Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія комах. Абіотичні, біотичні фактори.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать

Біотичні чинники

Біотичні чинники включають різні взаємозв'язки комах з іншими організмами і між собою. Найістотніший вплив на всі життєві процеси комах робить їжа — найважливіший біотичний чинник.

Характер живлення комах. За характером живлення комахи діляться на ряд екологічних груп. Комахи що харчуються тільки рослинною їжею називаються фітофагами, тільки тваринною — зоофагами, рослинними рештками—сапрофагами, трупами тварин—нікрофагами. Представники всіх цих груп зустрічаються в лісах, беруть участь в круговороті речовин. Особливо небезпечні фітофаги, що завдають великої шкоди рослинам. З лісом пов'язано дуже багато їх видів, що населяють всі яруси рослинності. Чим більше деревних порід виростає в насадженні, тим багатше в ньому фауна фітофагів.

З кожною деревною породою пов'язаний певний комплекс видів комах. Це шкідники плодів і насіння, бруньок, листя, гілок, стовбурів і коріння. Іноді при недоліку корму або в певних географічних умовах мешканці листя починають ушкоджувати плоди або бруньки, шкідники гілок переходять на стовбури і навіть коріння.

Харчова спеціалізація. Вибір деревної породи і можливість живлення певним кругом порід обумовлені харчовою спеціалізацією комах, що склалася в процесі їх еволюції. Спеціалізація живлення комах розвивається на основі хімічних і біологічних особливостей рослин, що служать їм їжею. Кількісно харчова спеціалізація може бути охарактеризована числом використовуваних для живлення видів деревної рослинності.

За харчовою спеціалізацією розрізняють одноядних, або монофагів, обмеженоядних, або олігофагів, і багатоядних, або поліфагів. Серед шкідників деревних порід переважають олігофаги. Так, шкідники тополь харчуються також вербами, а шкідники ялини — ялицею. Монофаги зустрічаються значно рідше серед лісових комах (наприклад, березовий заболонник, зелена дубова листовійка і ін.), а поліфаги звичайніші, але розвиваються вони на різних породах неоднаково. Непарний шовкопряд ушкоджує близько 300 видів рослин, але дає життєздатне плодовите потомство тільки при живленні на деяких з них, близьких між собою за складом білків в листі.

Вплив живлення на ріст, розвиток, плодючість і виживання лісових комах. Кількість і якість з'їденої їжі робить вплив на фізіологічний стан комах і знаходиться в прямому зв'язку з біологічними показниками їх розвитку. Рослини, що найбільш віддаються перевазі комахами, є для них самими поживними. На цих рослинах комахи швидше закінчують повний цикл розвитку, дають плодовитіше потомство і максимальне виживання. В межах порід, що віддаються перевазі, показники можуть змінюватися: одна деревна порода забезпечує велику плодючість і виживання, на іншій досягається якнайшвидший розвиток всіх фаз комахи. Так, гусениці сибірського шовкопряда харчуються всіма хвойними породами лісів України. Проте краще всього вони ростуть і розвиваються на хвої модрини, дають при цьому найкрупніші лялечки, а з них виходять найбільш плодовиті метелики.

Стійкість деревних порід до шкідливих комах. Це специфічний прояв їх взаємин. Рослина не байдужа до нападаючих на нього комах, вона певним чином реагує на присутність шкідників, виробляючи ряд захисних реакцій. В процесі сумісної еволюції в комах-фітофагів і їх кормових рослин виробилися взаємні пристосування, на основі яких в рослин формується стійкість по відношенню до шкідників, що супроводжується анатомо-морфологічними, біохімічними, фізіологічними і іншими особливостями. В комах виробляються засоби для боротьби і придушення цієї опірності рослин.

Ослаблення кормової рослини приводить до втрати її стійкості і створенню найбільш сприятливих умов для розвитку комах, що харчуються тканинами такої рослини. Фізіологічно ослаблені рослини мають низький смоляний і осмотичний тиск, виділяють мало речовин, що вбивають комах, біологічна активність їх падає; змінюється хімізм тканин в сприятливий для комах бік.

При живленні комах на фізіологічно ослаблених кормових рослинах в них скорочуються терміни розвитку, прискорюється ріст, підвищується виживання і плодючість. При живленні ж на здорових рослинах відбувається загибель більшості комах, вони заливаються смолою, соками, вбиваються фітонцидами, спостерігається їх загальна пригніченість. Тому підвищення стійкості дерев — ефективний засіб боротьби з шкідниками.

Різні деревні породи в різному ступені ушкоджуються шкідниками. Існують види і форми деревних порід, стійкі до окремих видів комах. Так, сосна кримська ушкоджується підкоровим сосновим клопом, сосновими пильщиками, пагонов’юнами і іншими комахами менше, ніж сосна звичайна. Ясен зелений ушкоджується червицею в’їдливою менше, ніж ясен звичайний, і т.д.

Різні деревні породи мають різну резистентністю, або витривалість, і здатність відновлювати пошкоджені органи. Наприклад, тополі сильно ушкоджуються дуже багатьма видами комах, проте швидко утворюють калюс і зарощують виниклі при пошкодженні рани. Дуби швидко відновлюють нове листя із сплячих бруньок, сосна нарощує об’їдені личинками пластинчатовусих кореневі системи і т.д.

Від стійкості окремих дерев слід відрізняти стійкості цілих насаджень. Вона визначається не тільки властивостями деревних порід, що становлять насадження, але і його особливостями: віком, поєднанням деревних порід, структурою деревного пологу, ступенем зімкнутості крон, ґрунтовими умовами, характером ведення лісового господарства.

Типи пошкоджень рослин комахами. Комахи ушкоджують всі органи рослин. Зовнішній вигляд пошкоджень дуже різноманітний, але в той же час часто вельми характерний для визначених шкідників і дозволяє легко розпізнати їх. Зустрічаються

наступні основні типи пошкоджень.

1. Пошкодження листя, хвої і бруньок (мал. 6).

Грубе об'їдання — листя об’їдене з країв. Дірчасте видання — в тканинах листка наскрізь виїдені різної величини отвори. Скелетування — знищення м'яких тканин листка і залишення мережі жилок.

Мінування — прокладення ходів всередині тканин листа. Міни мають найрізноманітнішу форму (широкі і вузькі, стрічкоподібні, округлі і т. п.), можуть знаходитися на верхньому або

нижньому боці листка.

Утворення галів — новоутворення на тканинах рослин у вигляді наростів, пухлин, горішків і ін., що з'явились в результаті роздратування тканин комахами. Гали бувають одно- і багатокамерні, закриті або відкриті, кулясті, млинцевидні, у вигляді войлочка, бородавок, здуття і т.д.

Загинання, скручування і деформація листя і хвої, зміна їх забарвлення і передчасне всихання. Трубки, сигари, павутинні кубла з листя.

Мал. 6. Типи пошкоджень листя:

1,2, - грубе об’їдання; 3 – скелетування; 4 – мінування; 5 – скручування; 6 - гали

2. Пошкодження пагонів, гілок, стовбурів і коріння (мал. 7). Вигризання ямок, майданчиків і ходів, нанесення насічок і надрізів на поверхню кори, що часто супроводжуються смоло- і соковитіканням. Проточування ходів всередині пагонів, гілок, стовбурів і коріння.

Проточування ходів під корою і в поверхневих шарах деревини. Ходи можуть мати складну будову у вигляді правильних фігур (короїди) і бути порівняно простими, безладними (вусачі, златки і ін.).

Викривлення пагонів, гілок і стовбурів під впливом різних пошкоджень. Передчасне всихання пагонів і стовбурів при живленні сисних комах.

3. Пошкодження генеративних органів.

Типи пошкоджень дуже різноманітні, але багато в чому схожі з перерахованими вище.

Мал. 7. Типи пошкоджень пагонів і стовбурів

1 – викривлення пагонів; 2- ходи в деревині; 3 – здуття пагонів; 4 – ходи на коренях

Міжвидові відносини. Комахи є однією з ланок в загальному ланцюгу живлення будь-якого біоценозу. Вони знищують рослини, харчуються за рахунок різних тварин, особливо в межах свого класу комах, самі служать об'єктом винищування і засобом живлення для інших тварин. Комах — шкідників лісу у величезній кількості поїдають птахи, дрібні ссавці, особливо із рядів комахоядних і кажанів, амфібій і рептилій. Хижі і паразитичні комахи одержали загальну назву ентомофагів.

Міжвидові відносини в комах найчастіше виявляються у вигляді симбіозу, паразитизму і хижацтва. Симбіоз — обопільно корисне співжиття різних видів комах. Так, мурашки харчуються цукристими виділеннями попелиць і захищають їх від ворогів. Форми симбіозу дуже різноманітні. Іноді він корисний тільки одному з двох партнерів, але не шкідливий іншому. Так, багато комах ховаються в кублах мурашок і золотогуза.

Паразитизм характеризується живленням одного виду комахи за рахунок тканин, соків або перевареної їжі іншого. Звичайно паразити не вбивають свого господаря, а пов'язані з ним на значному протязі життєвого циклу. Багато лісових комах мають по 50—80 видів паразитів, які значно знижують чисельність популяції господарів.

Хижацтво відрізняється від паразитизму в основному тим, що жертва відразу гине від нападаючого на неї хижака. Хижі комахи полюють за гусеницями метеликів, винищують яйця, личинок і лялечки комах в їх ходах і кублах. Вони вбивають, а потім поїдають свою жертву.

Лісові комахи гинуть Також від численних грибних, бактеріальних і вірусних хвороб. Часто при високій щільності популяції якого-небудь шкідника лісу виникає епізоотія — масове захворювання, при якому гине значна частина або майже вся його популяція.

Динаміка чисельності. Підводячи підсумки, можна зробити висновок, що популяція будь-якого виду шкідливої комахи безперервно піддається дії цілого комплексу чинників, під впливом яких відбувається безперервне коливання чисельності. При цьому низька щільність популяції змінюється високою, відбувається спалах масового розмноження шкідника, під час якого він завдає шкоди лісу.

Чисельність будь-якої популяції регулюється комплексом чинників. За звичай під впливом певної погодної ситуації (для ряду видів такою ситуацією є засуха) починається зростання чисельності популяції. В міру збільшення чисельності включаються різні регуляторні механізми (зокрема ентомофаги і хвороби). Під їх впливом щільність популяції, досягнувши максимуму, починає скорочуватись, падаючи до дуже низького рівня. Знання динаміки чисельності і причин масового розмноження дозволяє своєчасно організовувати заходи боротьби з шкідниками.