Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автоматизація.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Стійкість сак. Обґрунтуйте критерій стійкості Михайлова

Як і критерій Гурвіца, критерій Михайловабазується на аналізі характеристичного рівняння системи. Нехай ліва частина рівняння, що називається характеристичним поліномом, має вигляд:

F(p)= a0pn + a1pn-1 + …+ an. (5.1)

Підставивши в цей поліном замість змінної р чисто уявний корінь, який в подальшому буде позначатись j , одержимо функцію комплексної змінної:

F(j)= a0 (j)n + a1 (j)n-1 +…+an. (5.2)

Функцію (5.2) можна подати у вигляді суми дійсної і уявної частин:

F(j) = P()+jQ(). (5.3)

Дійсна частина P() містить тільки парні степені змінної :

P()= anan-22 + an-44 – …, (5.4)

а уявна частина Q() – тільки непарні:

Q()= an-1an-33+ … (5.5)

Кожному фіксованому значенню змінної відповідає комплексне число, яке можна зобразити у вигляді вектора на комплексній площині. Якщо змінювати параметр від 0 до , то кінець вектора F(j)опише деяку криву (рис. 5.1), яка називається характеристичною або годографом Михайлова. По виду цієї кривої судять про стійкість системи.

Формулювання критерію Михайлова: aвтоматична система керування стійка,якщо годограф Михайлова починається на дійсній додатній осі і проти годинникової стрілки послідовно проходить n-квадрантів (n – степінь характеристичного рівняння).

З виразу (5.4) і (5.5) випливає, що крива F(j) завжди почи-

нГруппа 15 ається в точці на дійсній осі, віддаленій від початку координат на величину ап..

Прямая соединительная линия 14

На рисунку 5.2 приведені характеристичні криві, що відповідають стійким системам. Криві мають плавну спіралеподібну форму і прямують у нескінченість в тому квадранті, номер якого рівний порядку рівняння. Якщо характеристична крива проходить п квадрантів непослідовно або проходить менше число квадрантів, то система нестійка (рис.5.3). Якщо крива F(j) проходить через початок координат, то система знаходиться на межі стійкості. Дійсно, якщо характеристичне рівняння має один нульовий корінь рк = 0 або одну пару чисто уявних коренів рк = , то функція F(j) при = 0 або = к обернеться в нуль.

Критерій Михайлова зручно застосовувати для аналізу стійкості систем високого порядку (п> 5).

Стійкість САК. Частотний критерій стійкості

Частотні критеріївизначають зв'язок між стійкістю системи і формою частотних характеристик системи.

Частотнікритеріїстійкостідозволяютьсудити про стійкість САК по виду їїчастотних характеристик. Цікритерії є графоаналітичними і маютьширокепоширення, тому щодозволяютьпорівняно легко досліджуватистійкість систем високихпорядків, а такожмаютьпростугеометричнуінтерпретацію. До цієїгрупи належать критерії Михайлова і Найквіста.

Стійкість систем автоматичного керування. Поняття стійкості

Однією з найважливіших характеристик автоматичної системи керування є стійкість. Цим поняттям характеризують працездатність системи.

Стійкість автоматичної системи - це властивість системи повертатися у вихідний стан рівноваги після припинення дії збурення, яке вивело систему із цього стану. Система є стійкою, якщо вільна складова перехідного процесу із часом прагне до нуля, тобто якщо

. (5.1)

Для стійкості лінійної САК необхідно і достатньо, щоб дійсні частини всіх коренів характеристичного рівняння системи були негативними (див. рис. 5.1).

Рис. 5.1 - Вплив коренів характеристичного рівняння системи на складові її вільного руху

У ТАК розроблено ряд правил, за допомогою яких можна судити про знаки коренів, не вирішуючи характеристичне рівняння і не знаходячи числові значення самих коренів. Ці правила називаються критеріями стійкості.

Найпростішим критерієм стійкості є умова позитивності коефіцієнтів характеристичного рівняння. Позитивність коефіцієнтів рівняння є необхідною (але не достатньою) умовою стійкості системи. Це означає, що якщо усі коефіцієнти позитивні, то система може бути стійкою або нестійкою. Але якщо хоча б один коефіцієнт рівняння негативний або дорівнює нулю, то система нестійка.

Критерії стійкості можуть бути алгебраїчними і частотними.

Алгебраїчні критерії встановлюють необхідні та достатні умови від’ємності коренів у формі обмежень, що накладаються на певні комбінації коефіцієнтів характеристичного рівняння.