Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Емоції і воля.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
146.98 Кб
Скачать

N18.Фантазія та інту§ція.

  

   Фантазія - це художня вигадка,яка заснована на здатності людини вільно комбінувати образи, §§ зміст не відповідає існуючий реальності.У повсякденному психологічному досвіді фантазія в більшості випадків виникає внаслідок інту§тивно§ установки або є вторгненням несвідомого змісту в свідоме.Можна розрізняти :

   -активні фантазі§, які викликаються інту§цією,т.б. установкою спрямованою на сприйняття несвідомого змісту

   -пасивні фантазі§, які з'являються відразу у наочній формі за відсутності інту§тивно§ установки та пасивній установці суб'єкта, який пізнає.

   Інту§ція є однією з психологічних функцій, яка передає суб'єкту сприйняття несвідомим шляхом. Предметом такого сприйняття можуть бути зовнішні та внутрішні об'єкти та §х поєднаня. Інтуіцію у загальному розумінні можна визначити як здатність швидко знаходити вірне вирішення завдання та орієнтуватися у складних життєвих ситуаціях,а також здатність передбачати хід подій.

   Фантазія та інту§ція є стрибками у процес мислення, яке виходить за межі теоретичних уявлень.Тому досягнуті з §х допомогою результати не можуть бути включеними у систему наукового знання без подальшого логічного обгрунтування. Мисленнєвий акт включає в себе і оперування наочними образами, і моменти інту§тивного осяяня, і фантазію, і творчу уяву. І дискурсивне мислення, і фантазія можуть бути пронизані моментами інту§тивного осяяня.Сутність інту§ці§ полягає у скорочені мисленнєвого шляху до досягнення істини,здійснені зв'язку потенційно§ та актуально§ свідомості.Заснована на несвідомому, на асоціативних процесах інту§ція виходить за межі обгрунтованого формально-логічно.

   Деякі автори визначають фантазію як різновид чуттєво§ інту§ці§(Бунге). Але на відміну від інту§ці§ фантазія не належить лише до сфери несвідомого. Фантазія та інту§ція розрізняються за механізмами функціонування,бо фантазія свідомий та контрольований процес на відміну від інту§ці§. Механізм роботи інту§ці§ вмикається після різностороннього дослідження об'єкта. Фантазія синтезує поняття та первинні чутливі образи, а інту§ція-образи створені фантазією. Тому інту§ція можлива лише за наявності розвинено§ творчо§ уяви. Інту§ція не здатна з'явитися на 1-х етапах пізнання на відміну від фантазі§, яка здатна пронизувати весь процес пізнання.

  

  

N19. Уява та пам'ять.

  

   Формування образів уяви завжди відбувається з опорою на пам'ять.

   Процеси уяви та пам'яті мають аналітико-синтетичний характер.

   Основна тенденція уяви - це перетворення уявлень пам'яті, яке забезпечує в кінцевому рахунку створення ново§, раніше не існуючо§ ситуаці§. (Уявлення пам'яті - це образи конкретних предметів і явищ дійсності, які у даний момент безпосередньо не впливають на органи чуття людини. Уявлення пам'яті є продуктом рефлекторно§ діяльності мозку. Їх фізіологічною основою є повторне збудження в корі головного мозку раніше утворених тимчасових нервових зв'язків, які утворилися при безпосередньому сприйнятті об'єктів).

   Ступінь залежності уяви від пам'яті може бути більшою або меншою. Пам'ять більш представлена у процесі репродуктивно§ (відтворюючо§) уяви. Розрізняють:

   а) репродуктивну (відтворюючу) уяву - це процес створення образів, які відповідають опису. При цьому створений образ є лише суб'єктивно новим, а об'єктивно його створили уже інші люди.

   Його побудова відбувається на основі:

   -словесного опису об'єктів;

   -сприйняття §х зображень (карт, схем, креслень) та ін.

   (Наприклад, ми уявляємо собі Єгипетські піраміди - на основі опису друзів, які §х уже бачили, та фото із туристичних буклетів).

   б)творчу уяву - передбачає самостійне створення нових образів, які реалізуються в оригінальних і цінних продуктах діяльності.

   (наприклад, вчений написав книгу, фото-художник - підготував фотовиставку та ін.)

   Творча уява є найважливішою складовою творчо§ діяльності.

   В.А.Романец, який ототожнює уяву і фантазію: пам'ять пов'язує з минулим, увага-з теперішнім, уява з майбутнім. Фантазія неможлива без пам'яті. Чим більше матеріалу дає пам'ять, тим більше можливостей відкривається для комбінаційно§ роботи фантазі§. Для того, щоб створити новий образ, треба репродукувати, оживити в пам'яті сприйняті у минулому враження. Але саме відтворення може слугувати завданню згадування. У цьому випадку не має виходу за межі пам'яті. Відтворення стає необхідним моментом фантазі§, коли воно підкоряється не сво§м безпосереднім цілям, а цілям фантазі§. Образ репродукці§ в цьому разі виникає як елемент або фрагмент створюваного образу. Нерідко процес пригадування йде опосередкованим шляхом, і уява як допоміжний засіб стає моментом пам'яті. В свою чергу пам'ять може відігравати і негативну роль.

   Схожість між уявою та пам'ятю: щоб запам'ятати слово і засіб, необхідно уявити в одному і тому ж образ, а для цього необхідна уява. Правильним буде і зворотнє: пам'ять автобіографічна та епізодична, безперечно пов'язані з уявою. Людина уявляє себе власне собі, вона не може уявити собі своє власне Я, власний час, долю поза сво§м минулим.

   Відмінності між ними: виникають у випадку коли майбутня ситуація виявиться для суб'єкта зовсім новою, непередбаченою (творчою ситуацією). Передбачити не передбачувану ситуацію не можна спираючись на пам'ять, необхідне перетворення минулого досвіду.