Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апаратне забезпечення мережі.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
2.48 Mб
Скачать

Тема уроку № 6 Монтаж витої пари. Монтаж кабельних систем.

Для монтажу витої пари вам будуть потрібно спеціальні обжимний інструмент (Рисунок 6.1) і пара конекторів RJ-45 (Рисунок 6.2).

а б

Рисунок 6.1 - Обтисковий інструмент RJ-45 (а) та ніж (б) для зачистки ізоляції витої пари

Рисунок 6.2 - Конектори RJ-45

Послідовність дій при монтажу:

1. Акуратно обрізайте кінець кабелю, при цьому краще всього користуватися різаком, вбудованим в обтискувальний інструмент.

2. Зніміть з кабелю ізоляцію довжиною 12,5 мм (рис. 6.2). Можна використовувати спеціальний ніж для зачистки ізоляції витої пари (Рисунок 6.1 б), його лезо виступає рівно на товщину ізоляції, так ви не пошкодите провідники. Втім, якщо немає спеціального ножа, можна скористатися ножицями.

3. Розведіть і розплетіть провідники, вирівняйте їх в один ряд, при цьому дотримуючи вибрану колірну послідовність.

4. Відкусіть проводки так, щоб їх залишилося 12,5 мм.

5. Вставляйте провідники в роз’єм RJ-45.

6. Перевірте, чи правильно ви розташували провідники.

7. Переконайтеся чи всі провідники повністю увійшли до роз'єму і уперлися в його передню стінку.

8. Помістіть конектор зі встановленою парою в кліщі, потім плавно, але сильно проведіть обтиск.

Рис. 6.3

Стандарти розкладки провідників

Існує два поширені стандарти по розводці кольорів по парах: T568A компанії Siemon (Рисунок 1.7) і T568B компанії AT&T (Рисунок 1.8). Обидва ці стандарти абсолютно рівнозначні.

Мережна карта <> Комутатор за стандартом: T568A

Рисунок 1.7 - Стандарт T568A

При такій розкладці інформацію несуть провідники: Біло-зелений, Зелений, Біло-оранжевий, Оранжевий.

Мережна карта <> Комутатор за стандартом: T568B

Рисунок 1.8 - Стандарт T568B

При такій розкладці інформацію несуть провідники: Біло-оранжевий, Оранжевий, Біло-зелений, Зелений.

Мережна карта <> Мережна карта (Крос - кабель) (Рисунок 1.9)

Рисунок 1.9 - Крос кабель

Обтиснена таким чином, вита пара може вам знадобитися в 2 випадках:

1. Для з'єднання 2 комп'ютерів без комутатора.

2. Для з'єднання 2 або більш Hub/Switch.

Дані схеми обтиснення підходять як для 100-мегабітного з'єднання, так і для гігабітного. При використанні 100 мегабітного з'єднання використовуються тільки 2 з 4 пар, а саме помаранчева і зелена. Синя і коричнева пари в такому випадку можуть бути використані для підключення другого комп'ютера по тому ж кабелю. Кожен кінець кабелю роздвоюють на два по дві пари і отримують ніби два кабеля, але під однією ізоляцією. Однак дана схема підключення може знизити швидкість та якість передачі інформації. При використанні гігабітних з'єднань використовуються 4 пари провідників.

4. Виявлення пошкоджень кабелю та їх усунення

Як визначити, що відбувся обрив кабелю? Дуже легко: мережа не працюватиме, світлові індикатори мережевої карти і комутатора згаснуть (при деяких пошкодженнях кабелю цього не відбувається). Операційна система видасть повідомлення: “мережевий кабель не підключений”. Не поспішаєте панікувати, можливо, кабель дійсно не підключений або з якихось причин вимкнений або несправний switch.

Якщо ж ви переконалися, що зв'язок пропав саме через пошкодження мережевого кабелю, то потрібно його відновлювати. Взагалі, за стандартами відновленню вита пара не підлягає. Дійсно, навіть найякісніше паяння або щільне скручування змінює хвильові властивості кабелю і працювати так само добре, як цілий, він вже не буде. Все питання в тому, наскільки сильно падає якість зв'язку. Як показала практика - трохи, тобто візуально взагалі нічого не міняється, а швидкість зв'язку може падати від 5 до 10%. Звичайно, по можливості кабель повинні бути цілим. Але ті або інші пошкодження, особливо довгих відрізків мережі, відбуваються достатньо часто і якщо після кожного обриву лінії прокладати весь кабель наново, як того вимагають стандарти, не вистачить ніяких грошей і сил. Так само часто виникає ситуація, коли з тих або інших причин не вистачає довжини існуючого відрізка кабелю, і його потрібно наростити. Можна використовувати паяння або просте скручування, перше – краще, зважаючи на більш надійний контакт і меншу втрату продуктивності. На жаль, пошкодження кабелю частіше відбуваються на вулиці, де не завжди є умови для проведення робіт і паяльник.

Рисунок 1.10 – Інструменти для “ремонту” витої пари

Для з'єднання 2 відрізків витої пари вам будуть потрібно ножиці і ізоляційна стрічка (Рисунок 1.10).

Послідовність дій наступна:

1. Акуратно, щоб не пошкодити провідники, надрізаємо і знімаємо ізоляцію з витої пари (Рисунок 1.11).

Рисунок 1.11 – Зняття ізоляції

2. Розплітаємо пари і знімаємо з них ізоляцію. При цьому дуже зручно користуватися запальничкою, прогріти ізоляцію декілька секунд в полум’ї, щоб вона “попливла”, але не зажевріла, а потім швидко зняти пластик пальцями, головне при цьому не обпектися, або ще краще малесенькими кусачками.

3. Щільно скручуємо зачищені ділянки, потім ізолюємо кожне скручування один від одного (Рисунок 1.12).

4. Добре ізолюємо місце скручування. Якщо відновлена ділянка знаходиться на відкритому повітрі, то, крім безлічі шарів ізоляційної стрічки, необхідно використовувати поліетилен, який теж потрібно щільно прикрутити, щоб він захищав контакти від вологи. Якісне скручування зможе прослужити вам декілька років (Рисунок 1.13).

Якщо після проведення ремонту ділянка мережі працює поволі або часто видає помилки, значить, ви або недостатньо добре скрутили, або погано ізолювали пошкоджену ділянку.

Механічне навантаження на скрутку можна зменшити, якщо скріпляти ізолентою, або нейлоновою стяжкою непошкоджені ділянки витої пари на 10 см зліва і зправа від відновленої ділянки. В умовах вулиці звичні нейлонові стяжки втрачають свої властивості протягом 1-2 років, тож використовуйте тільки стяжки для використання на відкритому повітрі, зазвичай вони чорного кольору.

Так само можна сполучати різні провідники, наприклад П-296 і виту пару, або виту пару і телефонний дріт

Рисунок 1.12 – Скручування витої пари

Рисунок 1.13 – Ізоляції скруток

.