Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі ОУПП.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
250.88 Кб
Скачать

Задача 1

На підприємстві є 30 структурних підрозділи, а у відповідності до типової структури та нормативних умов їх формування (за чисельність працюючих) їх повинно бути не більше 26, фактична чисельність працівників апарату управління складає 19 при нормативній чисельності 15. Обчислити коефіцієнт економічності апарату управління підприємством (Кеу):

Кеу = Кс × Кау,

де Кс — коефіцієнт відповідності структури;Кау — коефіцієнт відповідності апарату управління.

,

де Кфп, Кнп — фактична та планова чисельність підрозділів.

,

де Кф.ау, Кн.ау — фактична та нормативна чисельність працівників апарату управління.

Розв’язок:

Кс=30\26=1,5

Кау=19\15=1,27

Кеу=1,15×1,27=1,46

Оскільки коефіцієнт економічності апарату управління підприємством більше 1, то це свідчить про побудовану неефективну систему управління на підприємстві. Причинами цього слугує перевищення кількості підрозділів і працівників апарату управління над нормативними рівнями, а також про їх недовантаження.

Задача 2

У фінансово-економічному відділі працює 30 чол. Аналізуючи кількісний і якісний склад, можна дійти висновку, що 18 мають вищу освіту; 3 — незакінчену вищу освіту; спеціальну освіту — 4; 3 — вчаться без відриву від виробництва; 2 — має середню освіту і три роки практичного стажу на підприємстві. Визначити рівень кваліфікації працівників (Крк) фінансово-економічного відділу:

,

де Nb — чисельність ІТП і службовців з вищою та середньою спеціальною освітою;Nф — загальна чисельність персоналу.

Розв’язок:

Крк =(18+4)\30=22\30=0,73

73% Працівників фін.-ек. Відділу мають достатній рівень освіти для виконання своїх обов’язків.

Задача 3

На підприємстві з чисельністю 7860 працюючих норма керованості майстрів — 22 чол.; середня норма керованості для керівників вищестоящих рівнів — 8 чол.; підприємство працює у дві зміни — 16 год. Розрахувати кількість рівнів управління (Кру)

,

де Ро — чисельність працюючих;Сх — двухзмінна робота;Ну.с. — середня норма керованості; Ну.н. — норма керованості для майстрів

Розв’язок:

Ну.с=(22+8)\2=15

Кру=7860\(22×2×15)=11,9=12

Нормативна чисельність рівнів управління для даного підприємства повинна становити 12.

Задача 4

На підприємстві двохзмінний графік роботи (14 годин). Спостерігаючи за трудовою дисципліною, можна дійти висновку, що втрати робочого часу складають 6 годин, що негативно впливає на виробничий процес і свідчить про недоліки в організації управління даним підприємством. Визначити стан трудової дисципліни за коефіцієнтом (Еу.дис):

,

де Фк.ч, Фвтрат — фонд корисного та втраченого часу.

Розв’язок:

Еу.дис.=(14-6)\14=0,57

57% Часу працівники підприємства витрачають на виконання своїх безпосередніх функцій, що свідчить про неефективну організацію їх праці(чим ближче до 1 – краще).

Задача 5

На промисловому підприємстві менеджер при виникненні проблемної ситуації приймає управлінське рішення. Ця процедура пов’язана з економічною ефективністю управління, а саме з витратами, які пов’язані з прийняттям рішень.Визначити економічну ефективність організації управління (Еоу), якщо діяльність системи управління приносить 8000 грн., а витрати на управління 5000 грн , за формулою:

,

де Ду — доходи, що приносить система управління; Ву — витрати на функціонування системи управління;

Розв’язок:

Еоу=8000\5000=1,6

Кожна гривня витрачена на діяльність системи управління приносить в 1,6 рази більше доходів підприємству, що свідчить про ефективну роботу системи управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]