Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam3_5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Аналітичні рахунки до синтетичного рахунку

63”Розрахунки з постачальниками та підрядниками”

Д Рахунок “Завод № 5” К

S’ n 7000

2a) 5600

4a) 14000

Об. -

Об. 19600

S’’ 26600

Д Рахунок “Завод № 20” К

S’ 9000

2б) 5000

4б) 12500

Об. -

Об. 17500

S’’ 26500

Записи на рахунках здійснюються із зазначенням номерів операцій. Як бачимо, записи по аналітичних рахунках "Цемент" і "Цегла" дають деталізовані відомості: вказується кількість та ціна за одиницю матеріалу який надійшов від постачальників або відпущений у виробництво, загальна сума оборотів і залишки на початок та кінець місяця.

Таке точне відображення на аналітичних рахунках господарських засобів і процесів посилює контрольні функції обліку, забезпечує раціональний, безперебійний хід виробництва, збереження власності, сприяє ефективному використанню матеріальних і трудових ресурсів.

Записи на синтетичному та аналітичних рахунках, які відкриті в розвиток даного синтетичного рахунку, здійснюються за єдиними правилами, тобто на одну й ту ж сторону. Якщо загальна сума синтетичного рахунку записана по дебету, то і в аналітичному обліку будуть проведені записи по дебету всіх аналітичних рахунків, але частковими сумами, та навпаки, якщо в синтетичному рахунку запис здійснений загальною сумою по кредиту, то часткові суми на аналітичних рахунках будуть записані також

по кредиту. Але кожна господарська операція на загальну суму вимагає подвійного запису: по дебету одного і по кредиту іншого синтетичного рахунку.

Зв'язок синтетичного та аналітичного обліку. Впровадження синтетичних та аналітичних рахунків стало значним кроком у розвитку бухгалтерського обліку. Про необхідність ведення як основних, так і допоміжних книг першим висловив думку Ж. Саварі, який сформулював одне з основних понять обліку: поділ рахунків та регістрів, які ведуться, на синтетичні та аналітичні. Тобто він створив дворівневу систему реєстрації даних. Це дуже вплинуло на розвиток бухгалтерської науки. Кожний аналітичний рахунок є складовою частиною синтетичного рахунку і невідривно пов'язаний з ним. Ж. Саварі вивів два основні постулати зв'язку синтетичного та аналітичного обліку, які використовуються й в сучасному бухгалтерському обліку:

1) сума сальдо всіх аналітичних рахунків повинна дорівнювати сальдо того синтетичного рахунку, до якого вони були відкриті;

2) сума оборотів по дебету і сума оборотів по кредиту всіх аналітичних рахунків повинна дорівнювати оборотам по дебету і кредиту того синтетичного рахунку, до якого вони були відкриті.

Таким чином, сукупність даних всіх аналітичних рахунків в сумі дає інформацію про відповідний синтетичний рахунок.

Дотримання постулатів Ж. Саварі є незаперечною умовою правильного ведення бухгалтерського обліку, а забезпечення на практиці його постулатів носить назву коллації рахунків.

Розглянемо зв'язок аналітичного рахунку з його синтетичним рахунком більш конкретно (табл. 3.3).

Таблиця 3.3

Зв'язок між аналітичними та синтетичними рахунками

Показник

Сутність зв’язку

Структура рахунків

Аналітичні рахунки, так як і синтетичні, мають дві сторони (дебет та кредит), обороти і сальдо. Внутрішня будова синтетичних та аналітичних рахунків однакова. Кожна бухгалтерська проводка, що знайшла відображення по дебету синтетичного рахунку, показується по дебету одного з кількох аналітичних рахунків в залежності від змісту. В такому ж порядку здійснюються і кредитові записи, причому сума даних аналітичних рахунків дорівнює сумі даних синтетичного рахунку

Вертикальні зв’язки між рахунками

Сума оборотів і сальдо всіх аналітичних рахунків дорівнює оборотам і сальдо відповідного синтетичного рахунку. Утворюється взаємозв’язок синтетичного обліку зі своїми аналітичними рахунками, при якому сальдо й обороти синтетичного рахунку дорівнюють сумі сальдо й оборотів аналітичних рахунків, що відносяться до нього. Виникають контрольні числа у вертикальному розрізі бухгалтерського обліку. Початковий та кінцевий залишки синтетичного рахунку повинні бути рівні за сумою і однакові за значенням із загальними сумами відповідних залишків аналітичних рахунків, які ведуться в його розвиток. Обороти по дебиту і кредиту синтетичного рахунку повинні дорівнювати підсумкам оборотів його аналітичних рахунків

Наступність показників сальдо суміжних звітних періодів в синтетичних та аналітичних рахунках

Залежність будови аналітичних рахунків від призначення, характеристики і структури відповідного синтетичного рахунку

Нижче наведено приклад, який ілюструє взаємозв'язок синтетичних аналітичних рахунків (рис. 3.4).

П ервинний документ, що відображає

ф акт господарської діяльності

Рахунок 20”Виробничі Рахунок63”Розрахунки з

з апаси” (синтетичний постачальниками та

рахунок) підрядниками”

Рахунок 201 Субрахунки Рахунок 203

“Сировина й матеріали” “Паливо”

Рахунок 2011 Рахунок2012 Аналітичні Рахунок2031 Рахунок

“Чорні “Кольорові рахунки 3-го “Кам’яне 2032

метали” метали” порядку вугілля” “Бензин”

Рахунок Рахунок Рахунок Аналітичні

20111 20112 “Сталь 20121 рахунки 4-го

“Залізо” смугова” “Олово” порядку

Рис. 3.4. Взаємозв'язок синтетичних та аналітичних рахунків

В розвиток кожного синтетичного рахунку можуть бути відкриті декілька аналітичних рахунків. Тому правильність записів на аналітичних та відповідних синтетичних рахунках необхідно систематично контролювати за допомогою оборотних відомостей, які складаються по всіх аналітичних рахунках, що були відкриті до певного синтетичного рахунку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]