Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

1.2.Планування навчального процесу

Процес навчання повинен бути логічно зв'язаною й ретельно відпрацьованою системою підготовки висококваліфікованого фахівця необхідного профілю – патріота України, що володіє фундаментальним знанням гуманітарних, соціально-економічних і природничо-наукових дисциплін, а також необхідними знаннями, уміннями й навичками за фахом.

Система підготовки повинна відповідати принципам організації навчального процесу й бути оптимальною за об'ємом і змістом навчального матеріалу, забезпечувати послідовність проходження навчального матеріалу, можливість його високоякісного засвоєння й нерозривність процесів навчання й виховання. Вирішити цю задачу без якісного планування навчального процесу неможливо.

У практиці зустрічаються різні види педагогічного планування: перспективне, оперативне, поточне. Структура плану будь-кого виду повинна включати такі розділи:

-характеристика педагогічної ситуації (об’єм і глибина характеристики можуть бути різними в залежності від масштабу запланованого);

-завдання навчання, виховання і розвитку (окремо для запланованої форми або етапу роботи);

-зміст і основні форми навчальної та виховної роботи (діяльність педагога і вихованців може плануватися по видам діяльності, за тематичними періодами, за рівнем діяльності колективу тощо);

-очікувані результати і показники ефективності, критерії оцінки запланованої роботи.

Форми планів також можуть бути різними: план-графік, план-сітка, календарний, циклічний, конспект тощо

Планування має відповідати таким принципам:

— актуальності (передбачає орієнтацію змісту на актуальні потреби часу і розвитку дитини);

— науковості (забезпечує його відповідність за змістом і формою досягненням психологічної, педагогічної та інших наук, передового педагогічного досвіду);

— цілісності й логічності (полягає в оптимальному поєднанні змісту розділів плану, напрямів і форм діяльності);

— перспективності (орієнтує на вироблення чіткого уявлення про подальший розвиток дошкільного закладу, становлення особистості кожної дитини);

— повторюваності й концентричності (передбачає необхідність повернення до раніше визначених завдань і змісту роботи, але вже на якісно вищому рівні);

— систематичності й послідовності (вимагає планомірного, вмотивованого передбачення змісту, форм і методів роботи з урахуванням їх взаємозв'язків).

Плани мають бути реальними для виконання, виходити з інтересів і можливостей дітей. Плануючи педагогічний процес, вихователь повинен спиратися на аналіз конкретних умов, тобто на особливості віку дітей, індивідуальний склад вікової групи, рівень володіння навичками та уміннями, інтереси та потреби дошкільників. Педагогічний процес у плануванні має бути представлений цілісно, у взаємозв'язку всіх напрямів роботи, розділів програми, тематики занять, видів діяльності дітей, а також враховувати конкретні умови дошкільного закладу, його місцезнаходження, пору року, час планування.

Плани новині передбачати роботу з формування культурно-гігієнічних навичок, виховання культури поведінки дітей, трудові доручення, чергування, колективну працю дітей, запровадження нових форм її організації, роботу щодо закріплення трудових умінь.

Загалом, організація педагогічного процесу повинна бути зорієнтована не лише на загальні завдання виховання (програми, методичні вказівки), а головним чином — на дитину, її потреби, інтереси, рівень розвитку.

Планування навчального процесу гуртка починається із складання тематичного плану.Теоретичні та практичні заняття передбачають залучення учнів до творчої діяльності.В процесі трудової діяльності принедотриманні санітарно-гігієнічних умов та організації роботи,організм дитини піддається дії фізичних та психологічних чинників,що зумовлюють травми та втрату працездатності.Тому керівник гурткової роботи учнів повинен уважно стежити за станом здоровя гуртківців,а передусім належним чином організувати навчальний процес.Отже,в цьому розділі навожу фрагмент календарно-тематичного плану роботи гуртка „Ювелірна справа”на декілька занять.

1

2

3

4

5

Тема заняття

Вступне заняття.Виникнення і розвиток ювелірної справи.Різновиди ювелірних виробів.

Види металів.Їхні фізичні,хімічні та технологічні властивості.Особливості обробки

різних металів.

Основні види технік художнього металу.

Конструкційні матеріали,інструменти та обладнання в ювелірній справі,їх практичне застосування.

Кислоти.Загальні принципи травлення.Техніка безпеки.

Кількість годин

2

4

2

4

2