Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6_ЖП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Тема 6: Користування службовими жилими приміщеннями та гуртожитками

  1. Користування службовими жилими приміщеннями

  2. Користування гуртожитками

Рекомендована література

    1. Житловий кодекс Української РСР.

    2. Постанова Кабінету Міністрів України "Про службові жилі примі­щення" від 4 лютого 1988 р. за № 37.

    3. Перелік категорій працівників, яким можуть бути надані службові жилі приміщення.

    4. Положення про порядок надання службових жилих приміщень і ко­ристування ними в Українській РСР.

    5. Постанова Ради Міністрів Української РСР "Про затвердження Примірного положення про гуртожитки" від 3 червня 1986 р. за № 208.

    6. Примірне положення про гуртожитки.

    7. Жилищньш кодекс Украинской ССР: Науч.-практич. комментарий / М. А. Голодний и др. — К.: Политиздат Украиньї, 1990.

    8. Золотарь В. А., Дятлов П. Н. Советское жилищное право. — К., 1984.

    9. Житлове законодавство України / Укл.: М. К. Галянтич, Г. І. Кова­ленко. - К.: Юрінком Інтер, 1998.

    10. Г. І. Коваленко. Приватна власність на житло: Закон і реальність. — К.: ДАЖКГ Держбуду України, 2001.

    11. Г. І. Коваленко., Н. Ф. Гравець. Ключові проблеми житлової полі­тики. — К.: ДАЖКГ Держбуду України, 2001.

    12. Житлове законодавство і приватизація у запитаннях та відповідях/ Укл. Н. Ф. Грабець, М. В. Горделадзе. — К.: ДАЖКГ Держбуду України, 2001.

1. Користування службовими жилими приміщеннями

Службове житло — це житло, що надається в користування працівникам підприємств, установ і організацій, які у зв'язку з ха­рактером їх трудових відносин мають проживати за місцем роботи або поблизу нього.

Жиле приміщення включається до числа службових рішенням виконавчого органу відповідної ради за клопотанням адміністрації підприємства, установи, організації. У тих випадках, коли підприєм­ство, установа або організація розташована на території одного на­селеного пункту (району в місті), а жиле приміщення — на терито­рії іншого, рішення про його включення до числа службових прий­мається виконавчим органом ради за місцезнаходженням приміщен­ня. Постановою Пленуму Верховного Суду України "Про деякі питання, що виникли у практиці застосування судами Житлового кодексу України" (п. 19) від 12 квітня 1985 р. за № 2 визначено, що приміщення в будинках державного і громадського житлового фон­ду вважаються службовими з моменту винесення рішення виконав­чим органом районної, міської, районної в місті ради про включення їх до числа службових.

До числа службових може бути включено тільки вільне жиле приміщення. Під службові жилі приміщення виділяються, як прави­ло, окремі квартири, розташовані, переважно, на першому поверсі. Облік службових жилих приміщень у всіх будинках, незалежно від їх належності, здійснюється у виконавчому органі відповідної ради, яка прийняла рішення про включення жилого приміщення до числа службових.

Жиле приміщення виключається з числа службових, якщо відпа­ла потреба в такому його використанні, а також тоді, коли в уста­новленому порядку воно виключено з числа жилих. Сам по собі факт проживання в службових жилих приміщеннях робітників і службовців, які припинили трудові відносини з підприємством, уста­новою, організацією, а також громадян, яких виключено з членів КСП, господарських товариств, або тих, які вийшли з КСП, госпо­дарських товариств за власним бажанням, не є підставою для ви­ключення цих приміщень з числа службових.

Отже, приміщення у будинках державного та громадського жит­лового фондів можуть бути визнані службовими і вважаються таки­ми з часу винесення рішення виконавчим органом відповідної ради про включення їх до числа службових, а в будинках КСП, госпо­дарських товариств — з часу затвердження виконавчим органом відповідної ради рішення загальних зборів господарських товариств, членів КСП або зборів уповноважених. Співвідношення кількості службових квартир і загальної кількості квартир законодавством не встановлено, їх кількість і обсяг визначаються відповідним органом місцевого самоврядування залежно від потреб у такому житлі.

Жиле приміщення з числа службових виключається на підставі клопотання підприємства, установи, організації з часу затвердження органу відповідної ради. У будинках, що належать КСП, госпо­дарських товариств, жиле приміщення виключається з числа служ­бових за рішенням загальних зборів членів господарських товариств, КСП або зборів уповноважених з моменту затвердження виконавчим органом відповідної ради.