Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ КБК Пєший.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
243.71 Кб
Скачать

2.2 Головна схема електропостачання підприємства

ПМ1 «Рубіжне» 1 10кВ ПМ2 «Рубіжне»

Т1 Т2

25МВА 25МВА

6кВ СМВ СМВ СМВ 6кВ

1сек. 2сек. 3сек. 4сек.

ТН1 ТН2 ТН3 ТН4

ТГ 15МВт

Електропостачання виробництв здійснено за радіальною схемою;

взаємне розташування корпусів дозволяє змінювати схему живлення у разі виникнення аварійних ситуацій, а також забезпечує безперешкодний проїзд протипожежної техніки.

Далі електроенергія поступає до силових розподільних пристроїв, і від них до електроприймачів приміщень корпусів.

У якості комутаційних апаратів керування електроприймачами застосовані магнітні пускачі, автоматичні вимикачі, пакетні перемикачі, та пульти і щити керування поставлені заводами комплектно із технологічним устаткуванням.

2.3 Напрямки використання електроенергії

Електроенергія завдяки її легкості перетворювання в інші види енергій використовується для приведення в дію пристроїв, які забезпечують технологічні процеси: механічна, теплова дія та освітлення виробничої площини. За допомогою електроенергії здійснюється комплексна механізація і автоматизація виробництва.

2.4 Визиск основного і допоміжного електроустаткування на підприємстві. Підприємство має в своєму розпорядженні крупне енергетичне господарство, до складу якого входять:

теплосилове господарство з котельними, компресорними, паровими і повітряними мережами, водопостачанням, каналізацією;

газове господарство з мережами трубопроводів, промисловою вентиляцією;

електросилове господарство — підстанції, електричні мережі, трансформаторні підстанції;

зв'язок (АТС, диспетчерський і гучномовний зв'язок, радіомережі і др.);

електроремонтні майстерні.

Керує енергетичним господарством головний енергетик, якому підпорядкований відділ головного енергетика (ВГЕ). У складі ВГЕ виділяються бюро (група) енерговикористання, енергоустаткування, ППР, а також електрична лабораторія.

Головні завдання енергетичного господарства:

забезпечення безперебійного постачання підприємства в цілому і його підрозділів всіма видами палива і енергії, своєчасний розподіл і подача енергії до робочих місць;

ефективне використання і економне витрачання, в процесі виробництва палива і енергії, а також нагляд за енергетичними установками і мережами;

раціональна експлуатація енергетичного устаткування, його ремонт і обслуговування

перетворення енергії і підготовка її до використання (зміна напруги, тиску і т. д.).

Експлуатацію електроустаткування технологічних установок здійснюють ремонтні служби підприємства, виходячи із завдань забезпечення безвідмовної роботи їх на основі системи проведення планово-попереджувальних ремонтів (ППР). Система ППР базується на систематичних оглядах, при яких виявляються несправності електроустаткування і встановлюється необхідність його ремонту, а також періодичних ремонтних робіт.

Обслуговування електроустаткування передбачає необхідність щоденного огляду і чищення. При цьому дуже важливо своєчасне виявлення і усунення виникаючих при експлуатації дрібних дефектів і несправностей.

Р ОЗДІЛ 3. РОБОТА НА РОБОЧОМУ МІСЦІ У ЯКОСТІ ДУБЛЕРА

Проходження практики здійснювалось на штатному робочому місці в цеху, у якості дублера електромонтера.

При цьому роботи з монтажу, експлуатації і ремонту електроустаткування корпусів здійснювались у повному обсязі, під керівництвом досвідченого електромонтера, який має четверту групу з електробезпеки.

Роботи здійснювались відповідно вимогам Правил технічної експлуатації, Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, Правил будови електроустановок та затверджених інструкцій.

Перед початком виконання робіт був проведений інструктаж з охорони праці, вивчені схеми живильної та розподільної мережі.

Компонування електроустаткування вивчене безпосередньо у приміщеннях корпусів.