Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апаратне забезпечення мережі.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
2.48 Mб
Скачать

Типи шин

Якщо ви плануєте встановити мережевий адаптер для підтримки мережі з швидкодією 10 і 100 Мбіт/с, візьміть до уваги, що будь-яка з наступних шин забезпечує адекватну продуктивність.

PCI (32 або 64-розрядна, 33 МГц або швидша). Інтегровані мережеві адаптери сучасних ноутбуків і настільних комп'ютерів також є пристроями з інтерфейсом PCI.

USB 2.0 (або Hi-Speed USB) (рис. 4).

CardBus (32-розрядний роз'єм PC Card в ноутбуках).

Всі три типи шин підтримують також адаптери Gigabit Ethernet, проте швидкості шини USB 2.0 (480 Мбіт/с) недостатньо для повного заповнення каналу такої мережі.

Для забезпечення повної реалізації можливостей мережі Gigabit Ethernet в настільних системах слід використовувати адаптери PCI Express x1, а в серверах — адаптери з інтерфейсом 64 біт/66 МГц PCI або PCI-X. У ноутбуках якнайкращої продуктивності дозволить досягти адаптер CardExpress. Адаптери CardExpress підтримують шину PCI Express.

Рис. 1 Рис. 2

Рис. 3

Рис. 4 Рис. 5

Рис. 6

Тема уроку №5: Симетричний кабель - вита пара

Основні поняття та визначення

Fast Ethernet (Швидкий Ethernet) - термін, що описує набір стандартів Ethernet для пакетної передачі даних з номінальною швидкістю 100 Мбіт/с, що в 10 разів швидше за початкову для Ethernet швидкість у 10 Мбіт/с. Він визначений 1995 року в документі IEEE 802.3u. На сьогодні існують швидші в 10 (Gigabit Ethernet) і 100 (10 Gigabit Ethernet) разів стандарти технології Ethernet.

Кабель вита пара (англ. twisted pair) — вид мережевого кабелю, є однією або декількома парами ізольованих провідників, скручених між собою (з невеликою кількістю витків на одиницю довжини), для зменшення взаємних наведень при передачі сигналу, і покритих ізоляційною оболонкою (jacket).

Провід вита пара представляє собою два скручених ізольованих провідника.

Шнур (cord) представляє собою відрізок гнучкого кабелю відносно невеликої довжини. Типовий приклад комутаційний шнур (patch cord).

Кабель підключається до мережевих пристроїв за допомогою з'єднувача RJ-45. Підтримує передачу даних на відстань до 100 метрів. На більш тривалих відстанях сигнал через загасання стає недоступним; якщо передача даних на більшу відстань все ж таки необхідна, потрібно скористатися повторювачем.

Види кабелю

Залежно від наявності захисту — електрично заземленої мідної сітки або алюмінієвої фольги навколо скручених пар, визначають різновиди даної технології:

  • неекранована вита пара (UTP — Unshielded twisted pair) (рис. 5.1 б);

  • екранована вита пара (STP — Shielded twisted pair) (рис. 5.1а );

  • фольгована вита пара (FTP — Foiled twisted pair) (рис. 5.2);

  • фольгована екранована вита пара (SSTP — Shielded Foiled twisted pair) (рис. 5.3).

Екранування забезпечує кращий захист від електромагнітних наведень як зовнішніх, так і внутрішніх, і т.д.

Провідники у кабелі можуть бути жорсткими одножильними (Solid) або гнучкими багатожильними (stranded або flex), що складаються звичайно з 7 провідників. Кабель з одножильними провідниками володіє ліпшими і більш стабільними характеристиками. Його використовують для стаціонарного проведення. Він дешевший за багатожильний. Багатожильний гнучкий кабель використовують для з’єднання обладнання із стаціонарною проводкою.

Категорії кабелю

Категорія витої пари визначає частотний діапазон в якому її використання ефективне. В даний час використовують 7 категорій кабелю. Категорії визначаються стандартом EIA|TIA 568A.

САТ5 — 4-парний кабель, завдяки високій швидкості передачі, до 100 Мбіт/с при використанні 2 пар і до 1000 Мбіт/с, при використанні 4 пар, є найпоширенішим мережним носієм, що використовується в комп'ютерних мережах дотепер. При прокладці в нових мережах користуються дещо вдосконаленим кабелем CAT5e (полоса частот 100 МГц), який краще пропускає високочастотні сигнали.

CAT6 (полоса частот 200МГц), — застосовується в мережах Fast Ethernet і Gigabit Ethernet, складається з 4 пар провідників і здатний передавати дані на швидкості до 10000 Мбіт/с.

Існує категорія CAT6е, в якій збільшена частота сигналу, що пропускається, до 500МГц. За даними IEEE 70 % встановлених мереж в 2004 році, використовували кабель категорії CAT6, проте можливо це просто дань моді, оскільки кабель CAT5 і CAT5e цілком справляється в мережах 10GBASE-T.

CAT7 — Специфікація на даний тип кабелю затверджена міжнародним стандартом ISO 11801, швидкість передачі даних до 10000 Мбіт/с, частота сигналу, що пропускається, до 600—700 МГц. Кабель цієї категорії екранований наступним чином: загальний екран (обгортка) та екрани (обгортки) навколо кожної пари проводів. Кабелі категорії Cat7 є не UTP а S/FTP (Screened Fully Shielded Twisted Pair), тобто екранованим кабелем повністю екранованої витої пари.

По калібру – січенню провідників – кабелі маркуються у відповідності зі стандартом AWG (американські калібри проводів). В основному використовуються провідники 26 AWG (січення 0,13 мм2), 24 AWG (січення 0,2-0,28 мм2), 22 AWG (січення 0,33-0,44 мм2)

а б

Рисунок 5.1 – Екранована STP (а) і неекранована UTP (б) вита пара

Shielded Twisted Pair Cable FTP, category 5e, 4 pairs 1 – Jacket 2 – Shield – foil 3 – Drain wire, 4 – Protective skin, 5 – Solid twisted pair

Рисунок 5.2 – Фольгована вита пара

Shielded twisted pair cable SSTP, category 7 (1200 MHz), 4 pairs, solid, 22 AWG (1 – Jacket, 2 – Shield-braid, 3 – Drain wire, 4 – Shield-foil, 5 – Solid twisted pair)

Рисунок 5.3 –Екранована вита пара з оплетенням

1 – Jacket, 2 – Shield-foil, 3 – Twisted pairs stranded (patch)

Shielded twisted pair cable (STP), category 6 (300 MHz), 4 pairs, stranded (patch), 26AWG

Рисунок 5.4 – фольгова на вита пара з гнучкими багатожильними провідниками