Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екстерєр і конституція, МОДУЛЬ 1.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
37.68 Кб
Скачать

12,13 Будова пір'я. Опахало,Стержень,Очин.

Пір'яний покрив є одним з найхарактерніших структурних елементів шкіри, який відрізняє клас птахів від рептилій і ссавців. Пір'яний покрив птахів виконує різні функції: захисту тіла від несприятливих умов середовища (холод, волога та ін.), теплорегуляції, дотику. Окремі групи пір'я служать для літання, деяке пір'я є вторинною статевою ознакою птахів.Стан оперення у молодняку і дорослих птахів відноситься до числа характерних ознак, що відображають загальний фізіологічний стан організму. Так, у здорових птахів оперення гладке, блискуче.У молодняку і дорослих птахів пір'я на поверхні тіла розташовуються нерівномірно.Залежно від будови і функції розрізняють пір'я: контурне, пухове, ниткоподібне, кисточкове, щетинки.

Контурне пір'я птахів утворює основну щільну масу пір'яного покриву. До нього відноситься покривне, махове і рульове пір'я.Покривне пір'я щільно налягає один на одне і створює зовнішній щільний шар оперення. Разом з пухом, розташованим під ним, утворюється теплоізолюючий шар пір'яного покриву, який добре розвинений у водоплавних птахів.

Покривне пір'я щільно налягає один на одне і створює зовнішній щільний шар оперення. Залежно від місця розташування розрізняють покривне пір'я шиї, плеча, спини, грудей, живота, крила та ін. Подовжене покривне пір'я в області шиї називається «грива», на гомілці — «штани».

Махове пір'я довге і міцне з щільним вітронепроникним опахалом. На крилі розрізняють махове пір'я першого порядку, прикріплене до кисті, у курей їх 10 шт. Махове пір'я другого порядку (10 шт.) прикріплене до ліктьової кістки (рис.7). За випаданням махового пір'я першого порядку у курей оцінюють хід линьки.

Рульове (хвостове) пір'я (10-12 шт. у курей, 18 шт. – у качок і гусей), розташоване в один поперечний ряд і прикріплене до останніх хвостових хребців. Рульове пір'я має міцний стрижень і пряме опахало. Деякі з них у півнів можуть досягати значної довжини (косиці).

Пухове пір'я має короткий і гнучкий стрижень і м'яке розпушене опахало. Добре розвинений пух у качок і гусей в нижній частині тулуба (в області хлупа).

Ниткоподібне (нитчасте) пір'я складається з довгого тонкого волосоподібного стовбура, на кінці якого є декілька коротких борідок. Це пір'я розміщується невеликими групами навколо контурного або пухового пір'я на голові, шиї та грудях птахів.

Кисточкове пір'я має порівняно довгий і тонкий стовбур, на кінці якого є декілька слабо сполучених борідок, розташованих навколо отвору вивідної протоки куприкової залози.

Щетинки – це видозмінені пір'їни, представлені лише тонким стовбуром без опахала. Вони розташовуються на основі дзьоба, іноді на пальцях ніг, над оком (вії).

14. Линька — це періодична зміна пір'яного покриву і структурних елементів епідермісу шкіри. У диких птахів вона носить сезонний характер: заміна оперення завершується до осені, до часу перельоту або з настанням холодного зимового періоду. Домашні птахи успадкували цю особливість від диких предків.Курка проходить 4 линьки.

Розрізняють линьку молодняку (ювенальну), тобто вікову:

Пух – пір'я;

45 – 60 днів;

110 – 120 днів – заміна на доросле пір'я.

Періодичну линьку дорослих птахів, яка відбувається у певний сезон. Триває приблизно 2 місяця (50–60 днів).В умовах промислового птахівництва за кліткової системи утримання птахів і регульованого мікроклімату приміщень сезонність линьки згладжена. Може застосовуватися примусова линька.