Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пит_АГД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
332.8 Кб
Скачать
  1. Предмет, принципи та функції аналізу господарської діяльності.

Господарська д-сть – це будь-яка діяльність особи спрямована на отрим. доходу в грош формі, в матер та нематер формах у разі регулярної, постійної та суттєвої участі цієї особи в організації цієї діяльності.

Результатом г.д. є сист різноманітних показників, які плануються, обліковуються і аналізуються, однак результати, які аналізуються будуть не предметом аналізу, а об’єктом.

Предметом аналізу є причини виникнення і зміни результатів г.д.

Принципи: науковість, системність, комплексність, достовірність і точність, конкретність і дієвість, оперативність, динамічність, об’єктивність, ефективність.

Агд виконує основні і спец. Ф-ції.

Основні: 1.безперервний процес вироблення знань, 2.удосконалення методологічного аналізу шляхом узагальнення практичного досвіду і знань.3. використ сист знань для дослідження економ вивчення її закономірностей і удосконалення управління.

Спеціальні ф-ції: 1. економ обгрунт прогнозів з перспективних планів і поточних планів, конкретних упр рішень, 2. активний вплив на процес викон поточних планів, прийнятих конкретних упр рішень і виявл поточних резервів, 3.наукове вивчення і глибока оцінка процесу вивчення економіки на всіх рівнях.

Завдання: 1. підвищ науково-економ обгрунтув бізнес-планів і нормативів, 2.об’єктивна оцінка роботи п-ства та його підрозділів, 3.виявл впливу факторів та різних причин на відхилення від завдань, зобовязань і даних за попер роки, 4.виявл і організація використ резервів підвищ ефективн в-тва, 5.вивч новацій і сприяння їх поширення, 6.обгрунтування та випробування оптимальності упр.рішень, 7.оцінка реальності та напруж. планових завдань та договірних зобов’яз. 8. дослідження конкурентноспроможності п-ства та кон’юнктури ринку.

  1. Основні види і напрями аналізу.

Види і напрямки економ аналізу залежать від його признач і застосува.,напр.оперативний ретроспективний та перспективн –це види аналізу, а щоденний, щомісячний – це напрям аналізу.

Види екон анал класифікують за такими ознаками: 1.галузева(галузеві, міжгалузеві).,2.ознака часу (оператив, попередній, наступний, перспективний).,3. Просторовий (внутр.-господ, галузевий, народно-господ).,4.обєкти управ (техн.-економ, управл, фінансовий, статист, маркетинговий). Допускається групування аналізу залежно від конкретного змісту: 1.обсягом дослідж (тематичний, повний),. 2.рівнем дослідж ланки (роб місця, цех, галузь п-ства),. 3,періодичність проведення (щоденний, щомісячний..,),.4,суб’єктами аналізу (внутр., зовн).

Види ЕА: - фін-економічний – здійснюється після закінчення кварталу або року на підставі звіту п-ва.

- техніко-економічний (внутрішньогосподарський) – більш ґрунтовний аніж фін.-економічний.

- статистико-економічний – ґрунтується на основі статистичних даних по певним галузям п-ва.

- порівняльний (міжгосподарський) – обширніший ніж статистико-ек-ний, бо використовує для порівняння додаткові дані.

- функціонально-вартісний – базується на аналізі випуску і експлуатації певних видів продукції.

- системний – викор. при дослідженнях складних ек. проблем, великих комплексів та важливих народногосподарських проектів.

- оперативний – для здійснення певних висновків.

- прогнозний (страт., перспект.) – здійснюється на основі прогнозних показників і визначає найімовірніший стан організацій, певних процесів.