Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання до культури.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
32.51 Кб
Скачать

21. Здобутки матеріальної та духовної культури Галицько - Волинської русі.

Г-В Русь після ослаблення і спустошення київської д-ви золотоординською навалою стала її політичною і культурною наступницею. Впродовж кількох ст. вона за словами М. Грушевського була єдиним і головним резервуаром укр. Державності та к-ри ,виробленою київською добою.

Особливістю історичного розвитку Г-В русі визначається широкими зв’язками з іншими землями України,Зх Європи.Спільність історії далі сприяла тісним культурним зв’язкам із сусідніми землями : білорусами ,новгородцями ,сузальцями, угорцями.Між заходом і сходом Європи Г-В Русь виробляла особливий стиль життя,характерний толерантністю,відкритістю до інших культур і народів ,здатність запозичувати їхні надбання,не втрачати при цьому індивідуальність

22 Український ренесанс у духовній культурі . Його особливості й періодизація.

Упродовж 15 ст ,коли в Зх Європі розквітав Ренесанс,укр. К-ра із заходу зазнавала асиміляції ,а з пд. – геноциду. Але й був позитивний впрлив польський у поширенні ідей відродженн в землях України,що були на той час у складі Речі Посполитій . Спільними здобутками тут можна важати формування нових рис гуманістичної шляхетської к-ри,досягнення в галузях містобудуванняя ,архітектури,скульптури ,живопису.

Спеціальна ренесансність укр. К-ри кінця 16 поч 17 ст полягала у прагненні звільнитись від польської «культурної опіки» у формуванні к-ри національного відродження,що яскраво виявилось у у діяльності братств ,у розвитку політичної к0ри ,православної освіти та книгодрукування.

ОСОБЛИВОСТІ укр. Ренесансу

1.Поширення провідними діячами духовної к–ри України ідей гуманізму(Лука автор підручника епістолографії ,П.Русин,С.Оріховський)

2.Яскраво виражений антропоцентризм ренесанського мислення .Возвеличення людських цінностей ,людини в центрі.Пробудження інтересу до загальнолюдських цінностей,яуф формуються в процесі ро-ку.Творчість діячів цього періоду переповнена вірою в безмежні можливості людини,її волі і розуму

3. Укр ренесанс припадає з реформацією і суспільно політичним рухом проти націоналізму

4. Україна в добу ренесансу немала своєї власної національної д-ви ,а перебувала в складі Речі Посполитій.

Ренесанс-це епоха розквіту художньої к-ри ,зародження гуманізму як світської к-ри ,епоха реформації і контрреформації(іноземні представники Леонардо да Вінчі,Мікеланджело .

В 1440 відновилось Київське князівство на чолі З Омельком Володимировичом .Київ став центром раціоналістичного гуманістичного руху,тут працював попутний осередок прекладачів,які ознайомлювались укр. Суспільність із досягненням європейської к-ри.

Вчені київського осередку перекладали мовою наближеною до розмовної української,трактати «арістотелеві втрати « («тайна тайних»),»космографію»,»шерстокрил»,а також логічні праці Мойсея ,логіка Авіасара .Трактат «арістотелеві втрати « переконував людину в її можливостях раціонально організовувати здоровий спосіб життя .В часи Омельковецького ренесансу відбудовувалися зруйновані татарами київськї святині ,Софіївський собор ,заново переписався Києво печерський патерик (1460-1462),перші рукописні укр. Книги «златоструй!(1474)»Листвиця»(1455). Створено перші друковані укр. Книги («часослов»,»тріодь цвітне»).

Вже в 15 ст в Україні ,за словами І.Франка «повіяло тим новим європейським духом». Це виявилося у : ро-ку міст,які вибороли магдебурзьке право,створення парафіяльних організацій міщан,формування козацтва-нової сили,що взяла на себе відповідальність за збереження національної самобутності українства. Отже Омельковицький ренесанс можна вважати періодом формування гуманістичного світогляду в укр. К0рі ,коли в центрі уваги постало земне життя людини і її діяльності »гасло!»,людина –митець». Саме зародження такого світогляду помічаємо в період Омельковецького ренесансу в Україні.