Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА_1.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
256.15 Кб
Скачать

Тема 1 теоретичні основи контролю в україні

  1. Сутність та значення контролю. (Об‘єктивна необхідність та теоретичні засади здійснення контролю в Україні. Становлення та розвиток систему контролю в Україні.)

  2. Завдання та функції контролю в митних органах.

  3. Класифікація організаційних форм економічного контролю. (Види контролю. Предмет контролю та його об’єкти Характеристика суб’єктів та об’єктів контролю в митних органах.)

  4. Фінансовий контроль, як складова економічного контролю. (Зміст фінансово-господарського контролю. Метод і методичні прийоми контролю. Загальнонаукові методи дослідження об’єктів. Специфічні методи та прийоми дослідження об’єктів.)

5. Організація та підготовка контрольних заходів з питань оперативно-службової та фінансово-господарської діяльності митних органів.

  1. Сутність та значення контролю. (Об‘єктивна необхідність та теоретичні засади здійснення контролю в Україні. Становлення та розвиток систему контролю в Україні.)

Контроль в перекладі з французької «controle» означає перевірку або спостереження з метою перевірки. Цей термін можна трактувати як спостереження, нагляд, перевірку з метою протидії чомусь небажаному.

В тім однозначного трактування цього поняття не існує. Одна група науковців визначає контроль як систематичне спостереження і перевірку процесу функціонування відповідного об’єкта з метою встановлення його відхилень від заданих параметрів. Інші визначають контроль як процес, що забезпечує відповідність функціонування об’єкта управління прийнятим управлінським рішенням та направлений на успішне досягнення поставлених цілей. У сучасному економічному словнику контроль розуміється як складова частина управління економічними об’єктами та процесами, що полягає в спостереженні за об’єктом з метою перевірки відповідності об’єкта спостереження бажаному та необхідному стану, передбаченому законами, положеннями, інструкціями, планами та іншим.

Таке неоднозначне трактування поняття «контроль» передбачає, що контроль може розглядатися як:

  • один із головних принципів управління;

  • стадія процесу управління;

  • функція управління.

Це пояснюється тим, що кожен виробничий цикл або соціальний процес відрізняється певними характеристиками та вимагає управлінського впливу, що забезпечує досягнення мети, визначеної заздалегідь. Тобто сутність і зміст контролю не можуть бути повністю розкриті у відриві від сфери управлінської діяльності, яку він обслуговує.

З погляду загального визначення поняття «контроль» як категорії слід враховувати основні і найбільш загальні властивості цього явища, сутність яких полягає у здійсненні певних відносин. У більш загальному розумінні під контролем слід розуміти систему відносин з приводу систематичного спостереження і перевірки ходу функціонування відповідного об’єкта деякого суспільного, виробничого або іншого процесу контролюючими органами, установами, уповноваженими особами з метою встановлення відхилень об’єкта контролю від заданих параметрів.

Контроль як функція управління займає особливе положення, бо це, засіб зворотного зв’язку між об’єктом і системою управління, який інформує про дійсний стан керованого об’єкта. Передумовами виникнення контролю як функції управління є:

  • невизначеність;

  • попередження виникнення кризових явищ;

  • підтримання успіху.

Основними цілями контролю, оперативно-службової діяльності митного органу, як функції управління є забезпечення посадовими особами митних органів дотримання вимог законодавства при:

  • здійсненні митного оформлення та митного контролю за товарами та іншими предметами, що переміщуються через митний кордон України;

  • застосуванні заходів тарифного й нетарифного регулювання;

  • визначенні митної вартості й країни походження товару;

  • організації роботи з контрабандою та порушеннями митних правил.

Тому контроль в управлінні митною справою об’єктивно необхідний для успішного функціонування системи митних органів України, а його відсутність призводить до самих непередбачених соціально-економічних наслідків. Втім поняття контролю в митних органах можна інтерпретувати у вузькому змісті, як підсистему, що входить у структуру загального управління організацією, що складається з ряду елементів (рис. 1).