Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережні протоколи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

Інтернет-протоколи слугують для передачі інформації в мережі інтернет.

Що таке Інтернет? Інтернет - (англ. Internet від inter між і англ. net мережа, павутина), міжнародна (всесвітня) комп'ютерна мережа електронного зв'язку, що об'єднує регіональні, національні, локальні і інші мережі.

Сприяє значному збільшенню і поліпшенню обміну інформацією, передусім науково-технічною. Об'єднує понад 50 млн. колективних і індивідуальних користувачів (кожен зі своєю електронною адресою) у всьому світі. Його поява і розвиток обумовлена різними історичними чинниками і причинами. Після створення комп'ютерів з'явилася нова ідея: об'єднати їх в єдину мережу, що дозволило б швидко і без втрати даних обмінюватися інформацією.

Інтернет перетворюється у інструмент для спілкування, одержання і передачі інформації, стає невід'ємною частиною бізнесу.

Для забезпечення цих цілей на протязі близько сорока років були розроблені ряд інтернет-протоколів. Також розроблено ряд технологій, підходів до отримання, обробки і передачі інформації.

У рефераті розглянуто протоколи і технології, які наявні у мережі інтернет на сьогоднішній день, їх функції, значення.

2 Протоколи інтернет

Мережевий протокол в комп'ютерних мережах — заснований на стандартах набір правил, що визначає принципи взаємодії комп'ютерів в мережі. Хости (будь-який вузол мережі) взаємодіють між собою. Для того, щоб прийняти і обробити відповідним чином повідомлення, їм необхідно знати, як сформовані повідомлення і що вони означають. Прикладами використання різних форматів повідомлень в різних протоколах можуть бути встановлення з'єднання з віддаленою машиною, відправка повідомлень електронною поштою, передача файлів.

Протокол описує формат повідомлення і спосіб обміну повідомленнями між комп'ютерами в контексті визначеної дії, як, наприклад, пересилка повідомлення по мережі.

Фізичний рівень

- найнижчий рівень мережевої моделі OSI, призначений безпосередньо для передачі потоку даних. Здійснює інтерфейс між мережевим носієм і мережевим пристроєм (концентратори (хаби), повторювачі, медіаконвертори).

Функції фізичного рівня реалізуються на усіх пристроях, підключених до мережі. З боку комп'ютера функції фізичного рівня виконуються мережевим адаптером або послідовним портом.

RS-232

RS-232 — стандарт інтерфейсу обміну даними між пристроєм передачі інформації (модемом) і комп'ютером шляхом послідовної передачі даних (асинхронний зв'язок). Стандарт визначає тип конектора, призначення його контактів і напруги, що використовуються для з'єднання двох пристроїв.

Цей стандарт з'єднання устаткування був розроблений в 1969 році рядом великих промислових корпорацій і опублікований Асоціацією електронної промисловості США (Electronic Industries Association — EIA).

ISDN

Основне призначення ISDN — передача даних зі швидкістю до 64 Кбіт/с по 4-кілогерцній провідній лінії й забезпечення інтегрованих телекомунікаційних послуг (телефон, факс, і ін.).

Канальний рівень

Канальний рівень (англ. Data Link layer) - рівень мережевої моделі OSI, який призначений для забезпечення взаємодії мереж на фізичному рівні і контролю за помилками, які можуть виникнути. Отримані з фізичного рівня дані він упаковує у фрейми, перевіряє на цілісність, якщо треба виправляє помилки (посилає повторний запит пошкодженого кадру) і відправляє на мережевий рівень.

На цьому рівні працюють комутатори, мости.

У програмуванні цей рівень представляє драйвер мережевої плати.

Ethernet

Ethernet (езернет, від лат. aether — етер) — базова технологія локальних обчислювальних (комп'ютерних) мереж з комутацією пакетів, що використовує протокол CSMA/CD (множинний доступ з контролем несучої та виявленням колізій). Цей протокол дозволяє в кожний момент часу лише один сеанс передачі в логічному сегменті мережі. При появі двох і більше сеансів передачі одночасно виникає колізія, яка фіксується станцією, що ініціює передачу. Станція аварійно зупиняє процес і очікує закінчення поточного сеансу передачі, а потім знову намагається повторити передачу. Ethernet-мережі функціонують на швидкостях 10Мбіт/с, 100Мбіт/с, 1000Мбіт/с, 10Гбіт/с.

Token Ring

Token Ring- тип мережі, в якій всі комп'ютери схематично об'єднані в кільце. По кільцю від комп'ютера до комп'ютера (станції мережі) передається спеціальний блок даних, званий маркером (англ. token). Коли якій-небудь станції потрібна передача даних, маркер нею модифікується і більше не розпізнається іншими станціями, як спецблок, поки не дійде до адресата. Адресат приймає дані і запускає новий маркер по кільцю. На випадок втрати маркера або нескінченного ходіння даних (коли адресат даних не знаходиться) в мережі присутня машина із спеціальними повноваженнями, що вміє видаляти безадресні дані і запускати новий маркер.

Мережевий рівень

Мережевий рівень (англ. Network layer) — 3-й рівень мережевої моделі OSI, призначається для визначення шляху передачі даних. Відповідає за трансляцію логічних адрес і імен у фізичні, визначення найкоротших маршрутів, комутацію і маршрутизацію, відстежування неполадок і заторів в мережі. На цьому рівні працює такий мережевий пристрій як маршрутизатор.

IP протокол

IP протокол (англ. IP - Internet protocol) - найбільш широко розповсюджена реалізація ієрархічної схеми мережної адресації. Протокол відповідає за адресацію пакетів, але не відповідає за встановлення з'єднань, не є надійним і дозволяє реалізувати тільки негарантовану доставку даних. Термін "протокол без встановлення з'єднань" (англ. connectionless) означає, що протокол для взаємодії не потребує виділеного каналу, як це відбувається під час телефонної розмови і не існує процедури виклику перед початком передачі даних між мережними вузлами. Протокол IP вибирає найбільш ефективний шлях з числа доступних на основі рішень прийнятих протоколом маршрутизації. Протокол IP не докладає ніяких зусиль, щоб перевірити чи був пакет доставлений за призначенням. Ці функції делеговані протоколам транспортного та вищих рівнів. Транспортний рівень також відповідає за збірку пакетів у повідомлення..

ICMP

ICMP використовується для передачі повідомлень про помилки й інші виняткові ситуації, що виникли при передачі даних. На основі цього протоколу заснована дія таких загальновідомих утиліт як ping та traceroute.

ICMP повідомлення (тип 3) генеруються маршрутизатором при відсутності маршруту до адресата.

2.4 Транспортний рівень

(Transport layer) - 4-й рівень моделі OSI, призначений для доставки даних без помилок, втрат і дублювання в тій послідовності, як вони були передані. При цьому неважливо, які дані передаються, звідки й куди, тобто він надає сам механізм передачі. Блоки даних він розділяє на фрагменти, розмір яких залежить від протоколу, короткі поєднує в один, довгі розбиває. Протоколи цього рівня призначені для взаємодії типу точка-точка.

Transmission Control Protocol

Прото́кол керува́ння переда́чею — основний мережевий протокол, призначений для управління передачею даних в мережах і підмережах TCP/IP.

Інформацію TCP розбиває на порції, які нумеруються, щоб можна було перевірити, чи вся інформація отримана, і розташувати її у правильному порядку. Для передачі порядкового номера у протоколу є свій власний сегмент даних, в якому зокрема написана службова необхідна інформація. Порція даних розміщується в сегмент TCP. Сегмент TCP в свою чергу розміщується в сегменті IP і передається в мережу.

На приймаючій стороні програмне забезпечення протоколу TCP збирає сегменти, витягує з них дані і розташовує їх в правильному порядку. Коли якихось сегментів немає, програма просить відправника передати їх ще раз. Після розміщення всієї інформації в правильному порядку ці дані передаються тій програмі, яка використовує послуги TCP.

UDP

Протокол дейтаграм користувача — один із протоколів в стеку TCP/IP. Від протоколу TCP він відрізняється тим, що працює без встановлення з'єднання. UDP — це один з найпростіших протоколів транспортного рівня, який виконує обмін дейтаграмами без підтвердження та гарантії доставки.

Протокол UDP використовують сервіси та протоколи вищого рівня.

Також цей протокол може використовуватися для різноматніх мережевих ігор реального часу, потокового відео та аудіо, інших типів даних.