Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3б. Поняття к-ту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
129.54 Кб
Скачать

2. Структурна модель конфлікту

Процес конфлікту складається з багатьох структурних елементів, які взаємопов'язані і відіграють визначені ролі. Сторони конфлікту (суб’єкти) повинні ввійти в образ конфліктної ситуації через мотиви, об’єкт та предмет конфлікту. Визначальними в цьому процесі є позиції конфліктуючих сторін, які як наслідок формують напрями і методи діяльності опонентів.

Конфлікт є відкритою соціальною системою, на яку прямо чи побічно можуть впливати інші суб’єкти. Кожна із сторін перш ніж сформувати особисту конфліктну позицію приймає певний обсяг інформації із зовнішніх джерел (думки співробітників, погляди керівництва) і просіює її крізь призму власного розуму та особистої психологічної структури (темперамент, характер, ціннісні установки та ін.). Одна й та сама конфліктна ситуація може визначатися різноманіттям позицій конфліктуючих сторін.

Рис. 2.2. Структурна модель конфлікту

Визначення основних структурних елементів конфлікту:

Сторони конфліктуце суб’єкти соціальної взаємодії, що знаходяться в стані конфлікту, або третті сторони, які явно чи неявно підтримують конфліктуючих суб’єктів. Суб’єктами конфлікту виступає основна частина учасників конфліктної взаємодії, інтереси яких зачеплені. Це, наприклад, окремі особи (керівники, співробітники), групи, підрозділи, організації. Вони захищають свої особисті інтереси

Предмет конфлікту це об’єктивно існуюча проблема, яка є причиною розбрату між сторонами (проблема влади, взаємовідносин, психологічної сумісності). Це саме те протиріччя, через яке виникає конфлікт.

Об’єкт конфлікту — це те, через що виникає конфлікт, тобто це те, на що претендує кожна з конфліктуючих сторін і що спричинює їхню протидію. Наприклад, влада, ресурси, право власності, право приймати рішення, нова посада тощо. Для виникнення конфліктної ситуації необов’язкова наявність об’єкта конфлікту, він може початися і без нього. Наприклад, поганий настрій, ворожість до колеги по роботі можуть сприяти конфлікту.

Образ конфліктної ситуаціїце відображення предмету конфлікту у свідомості суб’єктів конфліктної взаємодії.

Мотиви конфлікту — це внутрішні спонукаючі сили (імпульси), які підштовхують суб’єктів соціальної взаємодії до конфлікту (мотиви виступають у формі потреб, інтересів, цілей, ідеалів, переконань).

Позиції конфліктуючих сторін — це те, про що вони заявляють один одному в ході конфлікту чи в переговорному процесі.

2. Особливості аналізу структурних елементів конфлікту

Виходячи з того, що конфліктна ситуація може визначатися об’єктивними обставинами, а може бути створена навмисно однією з сторін для досягнення своїх цілей, то у цій ситуації визначаються можливі учасники майбутнього конфлікту –суб’єкти, а також його об’єкт.

Наприклад, розподіл ресурсів (пільг, спадщини, квартири тощо). Якщо розроблено правила цього розподілу і з ними погоджуються всі учасники, тоді не виникає ні самої проблеми, ні конфлікту. Якщо ж такої процедури немає або з нею не згоден хоч би один із суб'єктів, то виникає проблема: як поділити? При невирішенні цієї проблеми розгортається конфлікт, предметом якого є відсутність правил взаємовідносин при розподілі, а об’єктом – ресурси. Таким чином, загальна формула конфлікту виглядає так:

К = КС + I,

де К – конфлікт;

КС – конфліктна ситуація;

I – інцидент.

Як виняток, у деяких випадках конфлікти можуть виникати без передуючої йому конфліктної ситуації. Такий конфлікт іноді випадковий, наприклад, конфлікт у чергах, у транспорті між випадковими попутниками.

Деякі конфліктні ситуації існують тривалий час і не переростають у конфлікт тому, що індивіди не спілкуються один з одним. Наприклад, образа сусідів один на одного може призвести до сварки і припинення відносин на декілька років.

Отже, конфлікт – це відносини між суб’єктами соціальної взаємодії, які характеризуються їх протиборством на основі протилежно спрямованих мотивів або суджень. Кожна сторона робить усе, щоб була прийнята ЇЇ точка зору чи ціль, і заважає іншій стороні робити те ж саме.

Наприклад, уявимо собі двох інженерів на зборах, де кожен наполегливо пропонує прийняти його специфіку продукту. Чи інший приклад: готується кошторис компанії на наступний рік. При цьому обидва президенти філіалів компанії намагаються запевнити Раду директорів, що саме вони заслуговують більшої частки ресурсів.

У сучасній психології традиційно розрізняють такі основні елементи конфлікту:

  1. сторони (учасники, суб’єкти) конфлікту;

  2. умови протікання конфлікту;

3) образи конфліктної ситуації (предмет конфлікту);

  1. можливі дії учасників конфлікту;

  2. результат конфліктної ситуації.

Сторони (учасники, суб’єкти) конфлікту — учасники конфліктної взаємодії, конфліктуючі або протилежні сторони в конфлікті, які можуть бути представлені як окремим індивідом, так і групою або соціальною структурою. Учасники, які мають власну точку зору, власну думку і здатні викласти її, стають опонентами.

Умови протікання конфлікту. Характер будь-якої розбіжності в істотній мірі визначається зовнішнім середовищем. Виділяють такі найважливіші умови протікання конфлікту:

  • просторові (сфера виникнення і прояву конфлікту, умови та причини його виникнення, конкретні форми прояву і результати конфлікту, засоби та дії, що стілюються сторонами в конфлікті);

  • тимчасові (тривалість, частота і повторюваність конфлікту, тривалість участі в конфлікті кожної із сторін, тимчасові характеристики кожного з етапів розвитку конфлікту);

  • соціально-психологічні (особливості психологічного клімату в групі, тип і рівень взаємодії (спілкування), ступінь конфронтації і особливості психологічного стану учасників конфлікту, а також діапазон і рівень залученості до протиріччя інтересів різних соціальних груп — сімейних, професійних, статевих, етнічних, національних).

Образи конфліктної ситуації (предмет конфлікту) є своєрідною опосередкованою ланкою між характеристиками учасників конфлікту та умовами його протікання, з одного боку, і конфліктною поведінкою — з іншої.

Образи конфліктної ситуації, які іноді називають своєрідними ідеальними картами ситуації, включають наступні елементи:

  • уявлення учасників конфлікту про себе (про свої потреби, можливості, цілі, цінності і т. ін.);

  • уявлення учасників конфлікту про протилежну сторону (про її потреби, цілі, цінності, можливості інших учасників конфлікту тощо);

  • уявлення учасників конфлікту про середовище та умови протікання конфлікту.

Аналіз створюваних образів конфліктної ситуації необхідний, оскільки:

  • саме образ конфліктної ситуації, а не сама по собі реальність конфліктної суперечності безпосередньо визначає конфліктну поведінку особи, її реакції і переживання;

  • існує реальний та ефективний засіб вирішення конфлікту через зміну образу конфліктної ситуації, здійснюваного за допомогою зовнішньої дії на учасників конфлікту.