Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2. Закони статики та динаміки організаці....rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
924.88 Кб
Скачать

Тема 1. Методологічні засади теорії організації лекція №2 – закони статики та динаміки організації (2, 2’ год)

План

1. Поняття статики та динаміки організації.

2. Закони функціонування (статики) організації.

3. Закони розвитку (динаміки) організації: закон онтогенезу та закон синергії.

  1. Поняття статики та динаміки організації

Такий складний організм, яким є сучасна організація, не може бути зрозумілим лише з позицій розгляду його формальної структури і розкладання його на окремі частини. Поряд зі структурним підходом до визначення організації, ключове значення має поведінський підхід, який ставить у центр досліджень людину, систему відносин між людьми, їх компетентність, здібності, мотивацію до праці й досягнення встановлених цілей. Людей спонукають об’єднуватися в організації і взаємодіяти в їхніх рамках фізичні і біологічні обмеження, властиві кожній людині окремо, і цілі, досягнення яких потребує колективних зусиль. Доповнюючи одне одного, люди об’єднують свої зусилля і впливають на поведінку організації в цілому в інтересах підвищення її ефективності.

Саме згідно цих двох підходів до визначення організації, вона може розглядатися і як система, і як процес.

Організація як система — це внутрішня впорядкованість, узгодженість та взаємодія частин цілого, що обумовлена його побудовою та цілями;

Організація як процес — це сукупність цілеспрямованих дій, що зумовлюють утворення необхідних зв'язків. Встановлення кількісних і якісних просторово-часових зв'язків є сутністю організації як процесу.

Саме організаційна творчість природи і свідома організаційна діяльність людини, що всебічно досліджуються крізь призму організаційного досвіду, і становлять основу теорії організації, визначають її місце та роль у системі людських знань.

Для розгляду організації як процесу використовують поняття, запозичені з механіки:

- статика — врівноважений стан організаційної системи, в якому вона знаходиться незалежно від змін (як позитивних, так і негативних), що відбуваються в зовнішньому середовищі. Організація, в якій немає змін, тобто тривалий час параметри її функціонування залишаються незмінними, приречена на деградацію та поступове руйнування, оскільки відсутні перспективи розвитку;

- динаміка — розвиток організації та її рух до нових цілей під впливом, як внутрішнього, так і зовнішнього середовища. Для організації, що розвивається, характерними є прагнення постійно нарощувати темпи свого розвитку, освоювати нові технології та розширювати коло завдань, що вирішуються.

У статиці організація — це деяке цілісне утворення (соціальне, технічне, фізичне, біологічне), що має цілком певну місію.

У динаміці організація виступає у вигляді різноманітних процесів з впорядкування елементів, формування та підтримки цілісності природних об'єктів, що створюються або вже функціонують. Ці процеси можуть складатися з цілеспрямованих дій людей або з природних фізичних процесів, тобто мати самоорганізуючий початок (рис. 2).

Рис. 2 - Структурне уявлення про поняття "організація"

Говорячи про статику та динаміку організації, доречно буде пригадати закони механіки, сформульовані Ньютоном. Відповідно до першого закону Ньютона — закону інерції — об'єкт, на який не діють сили, знаходиться в стані спокою або рівномірного руху; змінити цей стан може тільки дія сили. Це твердження можна за аналогією перенести на діяльність організації, якій, як і будь-якій матеріальній системі, властива інерція. Для подолання інерційності потрібні значні зусилля з боку керуючої частини організаційної системи.

Статичний і динамічний стани організації визначаються етапами її життєвого циклу. Будь-яка організація проходить деякі або всі етапи життєвого циклу. Етапи можна об'єднати в дві групи — статичну і динамічну. Статичний стан характеризується нечутливістю. До статичних належить етап ліквідації (утилізації), коли організації займаються вирішенням внутрішніх проблем, причому внутрішні і зовнішні відносини розглядаються окремо. Динамічна група включає етапи народження, зростання, зрілості, старіння і відродження. Вони характеризуються вирішенням зовнішніх та внутрішніх проблем організації у взаємозв'язку.

Процес є послідовністю певних явищ та подій. Явища за своєю природою є об'єктивними, а події мають суб'єктивне забарвлення. Таке розуміння визначає об'єктивну, змішану та суб'єктивну природу організації.

Динамічна (процесуальна) організація як процес становить послідовність змін, що відбуваються. Іншими словами динамічна організація є послідовністю, яка об'єднує, дії, операції, стадії, етапи, фази, цикли в загальний процес. Теорія організації визначає елементи процесу, що характеризуються такими критеріями: дія — первинність, однозначність, завершеність; операція — орієнтація та спеціалізація; стадія — функціональна однорідність та послідовність; етап — проміжна результативність та керованість; фаза — період у розвитку організації та виокремленість за характерними ознаками; цикл — послідовність та періодична повторюваність.

Організацію як процес поділяють на:

- випадкову та цілеспрямовану;

- послідовну та паралельну;

- орієнтовану та програмовану;

- тимчасову та постійну;

- спонтанну та очікувану;

- загальну та часткову.

Отже, організація може розглядатися в статиці та динаміці. Структурний підхід до визначення організації відображає переважно статику організації, а поведінський - націлений на виявлення її динаміки.