Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна мев.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

Ціноутворення на різних типах світових товарних ринках

У ринковій економіці процес ціноутворення в торгівлі між зовнішньоекономічними суб'єктами різних країн здійснюється в умовах конкурентного середовища, динамічної рівноваги між попитом і пропозицією, а також порівняльної свободи поведінки на ринку експортера та імпортера. Однак ці постулати вимагають поправок в залежності від типу ринку. Головним критерієм класифікації типів ринків, у тому числі і світових, є характер і ступінь свободи конкуренції. Економісти розрізняють чотири типи ринків:

21. ринок досконалої (чистої) конкуренції;

22. ринок чистої монополії;

23. ринок монополістичної конкуренції;

24. ринок конкуренції небагатьох постачальників олігополія.

Перш за все, ці ринки відрізняються один від одного кількістю суб'єктів торгівлі. Останнє дуже сильно впливає на механізм ціноутворення.

Вплив держави на зовнішньоторговельні ціни.

Державне регулювання внутрішніх цін, субсидування експорту, підтримка імпорту, проведення митно-тарифної політики і т.д. в кінцевому рахунку впливає і на ціни зовнішні, причому тим більше, чим потужніший присутність компаній даної країни на світовому ринку.

Держава регулює ціни внутрішнього ринку, в основному, за допомогою двох інструментів: гарантуючи виробникам рівень продажних цін і надаючи субсидії для покриття витрат виробництва. Хрестоматійними є приклад підтримки державою сільського господарства в США та сільськогосподарська політика ЄС. У США держава надає субсидії з федерального бюджету у випадку зниження ринкових цін нижче гарантованого рівня цін. Спеціальна урядова організація за гарантованими цінами приймає в заставу у виробників сільськогосподарські продукти і у випадку, якщо ціни ринку перевищать заставні, виробник викуповує свій товар і продає його на ринку. Якщо ціни нижче заставних ставок, то товар залишається у власності урядової організації. Таким чином, США, будучи найбільшим експортером агропродукції, шляхом підтримки власних виробників вживає дієвих заходів щодо збереження такого зазору світових цін, в результаті яких і власний виробник не залишається в програші, і рівень світових цін залишається під контролем.

Ефективний механізм ціноутворення в ЄС, розроблений по кожному виду сільгосппродукції і для кожного регіону. Установлюються кілька категорій цін - індикативні ціни, обумовлені

Співтовариствами як бажані, мінімальні ціни імпорту або граничні, мінімальні продажні ціни, гарантовані виробнику інтервенціями, офіційними організаціями.

Існування граничної ціни захищає ринок від імпорту, ціна інтервенції гарантує мінімальний доход виробникам. У такий спосіб протекціонізм на границях ЄС захищає виробників від різких поштовхів світового ринку. Продумана агрополітики ЄС дозволила протягом 10-15 років пройти шлях від імпортера сільгосппродукції до положення близького до самозабезпечення і другого світового експортера.

Що стосується машинобудівних і сировинних галузей, то вплив держави на рівень цін, як правило, здійснюється непрямий спосіб. Наприклад, держава бере на себе частину фінансування

НДДКР, проводить переважно сховане фінансування експорту, веде протекціоністську митну політику. Так, надаючи експортні субсидії компаніям, держава дозволяє їм тримати експортні ціни на рівні світових і не залишати ринок. Встановлюючи низький рівень імпортних мит, наприклад, на сировину, державу має своєю метою підвищення конкурентоспроможності на зовнішньому ринку тих товарів, на виготовлення яких воно йде. Одним з різновидів впливу на ціни світового ринку є демпінг.

Ціль демпінгу - завоювання визначеним чи товаром групою товарів зовнішнього ринку шляхом продажу товарів на світовому ринку за цінами, нижчими від внутрішніх. Надалі збитки покриваються шляхом підвищення цін на зовнішньому ринку, а потім і за рахунок проникнення в економіку країн-імпортерів.

Є й інші механізми та інструменти, використовувані державою для проведення зовнішньоторговельної політики (квоти, добровільне обмеження експорту та тощо), використання яких в кінцевому рахунку впливає на рівень цін на світовому ринку, особливо якщо ця країна є, з економічної точки зору, великої.

Статистичні зовнішньоторговельні ціни

Статистичні зовнішньоторговельні ціни - публікуються в різних національних і міжнародних статистичних довідниках. Дані ціни, що з'являються в подібних виданнях, визначаються шляхом розподілу вартості експорту або імпорту на обсяг закупленої чи поставленої продукції. Ці ціни не показують конкретну ціну конкретного товару. З точки зору їх практичного застосування вони цікаві для розуміння загальної динаміки зовнішньої торгівлі тієї чи іншої країни, для статистичних розрахунків, використовуються як приблизний орієнтир. У процесі узгодження цін експортер і імпортер, грунтуючись на власному аналізі даних про положення на ринку товару, приступають до переговорів, заздалегідь знаючи, на які поступки вони можуть піти. У світовій практиці ведення зовнішньої торгівлі відомо велика кількість різних знижок. Цінові знижки - метод вторговування ціни з урахуванням стану ринку та умов контракту. За оцінками фахівців, існують близько 40 різних видів цінових знижок і надбавок. До найбільш розповсюджених відносяться наступні:

1. знижка продавця, коли за обсяг одноразової покупки (партії) чи за стійкість покупок експортер у процесі торгу надає знижку в залежності від ситуації на конкретному ринку. Може досягати 20-30% до первісної ціни;

2. знижка для ексклюзивного імпортера, фірма-імпортер є єдиним постачальником товару в країну чи регіон, домагається найкращих умов для продажу цього товару, власне кажучи допомагає експортеру закріпитися на ринку даної країни. Досягає 10-15% від початкової ціни. Практикується в умовах ринку монопольної конкуренції;

3. знижка «сконто», у випадку здійснення імпортером передоплати, повної або часткової, за товар. Як правило, така знижка надається й у випадку прямого банківського переведення грошей при оформленні товарних накладних;

28. знижка традиційному партнеру (чи бонусна), як правило, надається імпортеру, тривалий час працює на ринку з одним і тим самим експортером. У даному випадку експортер упевнений у своєму партнері покупці з погляду правильного і своєчасного виконання контрактних зобов'язань; знижка надається, як правило, на річний обсяг продажів товару.

Характерна, у першу чергу, для ринку досконалої конкуренції;

29. знижки за покупку позасезонним товару, як правило, надається на ринках сільгосппродукції, одягу, взуття та ін

30. дилерська знижка, надається оптовим і роздрібним торговцям, агентам і посередникам. Ця знижка повинна покривати видатки дилерів на продаж і сервіс і забезпечувати їм визначений розмір прибутку.

Розміри знижок визначаються окремо для кожного конкретного випадку. Як правило, розміри знижок варіюються між 2 і 10% від спочатку пропонованої ціни. Безумовно, досягаються і більш істотні знижки.