Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TYeKST_LYeKTsIYi_1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.07.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

2.Капролалія як різновид вербальної агресії

Капролалія – це один з розповсюджених різновидів девіацій, характерних як для неповнолітніх, так і для дорослих людей. Термін капролалія походить від двох грецьких слів (καπρος - багнюка + λαλία - мова) – це хворобливий, іноді складний для подолання потяг до цинічної й нецензурної лайки без будь-якого приводу. Особливої вираженості досягає при синдромі Ж.Туретта, а також при інших захворюваннях – шизофренії, маніакальних станах, гебоїдному синдромі тощо. Синдром Ж.Туретта донедавна вважався рідкісним явищем і досить дивним захворюванням, котре найчастіше асоціювалося з бездумним викрикуванням нецензурних слів. Однак цей симптом сьогодні вже не є рідкісним; капролалія непомітно стала нормою спілкування спочатку сучасних дорослих людей, а нині така лінгвістична особливість звична й для неповнолітніх.

За даними ВООЗ сьогодні кожен п’ятий школяр в тій чи іншій формі підлягає впливу на нього капролалії. Учасником цього процесу неповнолітній стає повсякчасно, позаяк сьогодні непомітно розбещуються мільйони дітей, причому активну участь у цьому приймає найближче оточення дитини – її батьки, а також низка мезочинників соціалізації особистості - ЗМІ, субкультури тощо. Існує ціла медіа-імперія, де дорослим, а потім за цепною реакцією й неповнолітнім, вбиваються приклади поведінки з використанням лихослів’я.

Для визначення цього явища філософи та психологи використовують ще й термін «інвектива» - тобто «лайлива мова».

Існує така класифікація лихослів’я:

  1. «Екзистенційне» лихослів’я – це вислови, що заперечують, передусім, сам факт існування, буття людини як такої («ти – ніхто», «ти для мене не існуєш»), приписують їй нелюдський, і навіть анти людський спосіб походження і спосіб буття («нелюд», «виродок»), назви природних відходів життєдіяльності, а також відповідні прокляття й прогнози («ти – покійник», «мрець», «щоб ти здох» тощо).

  2. «Інтенційне» лихослів’я прикладом якого можна вважати типове образливе звертання дорослих до дітей: «Чому ти не хочеш стати людиною?», «Ти сам не знаєш, чого хочеш!; відповідні образи-прогнози до тих, хто «не хоче бути людиною», добре вчитися і гарно поводитися; погрози «Я виб’ю з тебе цю романтику мандрування», «Ти будеш хотіти того, чого хочу я».

  3. «Потенційне» лихослів’я, що заперечує прихований у людині потенціал до людського існування, до успішної діяльності, зокрема, до навчання, якщо йдеться про школярів («нездара», «задрипанка», «пройдисвіт», «телепень», «дебіл» і т.п.

  4. «Віртуальне» лихослів’я, котре підкреслює нерішучість, невпевненість, нездатність людини самостійно визначатися у житті («ні те, ні се», «ні риба, ні м'ясо», «гальмо»). І, навпаки, - лайки, якими приписують людині самовпевненість, пихатість, надмірну рішучість і схильність до ризику («хало», «задавака», «Вискочка»).

  5. «Актуальне» лихослів’я перекреслює в людини мотивацію і здатність до виконання того, що поставлено за мету, що вирішено чи наказано зробити, заперечують спроможність подолати внутрішні й зовнішні перешкоди, що виникають у процесі реалізації життєвих планів («нероба», «слабак», «сачок», «трутень»).

  6. «Рефлексивне» лихослів’я – дає спотворену образливу особистісну оцінку людині, котру не можна прийняти («ти – засланець», «ти – вонючка»), процесу й результату її діяльності чи поведінки («з тебе як з козла молока», «горбатого могила виправить»), а також проблематизують саму здатність справедливо оцінювати себе, інших і ситуацію загалом («продажна шкура», «брехло»).

  7. «Експірієнтальне» лихослів’я заперечує здатність людини бути носієм певного позитивного досвіду («до нього як об стінку горохом»), заперечує можливість його збереження й накопичення.

  8. «Афективне» лихослів’я. Воно пов’язане з вираженням якого-небудь почуття й зазвичай є емоційною реакцією людини на ситуацію, слова або поведінку інших людей, навіть на власні дії (будь хто, напевно, пригадає слова, які він вимовляє, або хоче вимовити, коли з усієї сили влучив молотком по пальцях замість цвяха). Таке лихослів’я ще називається матом.

Серед підлітків і старших підлітків відсоток з фрустраційною агресію може бути вищим через вікові особливості: загострене почуття дорослості, бажання бути значущим в очах однолітків, надмірна самовпевненість. Оскільки підлітки знають, як лихословити, то стан фрустраційної агресії супроводжується фрустраційним лихослів’ям, котре в більшості випадків спрямоване на більш слабку особу.

Причини виникнення підліткового лихослів’я такі:

1.Кризові періоди онтогенезу.

2.Міра агресивності неповнолітнього та його готовність до агресивних дій.

3.Розвиток емоційної сфери дитини.

4.Акцентуації характеру дитини

5.Вплив мікросередовища

6.Загальне падіння моралі в суспільстві;

7.Вплив ЗМІ та субкультур, що формують моду на вживання лайки;

8.Відсутність правових механізмів захисту людини, дитини від нецензурних висловлювань;

9.Особливості підліткового віку, прагнення неповнолітніх самоствердитися;

10.Наслідування безсоромних старших, кумирів тощо.

В українському законодавстві не існує спеціальної норми відповідальності за таке порушення суспільної моралі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]