Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка відповіді 80-90 питання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

88.Основні показники рівня ефективності використання обігових коштів. Шляхи підвищення обігових коштів.

Ефективність використання обігових коштів характеризується системою економічних показників.Швидкість оборотності обігових коштів є найважливішим показником інтенсивності використання обігових коштів. Вона визначається за допомогою таких взаємозв'язаних показників: коефіцієнт оборотності, тривалість одного обороту в днях та коефіцієнт завантаження обігових коштів.

Обігові кошти після основних фондів за своєю величиною займають друге місце в загальному обсязі ресурсів, які визначають економіку підприємства. З позиції вимог ефективного ведення економіки підприємства обсяг обігових коштів повинен бути достатнім для виробництва продукції в асортименті й якості, яку вимагає ринок, і в той же час мінімальним, що не веде до збільшення затрат виробництва за рахунок утворення наднормативних запасів.

89.Планування продуктивності праці. Чинниковий метод планування можливого, зростання продуктивності праці.

Для планування продуктивності праці на підприємстві можуть використовуватися вартісні й натуральні показники виробництва. Проте вимірювання продуктивності в натуральних одиницях практично не застосовується через різноманітність і непорівнянність продукції. Вона часто обновлюється, змінюються її споживчі властивості. Цим пояснюється повсюдне використання вартісних показників. Під час планування продуктивності праці визначають рівень, темпи і фактори її зростання.

Метою планування зростання продуктивності є:

• розрахунок основних техніко-економічних показників виробничо-господарської діяльності підприємства на стадії підготовки і порівняння варіантів проекту плану;

• найповніший облік ефективності впровадження заходів плану технічного й організаційного розвитку виробництва;

• визначення ролі й завдань окремих служб, відділів та інших виробничих підрозділів у підвищенні продуктивності праці;

• аналіз динаміки зростання продуктивності праці.

90. Безтарифна система оплати праці. Нові форми оплати праці, можливості їх використання.

Безтарифні системи оплати праці характеризуються такими ознаками:

  • робітники та службовці ставляться в рівні умови, тобто усуваються стабільні тарифні ставки для робітників і посадові оклади для службовців;

  • установлюється єдиний для підприємства мінімум заробітної плати для робітників, які виконують найпростіші роботи (функції);

  • розробляється і затверджується шкала співвідношень в оплаті праці різноманітної складності з мінімально можливою кількістю рівнів.

Оптимальною рисою безтарифних систем оплати праці є те, що їхнє застосування передбачає не відособлене нарахування тарифної частини заробітної плати, доплат, премій, компенсаційних виплат, а комплексне.

За простої почасової системи розмір заробітку визначається залежно від тарифної ставки робітника і кількості відпрацьованого ним часу. За способом нарахування заробітної плати почасова оплата буває годинна, денна, місячна.

Ефективнішою системою є почасово-преміальна, за якою оплачується праця як основних, так і допоміжних робітників. Згідно з цією системою заробіток робітникові нараховується не тільки за відпрацьований час, а й за досягнення певних кількісних і якісних показників. Кількісними показниками можуть бути відпрацьований час, виконання планових і нормованих завдань, а якісними — здавання продукції з першого подання, підвищення сортності продукції, економія сировини, матеріалів, пального, інструментів, дотримання технологічних режимів тощо