Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА диплом 2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
273.92 Кб
Скачать

3.5. Механізація трудомістких процесів.

Цей розділ повинен містити аналіз робіт по влаштуванню об’єкту з точки зору можливого застосування машин і механізмів. Тут слід описати технологічний цикл робіт і застосовану машину або агрегат. У відомості повинні увійти продуктивність і основні техніко-економічні показники машини або механізму. Необхідно врахувати новизну у питаннях механізації, використовувати прогресивні, сучасні машини та механізми.

3.6. Охорона праці та техніка безпеки.

В цьому пункті пояснювальної записки повинні бути подані проробки, які відповідають діючим нормам і правилам виконання робіт. Вони повинні відповідати конкретно запропонованим машинам і механізмам, що проектуються з метою проведення всіх будівельних робіт, робіт по догляду за рослинами і робіт по захисту насаджень від шкідників і хвороб.

Автор проекту повинен обґрунтувати необхідність профілактичних заходів відповідно до новітніх даних по захисту рослин з використанням механізмів. Тут слід дати аналіз небезпек, які можуть виникнути у процесі роботи під час будівництва об'єкта, опис особливостей умов роботи, форм організації праці і відпочинку на робочому місці, видів інструктивного навчання, форм нагляду за безпекою виконання робіт, проведення профілактичних і медичних оглядів та ін. На запроектованій ділянці повинні бути передбачені основні заходи по захисту людей від враження електричним струмом, заходи безпеки на вантажно-розвантажувальних роботах, порядок і правила руху транспорту на території будівництва, перевезення людей на робочі місця.

Тут слід дати відомості про спецодяг, спецвзуття, запобіжне приладдя. Необхідно також написати про заходи безпеки на роботах, пов'язаних з експлуатацією об'єкта:

  • звалювання дерев,

  • підрізка дерев і кущів,

  • прибиральні роботи ( вручну і на прибиральних машинах).

Слід також запропонувати опис способів надання першої медичної допомоги.

Всі питання охорони праці та техніки безпеки повинні бути викладені відповідно до дипломного проекту, що розробляється. Матеріал повинен бути конкретним з вказівками по здійсненню в даних умовах.

4. Розрахункова частина.

У склад розрахунків по дипломному проекту входять матеріали, які показують економічну доцільність заходів, передбачених проектом.

Для цього спочатку визначають обсяги робіт, що містять наступні ма­теріали:

4.1. Баланс території.

4.2. Відомість основних обсягів робіт.

4.3. Відомість потреби у трудових ресурсах.

4.4. Відомість потреби матеріалів.

4.5. Відомість потреби у механізмах.

4.6. Договірна ціна.

Методика розрахунку таблиць.

Таблиця 1 «Баланс території».

Підраховуючи обсяги робіт, перш за все визначають баланс території, в якому вказується загальна площа території, що проектується, площа існуючих елементів, котрі проектом зберігаються (це може бути площа забудови, площа проїздів, водойм і т. ін.), площа запроектованих доріжок і майданчиків з членуванням її за конструктивними елементами ( площа покриття плиткою розміром 50 х 50см, площа щебеневого покриття та ін.), площа зелених насаджень також з членуванням її за видами ( під деревами, під кущами, під квітниками з літників, багатолітників, під газонами).

Площі ділянок, зайнятих зеленими насадженнями, розраховують таким чином:

на 1 дерево -4м² (якщо дерева дорослі),

на 1 дерево — саджанець - 1м²,

на 1 кущ третьої величини – 0,5м²,

на 1 кущ першої величини - 1м²,

на живопліт - 1м² на один погонний метр огорожі.

Площу інших складових частин плану визначають за допомогою планіметра або простим способом, шляхом розбивки ділянок на прості геометричні фігури, вимірювання їх основних параметрів масштабною лінійкою і розраховують за відомими формулами їх площ.

Одержаний баланс території слід звірити з нормативними даними, які приведені в додатку 4 (він повинен бути в межах норм). Якщо будуть відхилення від норм, їх слід обґрунтувати.

Таблиця 2 «Відомість основних обсягів робот».

Для визначення витрат на придбання матеріалів необхідно скористатися посадковою відомістю дерев і кущів, відомістю асортименту квіткових рослин і газонних трав і прейскурантом цін на матеріали.

Щоб визначити кількість рослинної землі для об'єкта проектування, необхідно визначитись, для якої мети вона потрібна. Якщо на ділянці ґрунт придатний для росту і розвитку деревних і кущових порід і газону, то його заміна не потрібна, крім того, у наш час дуже важко вести заготівлю ґрунту, тому що джерел отримання поживного ґрунту залишається все менше і менше.

Для квітників необхідно обов'язково підготувати місце для садіння. Це може бути привезений поживний рослинний ґрунт, який насипається шаром 20см для літників і 25-30см для багатолітників.

Приклад розрахунку рослинного ґрунту:

якщо площа квітників з літників складає 5,3м2 (за відомістю основних обсягів робіт), то об'єм рослинного ґрунту буде складати 5,3м²*0,2 м = 1,06м³. Якщо площа багатолітників - 10,5м2, то об'єм ґрунту буде становити:

10,5м2х0,3м = 3,15м3. Всього на об'єкт слід завезти для квітників:

1,06м³+3,15м3=4,21м3 рослинного ґрунту.

Потребу у рослинному ґрунті для газону розраховують наступним чином: площа газону (за відомістю основних обсягів робіт) помножена на шар рослинного ґрунту для газону:

630м2 х 0,15м=94,5м3.

Потребу у будівельних матеріалах можна розрахувати, користуючись балансом території і конструкціями дорожнього покриття.

Для складання таблиці 3 «Відомість трудових ресурсів», таблиці 4 «Відомість потреби матеріалів» та таблиці 5 «Відомість потреби у механізмах» використовують ДБН Д. 2.4 – 18- 2000 «Благоустройство». При заповненні графи 8 у таблицях студент повинен використовувати дані переддипломної практики. Графи 9 таблиць 3 – 5 та графа 10 таблиці 3 розраховуються завдяки отриманим практичним навичкам на заняттях з дисципліни «Економіка підприємства».

Таблиця 6. «Договірна ціна».

Договірна ціна розраховується за витратним методом ціноутворення:

Загальна формула ціни має вигляд:

Ц = С + П + Податки,

де С – собівартість робіт;

П – прибуток підприємства.

Податки, які враховуються у ціні, залежать від системи оподаткування підприємства: податок на додану вартість (ПДВ- 20%); відрахування на соціальні заходи, до яких відносять відрахування до Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності (ФССТВП), на випадок безробіття (ФСБ), від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (ФСНВУ), Пенсійного фонду України (ПФ).

Методика розрахунків:

  1. З таблиці 3 знаходять загальну вартість трудових ресурсів (сума по графі 10);

  2. Відрахування на соціальні заходи розраховують окремо за видами, а потім складають. Відрахування розраховуються у відсотках згідно з встановленим нормативом Законом України «Про державний бюджет» від вартості трудових ресурсів.

  3. З таблиці 4 знаходять вартість матеріальних ресурсів (сума по графі 9);

  4. З таблиці 5 знаходять витрати на роботу механізмів (сума по графі 9);

  5. Сума вартості трудових, матеріальних ресурсів, витрат на роботу механізмів та загальна сума відрахувань на соціальні заходи дає значення прямих витрат;

  6. Накладні витрати розраховуються у розмірі 18% від суми прямих витрат;

  7. Сума прямих та накладних витрат дає можливість розрахувати виробничу собівартість.

  8. До інших витрат підприємства відносять:

  • непередбачені витрати у розмірі 2,5% від виробничої собівартості;

  • витрати на проектні роботи у розмірі 12% від виробничої собівартості;

  • витрати, які пов’язані з зимовим подорожчанням, - 1,5% від виробничої собівартості.

Виробничу собівартість розраховують як суму прямих та накладних витрат.

  1. Сума прямих витрат, накладних витрат та інших витрат дає повну собівартість робіт (С);

  2. Прибуток підприємства визначається у розмірі 15% від повної собівартості;

  3. Розраховують податки за формулами:

Податок на додану вартість:

ПДВ = (С + П) * Ставку податку

  1. Розраховують договірну ціну.

Після розрахунку договірної ціни студент повинен розрахувати вартість робіт 1м2 робіт з озеленення та благоустрою та перевести отримане значення у євро або у долари. Для цього треба знайти співвідношення договірної ціни до загальної площі проекту, де пропонується виконати роботи.

Таблиці мають такий вигляд:

Таблиця 1.