Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всё полное 21.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

Кіттшток

Являє собою дерев'яний діаметром 33-35 мм і довжиною 90-100 мм циліндр, що закінчується прямокутної або круглої форми голівкою. Головка кіттштока є своєрідним майданчиком, на якій за допомогою спеціальної пасти (Кітт) і здійснюється фіксація вироби в необхідному положенні.

Процес фіксації виробів на кіттштоке за допомогою пасти кітт нескладний. Кітт товстим шаром наноситься на головку кіттштока, потім полум'ям пальника пасту рівномірно і з усіх боків розігрівають. Слідом за цим нагрівають виріб і укладають на кітт в необхідному для закріпки положенні. Кітт, розм'якшуючись, покриває собою частину виробу; потім, остигаючи, паста твердне, досить жорстко утримуючи, фіксуючи таким чином виріб. При цьому необхідно строго витримувати певні рівні покриття кіттом поверхні виробу: неробочі ділянки його можуть бути повністю сховані під шаром кітт, всередині ж кастою і в місцях для вставки рівень китта повинен бути таким, який дозволив би дотримати задану глибину посадки вставки. Кіттштокі застосовуються для фіксації тих виробів, конструктивні особливості яких не дозволяють застосувати фіксують інструменти.

Корневертка

Являє собою сталевий стрижень з дерев'яною ручкою, насадженої на не робочі кінці і з сферичної форми виїмкою на робочих (з торця) кінцях. Призначення корневерти для утворення корнера, тобто для додання кулястої форми металу, вибраного (піднятого) у вигляді дрібної стружки за допомогою штихеля. Корневертки виготовляють з діаметрами сферичних виїмок від 0,2 до 1,5 мм. Глибина виїмок дорівнює приблизно 1 / 3 діаметра.

Давчик

Стрижень, вставлений в грибовидную ручку. Розрізняються давчики за формою і поверхні робочої площадки. Давчик для крапановой закріпки виготовляється із сталі, його робоча частина має площадку з желобкового пропилом. Робоча частина давчика, службуюча для затиснення каменю вузькими крапанами, не гартується. Для затиснення товстих крапанів і стінок товстостінного глухого каста використовують сапожковий давчик, робочий майданчик якого має дрібну насічку. Тонкостінні касти затискають сапожковим давчиком з гладкою незагартованої робочим майданчиком. Цим же давчиком вирівнюють форму каста по всьому периметру. У тих випадках, коли необхідно зберегти форму крапана, поверхня стінки глухого каста або коли виникає небезпека відколу каменю при зіткненні давчика з каменем (для посадки дрібних каменів у гніздо), застосовують мідні давчики - сапожкові і з круглтим майданчиком.

Обжимки

(обжимні пуансони) - призначені для обтиску каменів круглої форми в глухих кастах. Обжимний пуансон являє собою сталевий (загартований) стрижень з конічним поглибленням усередині, який вставляється в грибовидную ручку. Конусність заглиблень (кут сходження стінок) 45 ... 60 °., Діаметри отворів різні з переходом в 0,2 мм. Для зручності обтиснення обжимка має і зовнішню конусність, кут якої задається в залежності від діаметру стрижня. Обжимні пуансони можуть бути односторонніми і двосторонніми. У односторонніх з одного боку розташований обтискний конус, з іншого - хвостовик для закріплення обтискача в цангодержателі ручки. У двосторонніх обтискні конуси розташовані з обох сторін, а в ручку стрижень вставляється неробочої (в даний момент) стороною, для чого в ручці зроблена металева насадка з отвором і кріпильних болтом. Ручки обжимок не мають зрізу, як ручки штихелем, і можуть бути виготовлені як з дерева, так і з різних пластмас. Робочий конус обжимок повинен мати добре відшліфовану поверхню, без забоїн і задирок.