Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСРС.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
4.78 Mб
Скачать

Інфузомат

Ц е контрольований електронікою інфузійний насос для інтенсивної терапії та анестезії.

Інфузійний насос ОТ-701 гнучкий багатоцільовий, здатний контролювати кількість крапель в інфузійнійній системі і регулювати швидкість інфузії. Безпечність цих приладів полягає в здатності забезпечити високу точність швидкості введення ліків

від 0,01 до 200,0 мл/год.

Лінеомат

Лінеомат - апарат для дозованого введення лікарських засобів. Попередник дозатора ДШВ. На передній панелі знаходиться кнопка включення апарату і дві рукоятки перемикаючі швидкості введення лікарських речовин. Зелений індикатор - включення апарату. Червоний - тривога. Тривога спалахує при зупинці апарату і одночасно подається звуковий сигнал.

Кінцеві мікровимикачі служать для відключення електродвигуна при перевантаженні і коли шток доходить до упор

Обсяг введеної рідини розраховується за нижченаведеною таблицею.

З алежно від положення перемикачів змінюється обсяг введених ліків відповідно до таблиці. Робота апарату відбувається наступним чином.

Мікроінфузійні помпи

Мікроінфузійна помпа - цей безпечний і зручний пристрій для внутрішньовенного, епідурального або спінального введення розчинів, із заданою швидкістю в плині тривалого часу (до 5-ти діб) з можливістю застосування в стаціонарі і вдома.

• Помпа дозволяє вводити розчини з певною швидкістю, передбачена можливість регулювання швидкості

• Дає пацієнтові свободу пересувань і незалежність від джерела електроживлення

• Може використовуватися в домашніх умовах

• Сумісна в застосуванні з периферичним і епідуральним катетерами

• Забезпечує пацієнтові комфортну мікроінфузію медикаментів з можливістю збереження рухливості пацієнта

• Головним чином мікроінфузійні помпи застосовуються для місцевого післяопераційного знеболення, у тому числі при розведенні лікарських речовин

Мікроінфузійна помпа використовується для введення лікарських препаратів з малою швидкістю інфузії в:

• Анестезіології і реанімації для введення анестетиків

• Онкології (проведення хіміотерапії і анальгезії)

• Кардіології (введення нітратів і антикоагулянтів)

• Неврології (тривале введення судинних препаратів)

• Акушерстві (знеболення пологів при родопомочі, лікування гестозів).

Інгаляційне введення ліків

У світі однимі з найпоширеніших вважаються захворювання органів дихання. Останнім часом часто зустрічається вислів «небулайзерна терапія».

Що ж таке небулайзер?

Слово «небулайзер» походить від латинського «nebula» - туман. Цей термін вперше використали в 1872 р. для назви пристрою, в якому рідина перетворювалася в дрібний аерозоль для інгаляції. Сучасна медицина все частіше при захворюванні органів дихання намагається максимально використати можливості інгаляторной терапії саме за допомогою небулайзеров.

Цей апарат складається з компресорного або ультразвукового приладу, який подає струмінь повітря для розпилення ліків і розпилювача особливої конструкції який утворює дрібнодисперсні частинки лікарського препарату. Інгаляції через небулайзер мають ряд переваг перед іншими способами лікування:

  • вони діють безпосередньо на зону запалення в дихальних шляхах;

  • інгаліруемого препарат практично не потрапляє в системний кровотік як при прийомі таблеток або уколів;

  • тільки небулайзер може доставити ліки в альвеоли;

  • інгаляції з допомогою небулайзера можуть проводити маленькі діти, літні люди й ослаблені хворі.

У першу чергу, небулайзер прийде на допомогу при бронхіальній астмі, хронічному бронхіті, ларингіті, фарингіті, пневмонії, а також і при ГРЗ, яке супроводжується кашлем.

На сьогоднішній день існує три різновиди небулайзерів:

  • ультразвукові

  • компресорні

  • сум-небулайзери

В ультразвукових небулайзерах аерозоль створюеться за допомогою високочастотних коливань, що чимало обмежує кількість лікарських препаратів, які можна в них застосовувати, пояснюється це тим, що висока енергія ультразвуку може призвести до руйнування антибіотиків, гормоновміщуючих препаратів і інших активних речовин.

В компресорних небулайзерах аерозоль створюється за рахунок подачі в камеру повітря під тиском. Компресорна технологія створення аерозолю дозволяє

застосовувати в таких небулайзерах досить велика кількість лікарських препаратів. Небулайзери стають все більш доступними та зручними у використанні, технології їх виробництва постійно удосконалюються. Так, наприклад, сучасні компресорні небулайзери японського виробництва відповідають всім стандартам якості. Вони обладнано технологією віртуальних клапанів, не тільки забезпечують зручність і простоту інгаляції, але і підвищують економічність використання лікарських препаратів,

зводячи до мінімуму їх втрати. Апарати, які обладнані віртуальними клапанами, надійніше у використанні і набагато легше піддаються стерилізації, бо в них немає дрібних деталей силіконових клапанів, які з часом можуть прийти в непридатність.

Компресорні небулайзери доступні в ціні і ергономічні. Вони оптимально підходять для стаціонарного використання в медичних і в домашніх умовах. Небулайзери швидко збираються і дезінфікуються, вони дуже прості у використанні і можуть стати справжнім сімейним лікарем. Компресорні небулайзери можуть бути і портативними, які працюють не тільки від мережі, але і від акумулятора. Такий апарат можна брати з собою при поїздках на далекі відстані. Завдяки легкості в стерилізації та високого ступеня надійності такі апарати можуть використовуватися навіть в машинах швидкої допомоги.

До недоліків компресорних небулайзерів можна віднести далеко не компактні розміри апаратів, а також високий рівень шуму, що ускладнює їх використання у немовлят і маленьких дітей.

Сум-небулайзери. Ці апарати називають ще небулайзерами третього покоління. Вони сконцентрували у собі всі переваги ультразвукових і компресорних небулайзеров. У списку методів лікування респіраторних захворювань сум небулайзери займають особливе місце. До таких небулайзерів відноситься і кишеньковий Omron, який виробляє аерозоль при допомоги вібруючої металевої мембрани. Рідке лікарська речовина при це просіюється через дрібні отвори, утворюючи аерозоль. Зони терапевтичної дії досягають 80% часток. Частота ультразвукових коливань сум небулайзерів на порядок нижче, ніж у ультразвукових, і становить 180 кГц. Такі ультразвукові коливання використовуються для підняття рідини і проштовхування її через отвори сітки-мембрани. Знижена частота ультразвуку дозволяє використовувати сум небулайзерах навіть ті препарати, які протипоказані до використання в ультразвукових. Таким чином, діапазон застосування сум небулайзеров підвищується. Працюють такі апарати абсолютно безшумно і можуть використовуватися для інгаляцій навіть сплячої дитини.

Апарат можна використовувати в будь-якому положенні, навіть в горизонтальному. При цьому закрита кришка не дозволяє виливатися розчину, що важливо для дітей і пацієнтів з обмеженими можливостями. Інгаляція проходить в режимі природного дихання з мінімальними втратами препарату. Початковий обсяг ліків може бути всього 0,5 мл, а залишковий не буде перевищувати 0,1 мл.

Швидкість інгаляцій з використанням сум інгаляторів є важливою перевагою. Розчин лікарського препарату не потребує попередньої обробки, а час інгаляції може бути скорочено до 2-3 хвилин завдяки високій ефективності роботи апарату. Компактні розміри небулайзера і невелика вага цілком дозволяють носити його навіть в дамській сумочці. Працювати небулайзер може або від мережного адаптера, або від двох пальчикових батарейок. З появою таких небулайзерів настала нова епоха: коли небулайзери можна брати з собою і використовувати не тільки вдома, але і на прогулянці, за кермом, під час активного відпочинку або в офісі. Приміром, для запобігання нападу людям, які страждають бронхіальною астмою, достатньо просто натиснути кнопку апарату, наповненого ліками, і швидко провести інгаляцію. А при лікуванні такої категорії пацієнтів як немовлята, сум небулайзер не має собі рівних.

В даний час сум небулайзер за вартістю не перевищує недорогий мобільний телефон. Він ідеально підходить практично всім пацієнтам, розрахований на індивідуальне використання, легкий і надійний.

Якість небулайзерів підтверджує Європейський стандарт prEN 13544-1. Оптимальними для потрапляння до бронхіального дерева і альвеол є аерозолі з діаметром часток 2-5 мкм. Більші частинки (>10 мкм) осідають в рото глотці, а дрібні (менше 0,8 мкм) не забезпечують терапевтичного ефекту ,бо видихаються або швидко всмоктуються в альвеолах, не затримуючись в дихальних шляхах.