Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
102.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
889.34 Кб
Скачать

4 Організація робіт по очищенню колій і прибиранню снігу на станції

4.1Основні положення організації робіт по запобіганню снігових заносів на перегонах і станціях

Значна частина дiлянок колiї залiзниць України пiддається снiговим заносам. При снiгопадах i хуртовинах на колiї виникають перемети, якi заважають руху поїздiв, утруднясться переведення стрiлок, особливо централiзованих.

За ступенем снiгозаносимостi дiлянки залiзничної колiї розподiляються на тi, що слабо заносяться i особливо сильно заносяться. Ступiнь заносимостi з кожного боку колiї, як правило, рiзний. Дiлянки, що особливо сильно заносяться, з кiлькiстю снiгу, що приноситься за зиму на 1 м колiї понад 600 м,на Українi не зустрiчаються.

Роботи по запобiганню снiгових заносiв полягають:на перегонах-у захистi колiї вiд попадання на неї снiгу, який переноситься при хуртовинах снiговiтровим потоком, i в очищеннi колiї снiгоочисниками; на станцiях-у захистi станцiйних колiй вiд попадання на них снiгу й у прибираннi снiгу, який випав чи був перенесений вiтром, за допомогою снiгоприбиральних поїздiв.

До засобiв захисту колій вiд снiгу, крiм природного лiсу, вiдносяться смуговi захиснi лiсонасаджснвя з кущiв i дерев, постiйнi снiговi огорожi висотою вiд Зм i вище й переноснi решiтчастi щити розмiрами 2 х 2 м або 2 х 1,5 м.

Захист великих станцiй вiд снiгу здiйснюється за допомогою контурного і внутрiшньостанцiйного захисту.

Контурний захист розташовусться за межами станцiї по її периметру.Вiн служить для затримання снiгу, який переноситься на станцiйну територiю з прилеглої мiсцевостi, i може складатися з лiсонасаджень, постiйних снiгових огорож i переносних щитiв.

4.2 Встановлення черговостi очищення станцiйних колiй i

стрiлочних переводів

Всi станцiйнi колiї по черговостi їх очищення вiд снiгу дiляться на три черги.До першої черги вiдносяться головнi, гiрковi, сортувальні колiї i маневровi витяжки, приймально-вiдправнi колi з розташованими на них стрiлочними переводами, колiї стоянок вiдновлювальних i пожежних поїздів,а також колiї, якi ведуть до складiв палива i чергових пунктiв контактної мережi. Цi колiї i стрiлки необхiдно очищати вiд снігу негайно з моменту початку снiгопаду i хуртовини.

До другої черги вiдносяться пакгаузнi i навантажувальнi колiї, а також деповськi колiї,колiї до матерiальних складiв i майстерень.

До третьої черги-всi iншi колії.

Очищення колiї вiд снiгу на промiжних станцiях проводиться, як правило, снiгоочисниками i колiйними стругами. Прибирання снiгу на сортувальних, дiльничних i великих пасажирських станцiях здiйснюється снiгоприбиральними по’iздами.

Для правильного маневрування снiгоприбиральними поїздам в колiї i стрiлочнi переводи кожного парку станцiї розбиваються на окремi зони.

Технологiя прибирання снiгу розроблясться для кожного парку станцiї. Пiдсумковi данi по кожному парку (групi колiй) зводяться у вiдомiсть.

4.3 Визначення об’єму снігу, який прибирається

Площа очищення снігу по одній колії визначається по формулі

і=lіbсер, (4.1)

де lі – довжина і-тої колії;

bсер – середня ширина міжколії.

1=875·5.3=4638 м2

2=840·5.3=4452 м2

3=815·5.3=4320 м2

Об’єм не ущільненого снігу, який підлягає прибиранню з однієї колії визначаємо по формулі

Qі=іhшс, (4.2)

де hшс – товщина шару снігу, м;

Q1=4637·0.22=1020 м3

Q2=4452·0.22=979 м3

Q3=4319·0.22=950 м3

Визначаємо загальний об’єм снігу, який слід прибрати з трьох станційних колій:

Qп=Q1+Q2+Q3 (4.3)

Qп=1020+979+950=2949 м3