Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лей 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Про живих тілах

«У всесвіті немає нічого необробленого, безплідного, мертвого, як немає хаосу і безладу - вони нам тільки здаються, адже якщо дивитися здалеку на ставок, то видно тільки неясний рух на воді плавають в ньому риб, але не самі риби». Таким чином, говорить Лейбніц, весь світ, кожен його фрагмент, кожен найдрібніший елемент насправді натхненне, одухотворений, хоча нам це далеко не завжди видно. У всякому, на перший погляд неживому, об'єкті знаходиться не видимий оку живий світ, наповнений не припиняються ні на мить биттям божественного життя. Отже, у світі немає місця ні народженням, ні смерті, а існують тільки такі поняття, як поява і зникнення, приріст і зниження, розвиток і регрес.

Проблема взаємодії монад

Так як монади жодним чином не впливають один на одного, то виникає ще одне закономірне запитання: яким же чином здійснюється взаємодія всіх речей у світі, включаючи розумні і доцільні дії людини в процесі його життєдіяльності? Лейбніц виявився перед тією ж проблемою, що свого часу і Декарт, який намагався пояснити взаємодію матеріального людського тіла з його нематеріальним духом, свідомістю. Коли я подумки наказую тілу, приміром, підняти руку, воно негайно виконує наказ. І таке дивне узгодження ми спостерігаємо постійно і всюди.

Про встановленої гармонії

Над вирішенням цієї проблеми Лейбніц працював досить довго, поки нарешті не знайшов дотепний і ефектний вихід. Всю видиму гармонійність і доцільність світу він спробував пояснити за допомогою, так званої встановленої гармонії, яку добрий і розумний Бог створив спеціально для світу фізичної природи. Причому для більшої наочності і переконливості Лейбніц використав як приклад недавнє винахід того часу - маятниковий годинник. Уявіть собі, говорить Лейбніц, що поруч один з одним стоїть пара таких годин. Яким чином, питається, можна змусити їх ходити абсолютно синхронно?

Для цього існують три можливі способи:

1. Змусити один годинник впливати на інші. Однак це настільки банально, що суперечить раціональному складу мислення і, крім того, виключає всяке поняття про свободу.

2. Змусити годинникаря погоджувати кожен рух обох маятників. Але це, крім тієї самої банальності, ще й вкрай неефективно.

3. Сконструювати таку ідеальну пару годин, щоб вони завжди і за будь-яких умовах показували один і той же час, синхронно рухаючи своїми маятниками. Цей шлях видається Лейбницу ідеальним, воістину божественним.

Так виникла знаменита його теорія про те, що мудрим і всеблагий Богом було заздалегідь задумано і спроектовано все колишнє, сьогодення і майбутнє у всесвіті. Простіше кажучи, кожне найменший рух душі або тіла будь-якого з людей вже давним-давно запрограмовано Богом. Всі великі твори мистецтва, геніальні задуми та ідеї, військово-політичні катаклізми і соціально-економічні перетворення - все це вже було в свідомості Творця від початку віків. Але тоді виникають ще два законних і не менш гострих питання: якщо все так здорово влаштовано в світі найдосконалішим з інженерів, то чому світ саме такий, а не інший? І звідки тоді (і чому) у світі виникає зло?

Наш світ - кращий зі світівСвіт саме такий, яким він є, говорить Лейбніц. Його таким зробив всеблагої Бог, бо Він вибрав найкращий варіант з незліченної безлічі можливих варіантів: «З найвищої досконалості Бога випливає, що при творенні універсуму Він обрав план найкращий, що сполучає в собі найбільше різноманіття з найбільшим порядком. Найбільш економічним чином розпорядився Він місцем, простором, часом; за допомогою найпростіших засобів Він справив найбільші дії - найбільша могутність, найбільше знання, найбільше щастя і найбільшу благість у творіннях, які тільки доступні універсуму ». Тому не справа людини висловлювати невдоволення існуючим світом, бо він повинен приймати його таким, яким його створив Всевишній Творець.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]