Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка відповіді 80-90 питання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

84. Вимірювання обсягу продукції. Номенклатура і асортимент.

Вимірники обсягу продукції В умовах товарного виробництва та ринкової економіки виготовлена продукція, виконана робота або надана послуга є товаром, котрий має не лише споживну вартість, але й вартість (мінову вартість). Для постійного і повного задоволення потреб ринку планування та облік виготовлюваних для продажу товарів здійснюється в натуральних (фізичних) і вартісних (грошових) вимірниках.

При цьому важливо зважувати на те, що ступінь задоволення потреб ринку характеризує насамперед обсяг товарів певної номенклатури і асортименту у натуральному вигляді. Номенклатура продукції — це перелік найменувань виробів, завдання по випуску яких передбачається планом виробництва продукції.

Асортимент являє собою сукупність різновидів продукції кожного найменування, що відрізняються відповідними техніко-економічними показниками (типорозмірами, потужністю, продуктивністю, дизайном тощо). Номенклатура і товарний асортимент включають В Дроблювану .у минулі роки продукцію, попит на яку зберігається, а також нову освоювану продукцію, дослідні зразки нових виробів.

Вимірниками обсягу продукції у натуральному вираженні є конкретні фізичні одиниці — штуки, тонни, метри тощо. У практиці планування та обліку обсягу продукції в окремих випадках використовують умовно-натуральні (наприклад, умовні банки консервів, умовні листи шиферу та штуки цегли) і подвійні натуральні показники.

85. Валова, товарна, чиста і реалізована продукція.

Обсяг виробництва підприємства у вартісному вираженні характеризується показниками: товарної, реалізованої, валової і нормативно - чистої продукції.

Товарна продукція підприємства характеризує собою обсяг продукції, підготовленої для передачі споживачам. До складу товарної продукції включаються:

а) всі види повністю виготовленої, комплектної продукції і напівфабрикатів, призначених для реалізації;

б) роботи і послуги промислового характеру стороннім організаціям (часткова обробка деталей і т. д.);

в) продукція допоміжних цехів і господарств, призначена для реалізації.

г) капітальний та середній ремонт обладнання та транспортних засобів свого підприємства.

Виготовлена, але не відповідає якісним вимогам (стандартам, ТУ) забракована продукція, а також всі види невиробничих послуг, до складу товарної продукції не включається.

У плані обсяг реалізованої продукції визначається як вартість призначених до постачання і що підлягають оплаті в плановому періоді готових виробів, напівфабрикатів, виробничих послуг і робіт стороннім організаціям. Обсяг реалізованої продукції визначається за діючими оптовими цінами підприємства і нормативу чистої продукції.

Склад і обсяг товарної і реалізованої продукції на один і той же період розділяється, тому що остання не враховує складських залишків чи продукцію, що перебуває в стадії реалізації

Валовий оборот - це сума валової продукції в рублях, що випускається всіма цехами заводу.

У нього включаються всі готові вироби, продукція, виготовлена основними, допоміжними і обслуговуючими цехами заводу, взаємні послуги незалежно від призначення (всередині або на бік) і зміни залишків незавершеного виробництва.

Норматив чистої продукції - це частина оптової ціни, яка складається із заробітної плати, відрахувань на соціальні потреби і прибутку. Норматив чистої продукції затверджується по всій номенклатурі виробів, напівфабрикатів, запасних частин, по всіх роботах і послугах промислового характеру, що реалізуються на сторону.

Цей норматив затверджується у встановленому порядку одночасно з цінами. Обов'язковою умовою при цьому повинна бути прогресивність норм трудомісткості.

Заробітна плата виробничих робітників визначається з калькуляції вироби як сума основної і додаткової заробітної плати та відрахуваннями на соціальні потреби.