Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10 Бронювання.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
116.22 Кб
Скачать

33735567.184154.021.ИЗ

  1. БРонювання місць та оформлення проїзних документів на заброньовані місця

    1. Загальні положення

Бронювання місць визначає операцію закріплення на підставі замовлення пасажира певної кількості місць з відстрочкою реалізації Замовнику на визначений термін.

Бронювання місць є внутрішньо системним запитом, який здійснюється терміналами, підключеними до АСК ПП УЗ, у прямому та у зворотному напрямках.

Бронювання місць у прямому напрямку здійснюється від 45 діб до 2 годин до відправлення поїзда зі станції.

Бронювання місць у прямому напрямку з проміжної станції виконується тільки у разі, якщо:

  1. проміжна станція є станцією першого рівня (як станція формування) для бронювання від 45 діб до 2 годин до відправлення поїзда зі станції;

  2. вагон, на місця у якому здійснюється бронювання знаходиться у режимі „зима” для бронювання від 45 діб до 2 годин до відправлення поїзда з проміжної станції;

  3. вагон, на місця у якому здійснюється бронювання знаходиться у режимі „весна” для бронювання після відправлення поїзда зі станції формування за 2 години до відправлення поїзда з проміжної станції.

Бронювання місць здійснюється до всіх відкритих для продажу станцій маршруту поїзда.

Бронювання місць у зворотному напрямку здійснюється тільки з постійної норми місць зворотного виїзду та до моменту передачі залишків нереалізованих місць на ІСЦ Залізниці відправлення поїзда. Бронювання місць у зворотному напрямку здійснюється від станцій, що мають рівень, однаковий зі станцією відправлення та до станцій, які мають рівень однаковий зі станцією призначення.

Бронювання місць з термінала, код встановлення якого є кодом станції формування поїзда (нитки), здійснюється як з вільного продажу, так і з видів броні, дозволених терміналу. Бронювання місць з проміжної станції для всіх терміналів здійснюється у режимах „зима” або „весна” тільки з вільного продажу.

Бронювання місць з термінала, який має ознаку „адміністративний“ та код встановлення якого є кодом станції формування поїзда (нитки) або є станцією 1-го рівня поїзда (нитки) - дозволяється із норми місць броні, що дозволена даному терміналу, від будь-якої станції маршруту поїзда до будь-якої станції.

В замовленні на оформлення проїзних документів може бути задано до 4 видів броні. Якщо в замовленні на зворотний виїзд незазначений номер броні, то у системі програмно приформовується вид броні 06- зворотного виїзду.

У запиті на бронювання місць можуть бути враховані вимоги пасажира до поїздки, як і при операції продажу.

При позитивному виконанні замовлення на бронювання місць на бланку „Допоміжний документ” друкується квитанція „Броня-замовлення”, що є документом, що підтверджує операцію бронювання місць. При негативній відповіді з системи у сигнальному рядку діалогового вікна видається повідомлення про причину незадовільнення запиту.

В одному броня-замовленні можуть бути заброньовані місця максимум у чотирьох вагонах. На бланку „Броня-замовлення” інформація про кількість зарезервованих місць в одному вагоні розміщується в окремому рядку. Максимальна кількість місць, що може бути зазначена в одній квитанції „Броня-замовлення” обумовлена кількістю зарезервованих місць у чотирьох вагонах заданого типу (крім вагонів з літерною нумерацією). Номери місць на бланку „Броня-замовлення” можуть бути зазначені через кому або через тире. При бронюванні місць у вагони з літерною нумерацією на бланку „Броня-замовлення” надається перелік заброньованих місць. У цьому разі на одному бланку „Броня-замовлення” розміщується максимум 69 номерів місць.

Кожне броня замовлення має свій унікальний номер, який складається з однієї букви (шифр) та чотирьох цифр (номер). Для кожного бланка „Броня-замовлення” буквений шифр присвоюється програмно системою або зазначається особисто касиром.

Якщо у запиті на бронювання місць буквений шифр „Броня-замовлення” не зазначається, то відбувається програмне присвоєння буквеного шифру, цифровий номер броня-замовлення завжди присвоюється програмно. Оформлення проїзних документів за такими броня-замовленнями здійснюється тільки на терміналах того пункту, до якого належить термінал бронювання місць.

Для забезпечення оформлення з броня-замовлення проїзних документів на терміналах будь-якого пункту продажу, який належить до своєї Залізниці, особисто касиром повинен бути зазначений буквений шифр - літери А, И, Ф, Л, П.

Для забезпечення оформлення з броня-замовлення проїзних документів на терміналах, що належать до пунктів продажу ,підключених до іншого ІОЦ, особисто касиром повинен бути зазначений буквений шифр - літера М.

Броні-замовлення, номер яких починається з інших дозволених літер, можуть бути викуплені тільки з терміналів того пункту продажу, де вони були заброньовані.

При здійсненні бронювання місць програмно розраховується системою або зазначається особисто касиром граничний термін збереження броня-замовлення, який визначається як кінцева дата явки пасажира для викупу проїзних документів з броня-замовлення. Тільки у межах дії цього терміну пасажир може викупити проїзні документи з „Броня-замовлення”. Кінцева дата явки пасажира друкується на бланку „Броня-замовлення”.

Якщо граничний термін викупу проїзних документів касиром не зазначається, то системою програмно встановлюється кінцевий термін явки за проїзними документами:

  1. при замовленні місць за 7 - 45 діб до відправлення поїзда, місця повинні бути викуплені протягом 6 діб від дня оформлення замовлення;

  2. при замовленні місць за 2 - 6 діб до відправлення поїзда, місця повинні бути викуплені не пізніше ніж за добу до відправлення поїзда;

  3. при замовленні місць менше ніж за 1 добу до відправлення поїзда, місця повинні бути викуплені не пізніше ніж за 2 години до відправлення поїзда.

Якщо особисто касиром зазначається граничний термін викупу проїзних документів, то в системі здійснюється контроль щодо граничного терміну викупу заброньованих місць не пізніше ніж за 2 години до відправлення поїзда. Для броня-замовлень, номер яких починається з літери А, - не пізніше 1 години до відправлення поїзда.

Після закінчення граничного терміну викупу проїзних документів, місця з невикупленого або частково викупленого „броня-замовлення” повертаються в систему (у вільну продаж або під бронь) для подальшої реалізації, а квитанція „Броня-замовлення” вважається недійсною.

При оформлені замовлень на бронювання місць у системі існує можливість здійснення таких квитково-касових операцій:

  1. бронювання місць;

  2. подовження терміну викупу „броня-замовлення” з одночасним зменшенням кількості заброньованих місць;

  3. відмова від „броня-замовлення”

ці роботи виконуються за допомогою касової операції БРОНЮВАННЯ МІСЦЬ;

  1. оформлення проїзних документів на заброньовані місця

виконується за допомогою операції ПРОДАЖ ЗА БРОНЬ-ЗАМОВЛЕННЯМ.

Введення замовлень на бронювання місць, продовження дати явки та відмови від броня-замовлення здійснюється з одного діалогового вікна „Замовлення на бронювання місць”, в верхній частині якого вводиться запит на оформлення броня-замовлення, у нижній частині - відмова від броня-замовлення та продовження дати явки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]