Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лей 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Про природу зла

Звичайно, це питання дуже важкий, тому Лейбніц проводить детальне дослідження зла, ділячи його на три основні види:

1. Зло метафізичне, тобто лежить за межами фізичного світу. Воно пов'язане з тим, що всі люди як тілесні істоти кінцеві, а отже, недосконалі. У цьому те недосконалість нашого фізичного існування і полягає метафізичне зло. 2. Зло моральне, тобто таке, яке здійснює сама людина, відхиляючись від свого справжнього призначення до спасіння. Сюди відносяться всі погані помисли і вчинки, що здійснюються через недоумство або за власною злої волі людини.

3. Зло фізичне, яке сприймається людиною як послане згори і виражається у всіляких лих: невдачах, хворобах, страждання. Ось як про це говорить сам Ляйбніц: «Можна сказати, що Бог часто карає за будь-яку провину для досягнення певної мети: наприклад, запобігання більшого зла або досягнення більшого блага. Покарання служить засобом виправлення або прикладом; зло часто допомагає змусити більше любити благо, а іноді сприяє удосконаленню того, хто його терпить ... »

Таким чином, Бог повністю «виводиться» Лейбніцем з-під удару - ніякої Його провини в існуючому в світі зло немає і бути не може. А саме зло лише сприймається нами як таке, бо ми не можемо побачити весь план Бога, спрямований тільки на творення і добро.

Про свободу

Однак найбільш важкою проблемою для Лейбніца виявилася спроба пояснити наявність свободи людини в умовах абсолютної встановленою всіх монад. Справді, якщо Богу відомо все про всіх наших діях ще до початку століть, то про яку свободу волі і вибору може йти мова? І Лейбніц намагається поєднати непоєднуване - він стверджує, що свобода людської душі полягає в тому, щоб залежати тільки від самої себе, але не від чогось іншого. Іншими словами, все спонтанні дії монад в процесі своєї життєдіяльності і є, по Лейбницу, істинної свободою. Однак цілком очевидно, що таким чином проблема не вирішується: якщо Богу все про нас відомо заздалегідь, то вся затверджувана Лейбніцем свобода душі виявляється всього лише ілюзією. Який тоді сенс в моралі, моральності, етики? Зупиняючись перед цією стіною, Лейбніц не знаходить іншого виходу, як покласти вирішення проблеми на самого Бога, справжні плани якого завжди залишаються невідомими людині.

Висновок

Лейбніц - один з найбільш всеосяжних геніїв за всю історію людства. Великий філософ, він у той же час знаменитий математик, фізик, історик, богослов, юрист і дипломат. Чи існувала при ньому хоча б одна галузь знання, якої він не вивчав, і в яку його думка не внесла б що-небудь нове. У цій багатосторонності, однак, полягав джерело і недоліків діяльності Лейбніца: вона була до певної міри уривчаста, він набагато частіше відкривав нові шляхи, ніж проходив їх до кінця; сміливості і багатству його планів далеко не завжди відповідало їх виконання в подробицях. Це можна сказати і про філософський творчості Лейбніца. Свої філософські погляди він найчастіше висловлював у формі листів, заміток, загальних і коротких нарисів.

Лейбніц у своїх неопублікованих за його життя роздумах є найкращим прикладом філософа, який використовує логіку як ключ до метафізики. Цей тип філософії починається з Парменіда, а триває він в платонівському використанні теорії ідей, щоб довести різні внелогіческіе судження. До цього ж типу філософії належать філософія Спінози, а також філософія Гегеля. Але ніхто з них не зміг з такою ясністю укладати від синтаксису до дійсного світу. Цей вид аргументації отримав погану славу через зростання емпіризму. Тим не менш, Лейбніц залишається величною постаттю і його велич зараз помітніше, ніж коли-небудь раніше. Крім того значення, яке він має як математик і творець обчислення нескінченно малих, він був основоположником математичної логіки важливість якої він зрозумів тоді, коли вона ще нікому не була ясна. А його філософські гіпотези, хоча і фантастичні, але дуже ясні і можуть бути точно виражені. Я вважаю, що його монади все ще можуть бути корисні як передбачувані можливі шляхи видимого сприйняття, хоча їх не можна розглядати як позбавлені вікон. Лейбніц був творцем однієї з найбільш оригінальних і плідних філософських систем нового часу. Діалектика, логіка і глибоко науковий стиль - ось що характеризує кращі сторони його філософської творчості. Ця філософія увібрала в себе досягнення попередників і сучасників, дала свою відповідь на їх пошуки, а багато в чому і обігнала свій час.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]