Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6 Правові аспекти міжнародної інформації....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
254.46 Кб
Скачать

Лекція 6. Правові аспекти міжнародної інформації

Сутність поняття „правова інформація”. Поняття інформаційного права. Основні принципи інформаційного права та їх класифікація. Роль інформаційного права та інформаційного законодавства в сучасному інформаційному суспільстві. Особливості інформації як об’єкта правового регулювання. Міжнародне інформаційне право як самостійна галузь публічного права. Міжнародні правові акти з питань регулювання міжнародних інформаційних обмінів.

Україна і міжнародне право в сфері інформаційних технологій. Інформаційне право і законодавство України. Конституційне і цивільно-правове забезпечення міжнародної інформаційної діяльності. Структура законодавства України в галузі інформації. Конституційне право на інформацію в Україні. Законодавче регулювання інформаційної сфери в Україні. Концепція інформаційної безпеки України. Інформаційний суверенітет і його гарантії. Інформація та інформаційні відносини у Цивільному кодексі України. Суб’єкти інформаційних відносин. Захист інтелектуальної власності. Обмеження інформаційної діяльності. Комерційна та службова інформація.

5.2. Роль інформаційного права та інформаційного законодавства в сучасному інформаційному суспільстві: поняття інформаційного права

Одні автори розглядають інформаційне право, як нову комплексну галузь права, котра вивчає інформаційні відносини, як предмет правового регулювання, а також суб’єкти та правовий режим інформаційних процесів у сучасному суспільстві.

Інші визначають інформаційне право як систему норм права, котрі регулюють суспільні відносини в інформаційній сфері суспільства.

Треті стверджують, що інформаційне право — це правовий фундамент інформаційного суспільства, що активно формується у всіх країнах і континентах за допомогою глобальних інформаційних мереж та інших нових інформаційних технологій.

Четверті вважають, що інформаційне право діє лише в рамках організаційно-правових форм регламентації суспільних відносин, котрі виникають у процесі акумуляції, аналітичної обробки та розповсюдження інформації за допомо­гою електронних засобів.

П’яті визначають інформаційне право як самостійний інститут цивільного права, котрий регулює правовідносини суб’єктів в області правового режиму здійснення інформаційних процесів, тобто створення, збору, обробки, накопичення, зберігання, розповсюдження і спожи­вання інформації (інформаційних ресурсів).

Неоднозначність думок багато в цьому пов’язана з тим, що інформаційне право достатньо нова галузь правової діяльності, котра знаходиться у стадії формування. Ще не до кінця вирішені питання про систему інформаційного права, зміст даної галузі та її розмежування з іншими галузями права. На користь визнання інформаційного права самостійною галуззю права говорять такі факти, як наявність великого масиву нормативних актів, формування принципів, наявність яскраво вираженого предмету, розподіл на загальну і спеціальну частини тощо.

Найбільш повним визначенням галузі інформаційного права можна вважати наступне.

Інформаційне право — це система соціальних норм і відносин, котрі виникають в інформаційній сфері — сфері виробництва, перетворення і споживання інформації, яка охороняється державою.

Основним об’єктом правового регулювання інформаційного права — інформаційні відносини, тобто відносини, що виникають при здійсненні інформаційних процесів — процесів виробництва, збору, обробки, накопичення, зберігання, пошуку, передачі, розповсюдження і споживання інформації.

Інформація як об’єкт правовідносин давно увійшла до міжнародного права. Відомі інформаційні права та свободи, проголошені Загальною декларацією прав людини, затвердженою Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 р. (див. ст. 12, 18, 19, 26 і 27 Декларації).