Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
106377.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
194.75 Кб
Скачать

Первісний общинний україна трипільська культура Висновки

Первіснообщинний лад у межах території нинішньої України співвідноситься з такими археологічними періодами, як палеоліт (стародавній кам'яний вік), мезоліт (середній кам'яний вік), неоліт (новий кам'яний вік ), енеоліт (мідно - кам'яний вік), бронзовий вік (залізний вік).

Первісні люди на території України з'явилися не менше як 1 млн. років тому в період стародавнього кам'яного віку (палеоліт). Вони жили стадами, вміли застосовувати камені і дерев'яні палиці, а також виготовляли примітивні знаряддя праці (гостроконечники, рубила, скребла тощо).

Первісне людське стадо стало першою суспільною формою об 'єднання людей, первісний колектив прийшов на зміну зоологічному групуванню предків людини. На сучасній території України виявлено чимало слідів діяльності первісних людей: на Хмельниччині, Запоріжжі, Житомирщині. Залишки кісток того часу - неандертальців радянські археологи виявили в Криму (1924 р.). Сліди діяльності давніх людей збереглися у вигляді залишків поселень і жител, майстерень, поховань, різноманітних знарядь праці, зброї, предметів домашнього вжитку, витворів мистецтва.

В археологічному відношенні територія України належить до найбільш досліджених регіонів.

Людське суспільство протягом багатьох століть існування переборювало труднощі боротьби з силами природи і водночас безупинно підвищувало рівень розвитку виробництва, побуту та культури.

Розвиток скотарства, землеробства, ремесла й обміну привів до значних змін у стародавньому суспільстві. Головну роль в господарському житті стали відігравати чоловіки. Домашня робота жінки втратила своє значення у порівнянні з промисловою працею чоловіка; його праця була всім, її робота незначним придатком.

Внаслідок цього утворилась патріархальна організація суспільства, спорідненість і спадкування велися по батьківській лінії. Господарською основою стала патріархальна сім'я, що складалася з кількох поколінь родичів по батьківській лінії.

Освоєння виробництва заліза на початку І тисячоліття до н. е. сприяло подальшому розвитку продуктивних сил, загальному прогресу суспільства. Завдяки поширенню різних ремесел та успіхам землеробства відбувся другий великий суспільний поділ праці: ремесло відокремилося від землеробсва. Розвиток скотарства ремесла і торгівлі прискорив розклад первіснообщинного ладу в племена. З появою майнової нерівності, соціального розшарування в суспільстві з'явилися умови для експлуатації людини людиною, поділу суспільства на класи та виникнення держави, й означало початок цивілізації. В повсякденному спілкуванні ми часто вживаємо слова "цивілізація" і "культура" як синоніми, що в науковому розумінні невірно. Культура виникла разом з людиною і буде існувати стільки, скільки існуватиме рід людський. Якщо культура виникла разом з людиною до цивілізація народилась всього 5 тис. років тому (держави-міста Єгипту та Месопотамія). Для цивілізації характерні суспільний поділ праці, розквіт товарного виробництва, розкол суспільства на антагоністичні класи, експлуатація людини людиною і наявність держави.

Таким чином, первіснообщинний лад на території України - важливий період історії. Багато тисячоліть люди жили в безкласному суспільстві, яке пройшло довгий шлях розвитку від первісного стада до матріархальної і патріархальної общин. Люди прийшли до класового суспільства озброєні великим трудовим і духовним досвідом, що зумовило прогрес у наступні епохи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]