Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект №1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
15.79 Mб
Скачать

Відомості про електромонтажні вироби.

Для кріплення обладнання, апаратів і приладів до конструкцій застосовують стандартні болти, гайки, звичайні та пружинні шайби, гвинти з напівкруглою, потаємною або циліндричною головками для металу, шурупи та глухарі по дереву.

В електроустановках для кріплення окремих легких деталей, так і громіздких конструкцій, апаратів та машин широко використовуються вироби для кріплення і способи кріплення , які не вимагають застосування мокрих процесів. Це значно прискорює та спрощує монтажні роботи.

Промисловість виготовляє різного виду та призначення дюбелі, дюбель-цвяхи та дюбель-гвинти.

Кріплення дюбелями:

а – нерозбірне кріплення, б – розбірне кріплення, в – комбіноване кріплення,

1 – дюбель-цвях, 2 – дюбель-гвинт, 3 – апарат, 4 – місце пристрілювання деталі кріплення дюбель-цвяхами, 5 – шафа.

До бетонних і цегляних поверхонь електротехнічні вироби, різноманітні скоби та конструкції закріпляють капроновими або металевими дюбелями, які вставляють у просвердлені отвори відповідного діаметру. При укручуванні шурупів у дюбелі вони розширюються і міцно закріпляються в отворі.

Пластмасові дюбелі випускають під шурупи діаметром 4; 5; 8 та 12 мм довжиною відповідно 30; 40; 85 та 100 мм, а стальні з розпірною гайкою і болтами – розміром від М4 х 30 до М16 х 120.

Труби та металорукави закріпляють металевими скобами.

Для кріплення проводів широко застосовують монтажні пластмасові хомути різних видів, скоби.

Способи прокладання ізольованих проводів в електричних мережах приміщень різних типів.

Внутрішні проводки можуть бути відкритими (на поверхні стін, стелі, балок) і схованими (під шаром штукатурки, у стінах, стелях і підлогах).

При відкритій проводці на проводи впливає зовнішнє середовище, тому її виконують здебільшого на роликах, ізоляторах, тросах, в трубах або по

поверхні стін.

Проводку на ізоляторах застосовують у виробничих і складських приміщеннях по стінах, стелі і нижньому поясу ферм в сухих, вогких, мокрих і особливо мокрих приміщеннях.

Тросові електропроводки виконують ізольованими і захищеними

проводами та кабелями, які кріплять до стального тросу. Цей вид проводки використовується у приміщеннях усіх типів.

Монтаж елементів тросових електропроводок.

а – анкер з натяжною муфтою, б – кінцеве кріплення тросу за допомогою коуша та плашкових затискачів, в – несучий трос, г – натяжний наскрізний болт з крюком, д – натяжний наскрізний болт з кільцем, е – прокладка ізольованих проводів на тросових підвісках з глушкою проводів на ізоляторах, ж – заземлення тросу проводу АРТ за допомогою вільного кінця петлі.

Тросова відгалужу вальна коробка з крюком для підвішування світильників.

Електропроводки неброньованими захищеними проводами і кабелями перерізом до 16 мм2 з гумовою і пластмасовою ізоляцією прокладають безпосередньо по поверхні стін. Такі електропроводки кріплять скобами, пряжками або на смужках, стрічках та струнах, що значно зменшує отворопробивні роботи.

Прокладка проводів та кабелів на скобах.

Прокладка кабелю і проводів з кріпленням до струн.

а, б – на підвісках, в – смужкою Лос кутова, г – стрічкою, д – смужкою з пряжкою, ж – смужкою з вусиками, з, к – монтажною смужкою К200.

Прокладка проводів у трубах застосовується в будь-яких приміщеннях. Це найбільш надійна і в той же час найбільш трудомістка та дорога електропроводка. Для її виконання застосовують стальні та пластмасові труби. Звичайні стальні водогазопровідні труби та легкі водогазопровідні труби допускається застосовувати в пожежо- та вибухонебезпечних зонах. Тонкостінні електрозварні труби не допускається застосовувати у вибухонебезпечних зонах. Проводи закладають у повністю змонтовані труби з протяжними коробками, заздалегідь надівши на кінці труб пластмасові

втулки для захисту ізоляції проводів при протягуванні проводів. Кріплення стальних труб при відкритій прокладці здійснюється скобами різної конфігурації.