Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шаблони,поля,форми.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Мал. 10.1. Вставка поля

Створення електронної форми

Форма – це структурований документ з полями, в які вводяться дані. Надалі будемо розглядати тільки електронні форми, тобто форми, які переглядаються і заповнюються користувачами виключно в редакторі Word. При створенні таких форм можна використовувати текстові поля, прапорці і списки, що розкриваються.

Для створення форми треба виконати таку послідовність дій.

  • Створіть шаблон (див. “Створення шаблонів”, описане вище);

  • Для створення форми з простою структурою відкрийте панель інструментів “Формы” і натисніть на неї кнопку “Добавить таблицу;

  • Якщо структура форми більш складна, вставте декілька таблиць, розділивши їх пустими рядками. Складну форму можна також створити, натиснувши кнопку “Нарисовать таблицу” на панелі інструментів “Формы” і відкрити також панель інструментів “Таблицы и границы”. За допомогою олівця на цієї панелі можна намалювати окремі рядки і стовпчики таблиці. В разі помилки можна вилучіть зайві лінії за допомогою кнопки “Ластик” на панелі “Таблицы и границы;

  • Для того, щоб намалювати рамку навколо певної області форми, натисніть кнопку “Надпись” на панелі інструментів “Рисование”. Далі використовуйте цю панель для зміни границь рамки, фонового кольору, кольору тексту і т.д.;

  • Для вставки полів даних до форми треба встановити курсор в документі в місце, де потрібно вставити поле і натиснути на панелі “Формы” одну з трьох кнопок, що відповідають трьом типам полів, а саме:

    • кнопку “Текстовое поле”;

    • кнопку “Флажок”;

    • кнопку “Поле со списком”.

  • Кнопка “Текстовое поле” використовується для вставки в форму текстового поля. Для лаштування параметрів текстового поля треба двічі клацнути мишкою на полі і в діалоговому вікні “Параметры текстового поля” задати потрібні параметри:

    • Зі списку “Тип” можна обрати один з шести типів текстового поля:

      • Обычный текст” – для введення звичайного тексту;

      • Число” – для введення чисел;

      • Дата” – для введення дати;

      • Текущая дата” – для відображення поточної дати. Значення в цьому полі не можна змінять, бо воно змінюється автоматично, але можна обновляти;

      • Текущее время” – для відображення поточного часу. Це поле також змінюється автоматично і його можна тільки обновляти;

      • Вычисление” – використовує формулу для обчислення значення в цьому полі.

    • В зоні “Текст по умолчанию” вікна “Параметры текстового поля” можна задати текст в полі, який буде записуватись туди автоматично за замовченням, але його можна змінювати;

    • Поле “Максимальная длина” цього вікна дозволяє задати максимальну кількість символів у полі. Вона не може перевищувати 255. Якщо кількість не обмежується, то слід вказати число 32767.

  • Кнопка “Флажок” на панелі інструментів “Формы” використовується для встановлення прапорця, який або встановлюється, або знімається. Прапорці можна також додавати до групи параметрів, які не є взаємовиключними. Для налаштовування параметрів поля типа “Флажок” треба двічі клацнути мишкою на полі і у вікні “Параметры флажка” задати потрібні параметри:

    • Зона “Размер флажка” цього вікна дозволяє обрати або автоматичний вибір розміру прапорця, або точний розмір прапорця, який тоді треба вказати у лічильнику “Точно”;

    • Селекторні кнопки “Состояние по умолчанию” визначає, чи буде прапорець встановлений за замовченням, чи буде він знятий.

  • Кнопка “Поле со списком на панелі інструментів “Формы використовується для розміщення на формі поля зі списком можливих відповідей. Для налаштовування параметрів поля “Поле со списком” треба двічі клацнути мишкою на полі і в діалоговому вікні “Параметры поля со списком” задати потрібні параметри:

    • В зоні “Элемент списка” цього вікна можна додати елемент до списку. Для цього треба ввести елемент і натиснути кнопку “Добавить”. Для вилучення елементу з існуючого списку треба виділити потрібний елемент в зоні “Список” і натиснути кнопку “Удалить”;

    • Можна також переміщувати елемент списку на будь-яку позицію, якщо скористатися стрілками в зоні “Порядок”.

  • Щоб додати до елементів форми лінії границі і заливку, або відтінити найбільш важливі елементи форми, треба виділити відповідний елемент, обрати команду “Формат Границы и заливка”, а потім встановити необхідні параметри на вкладках “Граница” і Заливка” цього вікна;

  • Щоб додати підказки до полів форми слід двічі клацнути мишкою на тому полі, до якого треба додати підказку, і у вікні параметрів цього поля натиснути кнопку “Текст справки”, обрати вкладку “Строка состояния” для виведення підказки в рядок стану; потім обрати вкладку “Клавиша F1” для виведення підказки при натисканні клавіші <F1>. Для виведення власної підказки треба встановити перемикач в позицію “Текст справки” і ввести у вікно потрібну інформацію. Зауважимо, що підказка, яка виводиться у рядку стану не може перевищувати 138 знаків, а підказка, що виводиться при натисканні клавіші <F1> не повинна бути більша за 255 знаків.

Коли форма готова, її треба захистити таким чином, щоб користувачі могли вводити дані тільки в призначені для цього поля. Захист дозволяє користувачам заповняти форму, але запобігає випадковим змінам елементів форми та їх розміщення.

  • Для захисту форми треба виконати команду “СервисУстановить защиту”, встановити перемикач “Запретить любые изменения, кроме” в позицію “Ввода данных в поля форм” та в полі “Пароль” ввести пароль для захисту форми.

Тепер тільки користувачі, що знають пароль зможуть зняти захист та змінити форму. Решта користувачів зможуть лише вводити дані в поля форми.

  • Для того, щоб швидко встановити або зняти захист форми під час її розробки або зміни, натисніть кнопку “Защита формы” на панелі інструментів “Формы”. Після цього можна вводити дані у форму. Якщо треба зняти захист форми, то знову натисніть кнопку “Защита формы”, тоді можна продовжувати її розробку.

Варіанти завдань до лабораторної роботи № 10

Варіант 10.1

  1. Створіть новий документ за шаблоном “Стандартный факс”, який знаходиться на вкладці “Письма и факсы” вікна створення документу. Зверху напишіть назву організації (МАУП), заповніть всі поля в дужках крім поля дати, а на місці примітки введіть три-чотири строки тексту повідомлення. Впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу і збережіть документ в своїй папці під назвою “Стандартный_факс_101.doc”.

  2. Створіть новий документ за допомогою майстра факсів, який знаходиться на вкладці “Письма и факсы” вікна створення документу. Виберіть “Современный” стиль титульного листа, заповніть всі поля в дужках крім поля дати, вилучить всі непотрібні кнопки, а на місці примітки введіть три-чотири строки тексту повідомлення. Впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу і збережіть документ в своїй папці під назвою “Современный_факс_101.doc”.

  3. Створити власний шаблон факсу. Для цього створити новий шаблон на основі шаблону “Изысканный факс”, який знаходиться на вкладці “Письма и факсы” вікна створення документу. Заповнити всі поля, яки не будуть змінюватися, а всі інші зробити порожніми. Вилучити примітку і зберегти шаблон у системній папці під назвою “Шаблон_101.dot”.

  4. В документі “Стандартный_факс_101” вставте поле часу і поле, в якому відображається дата останнього збереження файлу. Для цього виконайте команду “Вставка Поле” і у вікні цієї команди виберіть категорію “Дата и время”. Перегляньте коди полів, а потім збережіть документ.

  5. Створити наступну електронну форму за зразком:

Повідомлення

Одержувач платежу

Установа банку

Код ЄДРПОУ

     

     

     

     

     

     

Визначити типи полів форми наступним чином: “Повідомлення” і “Код ЄДПРОУ” - числові, “Одержувач” - текстове, “Установа банку” – поле зі списком, який заповнити назвами трьох банків.

  1. Захистити форму, заповнити її даними і зберегти під назвою “Форма_101.doc”. Потім надайте всі документи на перевірку викладачу.

Варіант 10.2

  1. Створіть новий документ за шаблоном “Стандартное письмо”, який знаходиться на вкладці “Письма и факсы” вікна створення документу. Зверху напишіть назву організації (МАУП), заповніть всі поля в дужках крім поля дати і введіть три-чотири строки тексту листа. Впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу і збережіть його в своїй папці під назвою “Стандартное_письмо_102.doc”.

  2. Створіть новий документ за допомогою майстра листів, який знаходиться на вкладці “Письма и факсы” вікна створення документу. Виберіть в полі “Шаблон” пункт “Современное письмо”, стиль “Строгий”. Після появи листа заповніть адрес відправника і введіть три-чотири строки тексту листа. Впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу і збережіть документ в своїй папці під назвою “Современное_письмо_102.doc”.

  3. Створити власний шаблон листа. Для цього створити новий шаблон на основі шаблону “Изысканное письмо”, який знаходиться на вкладці “Письма и факсы” вікна створення документу. Заповнити назву організації, адрес відправника, а текст листа зробити порожнім. Збережіть шаблон у системній папці під назвою “Шаблон_102.dot”.

  4. В документі “Стандартное_письмо_102” вставте поле з автором документу і поле, в якому відображається назва файла документу. Для цього виконайте команду “Вставка Поле” і у вікні цієї команди виберіть категорію “Сведения о документе”. Перегляньте коди полів, а потім збережіть документ.

  5. Створити наступну електронну форму за зразком:

Прізвище

Розряд

Дистанція

Кращий час

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Визначити типи полів форми наступним чином: “Прізвище” – текстове (довжина 30 символів) , “Розряд” - числове, “Дистанція” – поле зі списком (3км., 5км. 10 км., марафон). “Кращий час” - поле дати, формат hh.mm.ss.

  1. Захистити форму, заповнити її даними і зберегти під назвою “Форма_102.doc”. Потім надайте всі документи на перевірку викладачу.

Варіант 10.3

  1. Створіть новий документ за шаблоном “Стандартная записка”, який знаходиться на вкладці “Записки” вікна створення документу. Зверху напишіть назву організації (МАУП), заповніть всі поля в дужках крім поля дати і введіть три-чотири строки тексту службової записки. Впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу і збережіть його в своїй папці під назвою “Стандартная_записка_103.doc”.

  2. Створіть новий документ за допомогою майстра записок, який знаходиться на вкладці “Записки” вікна створення документу. Виберіть стиль записки “Современный”. Після появи записки заповніть її поля і введіть три-чотири строки тексту службової записки. Впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу і збережіть документ в своїй папці під назвою “Современная_записка_103.doc”.

  3. Створити власний шаблон службової записки. Для цього створити новий шаблон на основі шаблону “Изысканная записка”, який знаходиться на вкладці “Письма и факсы” вікна створення документу. Заповнити всі поля, яки не будуть змінюватися, а всі інші зробити порожніми. Вилучити пояснювальний текст і зберегти шаблон у системній папці під назвою “Шаблон_103.dot”.

  4. В документі “Стандартная_записка_102” вставте поле зі своїм прізвищем і своїми ініціалами. Для цього виконайте команду “Вставка Поле” і у вікні цієї команди виберіть категорію “Сведения о пользователе”. Перегляньте коди полів, а потім збережіть документ.

  5. Створити наступну електронну форму за зразком:

Прізвище

Місце народження

Дата народження

Кафедра

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Визначити типи полів форми наступним чином: “Прізвище”, “Місце народження” – текстові (довжина 30 символів) , “Дата народження” - поле дати, формат dd.mm.yy, “Кафедра” - поле зі списком містить елементи: “Обчислювальна математика”, “Математична фізика”, “Інформатика”.

  1. Захистити форму, заповнити її даними і зберегти під назвою “Форма_103.doc”. Потім надайте всі документи на перевірку викладачу.

Варіант 10.4

  1. Створити шаблон форми “zayavka.dot” наступного вигляду: