підтвердження й закріплення в актах, а також про заплановані з цією метою зустрічні й раптові перевірки й інші контрольні дії;

  • надані правоохоронними органами оперативні й інші відомості щодо діяльності підприємств, установ і організацій, учинених порушень, зловживань посадових осіб, протоколи допиту з конкретних питань тощо;

  • конкретні пояснення посадових осіб щодо виявлених фактів зловживань, порушень тощо;

  • відомості, що містяться у зверненнях громадян, щодо їх (чи інших громадян) особистого життя й інша інформація, що стосується їх прав і законних інтересів;

  • інформація, що міститься у внутрішній службовій кореспонденції (доповідних записках, листуванні між підрозділами, матеріалах засідань колегій тощо), якщо вона пов'язана з розробленням напряму діяльності Держмитслужби України, митного органу, з процесом прийняття рішень і передує їх прийняттю;

  • інформація підприємств, установ і організацій, підготовлена на запити Держмитслужби України й митних органів;

  • інформація, що міститься в чернетках матеріалів перевірок.

Організація й проведення комплексних перевірок митних органів з питань оперативно-службової діяльності здійснюються вповноваженим підрозділом Держмитслужби України з залученням працівників управлінь Держмитслужби України й інших структурних підрозділів і митних органів. тематичні перевірки митних органів з питань оперативно-службової діяльності здійснюються вповноваженим підрозділом Держмитслужби України, управліннями й іншими структурними підрозділами Держмитслужби України і регіональними митницями з залученням за потреби працівників інших митних органів.

До участі в перевірках, які проводяться уповноваженими посадовими особами Держмитслужби України, митних органів, можуть залучатися на договірних засадах спеціалісти відповідних міністерств та інших органів виконавчої влади, органів державного управління, інших установ і організацій, експерти з відповідних питань.

Строки проведення перевірок і склад груп з перевірок визначаються з урахуванням того обсягу роботи, якого потребує вирішення конкретних питань кожної перевірки. Термін перевірки - не більше 30 робочих днів. В окремих випадках, у разі особливої складності завдань, цей строк на підставі доповідної записки керівника перевірки в установленому законодавством порядку може бути продовжений Головою Державної митної служби України або керівником митного органу, що ініціював перевірку.

Проведенню перевірок передує підготовка, яка передбачає вивчення наявних матеріалів, що стосуються оперативно-службової діяльності митного органу. На основі вивчення цих матеріалів розробляється програма перевірки, у якій визначаються період перевірки, її мета й основні питання, на яких слід акцентувати увагу. Програма перевірки затверджується Головою Служби або начальником відповідного митного органу.

Діяльність контрольно-ревізійних підрозділів митних органів при здійсненні внутрішнього фінансового контролю, спрямована на забезпечення керівництва митних органів достовірною інформацією про використання в них фінансових ресурсів, на оцінку ефективності їх господарської діяльності, на виявлення й попередження порушень, що перешкоджають законному та ефективному використанню державного майна, бюджетних коштів.

Метою здійснення внутрішнього фінансового контролю є:

  • аналіз фінансово-господарської діяльності;

  • цільового й економного використання бюджетних коштів;

  • збереження державного майна; економного використання фінансових і матеріальних ресурсів; виконання планових завдань;

  • достовірності даних бухгалтерського обліку й фінансової звітності та правильності ведення останніх;

  • забезпечення усунення порушень фінансової дисципліни, відшкодування заподіяних збитків;

  • ужиття заходів до запобігання фінансовим порушенням.

Основним завданням є контроль:

  • дотримання фінансово-бюджетної, кошторисної дисципліни; збереження й цільового використання бюджетних коштів і коштів державних цільових фондів;

  • стану збереження й використання державного майна;

  • ефективності використання матеріальних і фінансових ресурсів;

  • своєчасності документального оформлення господарських операцій, а також з'ясування причин ненормованих витрат і втрат;

  • правильності ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності;

  • своєчасності й повноти відображення в обліку фінансових, кредитних і розрахункових операцій, а також законності їх здійснення;

  • виконання зобов'язань перед бюджетами й кредиторами;

  • стану дебіторської і кредиторської заборгованості;

  • стану виконання заходів, спрямованих на усунення недоліків, виявлених попередньою ревізією чи перевіркою;

  • дотримання встановленого порядку закупівлі товарів (робіт, послуг) за державні кошти;

  • інших питань діяльності митного органу в межах компетенції контрольно-ревізійного підрозділу.

Внутрішній фінансовий контроль здійснюється контрольно-ревізійним підрозділом у формі ревізій, перевірок (тематичних, вибіркових) фінансово-господарської діяльності.

Проведенню контрольного заходу передує підготовка, яка передбачає вивчення наявних у підрозділах митного органу матеріалів, що стосуються фінансово-господарської діяльності об'єкта контролю. Матеріали й пропозиції за конкретним напрямом фінансово-господарської діяльності такого об'єкта подаються контрольно-ревізійному підрозділу за його зверненням начальниками відповідних підрозділів митного органу. На підставі таких документів контрольно-ревізійним підрозділом розробляється програма контрольного заходу.

Кандидатура голови комісії для проведення контрольного заходу контрольно-ревізійним підрозділом Держмитслужби України визначається Головою Держмитслужби України за поданням начальника цього підрозділу. Кандидатури голів комісій для проведення контрольних заходів у регіональних митницях, митницях, спеціалізованих митних установах та організаціях визначаються їх керівниками.

Проведення планового чи позапланового контрольного заходу призначається наказом митного органу. Наказ про проведення контрольного заходу містить відомості про:

  • посади, прізвища, імена й по батькові членів комісії з проведення контрольного заходу (далі - комісія);

  • назву об'єкта контролю;

  • підставу для проведення контрольного заходу;

  • період, за який перевірятиметься діяльність об'єкта контролю;

  • строк проведення контрольного заходу;

  • строк, у який керівник контрольно-ревізійного підрозділу повинен доповісти керівництву про результати контрольного заходу.

Строк проведення контрольного заходу визначається з урахуванням обсягу роботи, яку потрібно виконати під час проведення контрольного заходу, але не може перевищувати 30 робочих днів. В окремих випадках цей термін за доповідною запискою голови комісії може бути продовжений керівником митного органу на строк не більше 15 календарних днів, про що видається наказ, який надсилається об'єктові контролю, митним органам, посадові особи яких залучено до проведення контрольного заходу.

На підставі програми проведення контрольного заходу головою комісії складається робочий план його проведення. Під час проведення контрольного заходу до робочого плану головою комісії можуть вноситися за наявності виняткових підстав зміни та доповнення.

З метою попередження порушень посадовими особами, уповноваженими на проведення перевірок, вимог законодавства й прав посадових осіб митного органу, що перевіряється, управліннями Держмитслужби України, керівництвом митних органів забезпечуються:

- ознайомлення посадових осіб, що будуть здійснювати перевірку, з нормативно-правовими актами, що передбачають відповідальність за неправомірні дії або бездіяльність;

- недопущення проведення перевірок посадовими особами, які мають близькі родинні зв'язки з працівниками митного органу, що підлягає перевірці, чи працювали в ньому на керівних посадах.