Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 13. Самоорганізація.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
175.19 Кб
Скачать

Самостійна робота

4. Гнучкість організації, процесу (гнучкість орієнтації й реалізації), та системи (фактори й результати гнучкості системи). Виробнича гнучкість (фактори та функціональні й структурні ознаки виробничої гнучкості).

5. Сталість організації (Статична й динамічна сталість. Типи сталості: внутрішня, зовнішня й спадкова сталості; кількісна й структурна сталості). Термінологічний словник

Аттрактор - (від лат. Attrahere) відрізок еволюційного шляху від точки біфуркації до необхідного фіналу.

Самоорганізація - це основний закон природи, це - механізм управління процесами, що відбуваються на всіх рівнях, спрямований на виникнення і підтримку процесів, пов'язаних з утворенням нових більш високоорганізованих форм і структур, передбачених еволюцією, і придушенням процесів, які знаходяться в стороні від еволюції, протидіють їй.

Синергетика - новий напрям міждисциплінарних досліджень, предметом яких є процеси самоорганізації у відкритих системах хімічної, біологічної, фізичної, екологічної та іншої природи.

Точка біфуркації - (від лат. Bifurcus - роздвоєний) стан максимальної хаотичності нерівноважного процесу.

Флуктуації - (від лат. Fluctuatio - коливання) випадкові відхилення фізичних величин від їхніх середніх значень; відбуваються у будь-яких величин, залежних від випадкових чинників.

Хаос - безлад, плутанина.