Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Єкзамен т.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

33) ) Розглянемо процес перетворення води в пару в Рv- координатах при деякому постійному тиску р. Нехай при даному тиску р 1 кг води з температурою 0 займає об’єм (точка а на рисунку 5).

При підведенні теплоти вода нагрівається та її температу-

ра збільшується, доки не досягне tн, відповідній тиску Р. При

нагріванні об’єм збільшується з до - вода кипить (точка

в). При подальшому підведенні теплоти кипляча вода перехо-

дить в вологу насичену пару. В той момент, коли випариться мент, коли випариться вся рідина, вся рідина, буде отримана суха на сичена пара (точка с). Її

об’єм при низьких тисках у багато разів більше . Відрі-

зок вс – це процес пароутворення при Р=const і tн=const. Між

точками в і с знаходиться знаходиться суміш сухої насиченої суміш сухої насиченої пари і кипл пари і киплячої води, тобто волога насичена пара. Щоб побу-

дувати точку е, яка характеризує вологу насичену пару, крім

Р потрібно ще знати степінь сухості х. Якщо до сухої насиче- Рисунок 5 – Процес пароутворення ної пари (точка с) підвести теплоту при тому ж тиску, то вона

в Рv- діаграмі перетвориться в перегріту (точка d). При більш високому тис-

ку Р1 процес пароутворення протікає аналогічно. Але через те, що Р1 Р, питомий об’єм рідини незначно зменшиться (точка а1), а питомий об’єм киплячої рідини буде вище, бо з підвищенням тиску Р tн збільшується (точка в1). Об’єм сухої насиченої пари зменшиться (точка с1).

Якщо з’єднати точки а, в, с, які визначають характерні стани води і пари при різних тисках, то на Рv – діаграмі отримують 3 основні лінії.

Лінія І визначає стан води при t = 0 оС і будь – якому тиску Р. Лінія ІІ визначає стан кип-лячої рідини (х = 0) і показує, що питомий об’єм з підвишенням тиску збільшується. Ця лінія називається нижньою прикордонною кривою. Лінія ІІІ характеризує стан сухої насиченої пари (х = 1) при будь – яких тисках Р і називається верхньою прикордонною кривою. Питомий об’єм буде тим більше, чим більше тиск Р.

При збільшенні тиску криві ІІ і ІІІ сходяться в точку К, яку називають критичною. Вона відповідає стану, при котрому різниця між рідиною і парою щезає. При зниженні тиску лінії І і ІІ зближуються і перетинаються в точці М, яка називається потрійною точкою. Кожна речовина в цій точці знаходиться в трьох станах: твердому, рідкому і газоподібному.