Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект №1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
15.79 Mб
Скачать

Матеріали для внутрішніх електромонтажних робіт.

В процесі монтажу електроустановок застосовують матеріали і вироби, які умовно поділяють на наступні групи: конструкційні матеріали і труби; проводи, шнури та електричні кабелі; електроізоляційні матеріали і вироби; монтажні та електроустановці вироби.

КОНСТРУКЦІЙНІ матеріали застосовують при виготовленні корпусів шаф, щитів, пультів та щитків. Із листової сталі на листозгинальних установках або пресах вигинають різні профілі у вигляді кутків, корит, Z-подібних та інших форм.

Холодногнуту профільну та листову сталь застосовують для різних типових підтримуючих конструкцій – рам, кронштейнів, скоб при виготовленні їх в умовах заводу. Конструкції, виконані із листової та холодногнутої профільної сталі, як правило, значно легкі, вимагають менших затрат праці, більше відповідають вимогам сучасної естетики порівняно зі зварними каркасними конструкціями, виготовленими із фасонної сталі гарячого прокату.

Кутникові, швелерну, таврову фасонну сталь гарячого прокату застосовують в основному для виготовлення рам та підтримуючих конструкцій індивідуального призначення.

Стрічкову та круглу сталь використовують для виконання мереж заземлення та виготовлення простих конструкцій невеликих розмірів.

Сітчасті огорожі струмоведучих частин виконують із стальної плетеної одинарної сітки дротинками діаметром 1 – 2 мм.

Металеві та пластмасові труби, гнучкі металеві рукави, гофровані труби ПХВ застосовують в основному для електропроводок.

ПРОВОДИ, ШНУРИ ТА ЕЛЕКТРИЧНІ КАБЕЛІ являють собою вироби, які мають одну або більше ізольованих жил, зверху яких можуть бути захисні оболонки, покриття тощо.

Електричним шнуром називають провід з ізольованими жилами підвище -

ної гнучкості, який служить для з’єднання з рухомими або переносними пристроями.

Марка проводу (кабелю) – це позначення із букв, яке вказує на матеріал струмоведучих жил, ізоляцію, ступінь гнучкості та конструкцію захисного покриття.,

Для електромонтажних робіт широко застосовуються ізольовані проводи марок АПВ, АППВ, ПВ, ППВ, АПРН, ПРД, ПРВД, ПРТО, АПРТО, АППВС, АРТ, АВТВ, АВТВУ.

Кабелі – АВБ, ВРБГ,ВРГ, АВРГ, СБГ, АСБГ, СБ, АСБ тощо.

Для приєднання до електричних приладів, апаратів в електричних розподільчих пристроях використовують контрольні кабелі з пластмасовою ізоляцією марок АКВВГ, АКПсВГ перерізом 2,5 – 6 мм2 і кількістю жил від 4 до 37.

ЕЛЕКТРОІЗОЛЯЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ.

Електроізоляційні матеріали поділяються на тверді, рідкі та газоподібні. До твердих відносяться волокнисті матеріали, слюда та вироби зі слюди, пластмаси, азбест, мармур, фарфор; до рідких – трансформаторне масло, до газоподібних – азот та др.

ЛАКИ, ФАРБИ ТА ЕМАЛІ.

При проведенні електромонтажних робіт застосовують різноманітні лаки, фарби та емалі, як електроізоляційні , так і загального призначення.

Електроізоляційні лаки поділяються на покривні, просочувальні та клеючі.

Покривні лаки, в склад яких входять пігменти, називаються емалями. Пігменти надають лаковій плівці велику механічну міцність, твердість, щільність, покращують теплопровідність і надають їй бажаний колір.

Лаки загального призначення використовують для захисту виробів від корозії, а також надання їм гарного зовнішнього вигляду. За хімічним складом лаки можна поділити на три основні групи: на основі рослинних масел; синтетичних полімерів; природних смол.

Емалі за своїми властивостями поділяються на електроізоляційні та для фарбування. Лаки та емалі виділяють шкідливі пари, тому їх потрібно зберігати в герметичній тарі. Лаки та нітроемалі пожежонебезпечні, тому працюючи з ними забороняється курити, а в приміщеннях, де їх застосовують, не дозволяється користуватись паяльними лампами, проводити електро- та газозварювальні роботи.

До лаків, які застосовуються при проведенні електромонтажних робіт, відноситься бітумно-покривний лак БТ577, масляно-бітумні БТ987 і БТ980, глифталево-масляний ГФ-95.

Широке застосування при електромонтажних роботах отримали електроізоляційні стрічки ЛХМ та ЛСК, особливо на основі кремнійорганічних каучуків марок ЛЭТСАР-А, ЛЭТСАР-Б. Ці стрічки мають

добрі електричні та фізико-механічні властивості – підвищену термостійкість (до 150о С) та стійкість до дії агресивного середовища.