Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прокт жку.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Глава 2. Житлові кооперативи

Стаття 37. Статус житлового кооперативу

1. Житловий кооператив - юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об’єдналися з метою задоволення своїх житлових потреб шляхом будівництва, реконструкції, придбання житлового будинку (будинків) та його утримання.

Члени житлового кооперативу беруть участь у будівництві, реконструкції і подальшому управлінні житловим будинком (будинками) належним їм спільним майном, у їх утриманні за рахунок власних коштів.

2. Житлові кооперативи є споживчими товариствами.

3. Житловий будинок, споруджений або придбаний житловим кооперативом, є його власністю.

4. Член житлового кооперативу має право на володіння квартирою, яку він займає в житловому будинку кооперативу, відповідно до сплаченого ним житловому кооперативу внеску (паю).

5. У разі викупу квартири член житлового кооперативу стає її власником. Право власності і користування такою квартирою підлягає реєстрації в установленому законом порядку.

6. Житлові кооперативи є учасниками земельних відносин з моменту їх державної реєстрації.

Стаття 38. Порядок утворення та функціонування житлового кооперативу

1. Рішення про утворення житлового кооперативу приймається його установчими зборами.

2. Число членів житлового кооперативу не може перевищувати кількість квартир у житловому будинку (будинках), що споруджується чи придбавається житловим кооперативом.

3. Особи, включені до затвердженого в установленому порядку списку осіб, які вступають до житлового кооперативу, що утворюється, вважаються членами цього кооперативу з дня його державної реєстрації, а особи, прийняті до створеного житлового кооперативу, - з дня затвердження загальними зборами членів кооперативу відповідного рішення. Порядок прийняття такого рішення встановлюється статутом житлового кооперативу.

4. Житловий кооператив діє на підставі статуту, прийнятого установчими зборами. Рішення установчих зборів житлового кооперативу оформляється протоколом.

5. Типовий статут житлового кооперативу затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Стаття 39. Управління житловими кооперативами

1. До органів управління житловим кооперативом належать:

1) загальні збори членів житлового кооперативу;

2) правління житлового кооперативу;

3) голова правління житлового кооперативу.

2. Права і обов’язки членів правління та голови правління, порядок їх обрання та увільнення від виконання обов’язків визначаються статутом житлового кооперативу.

Стаття 40. Загальні збори членів житлового кооперативу

1. Вищим органом управління житловим кооперативом є загальні збори членів житлового кооперативу, які скликаються у порядку, встановленому статутом кооперативу.

Стаття 41. Правління житлового кооперативу

1. Правління житлового кооперативу обирається з числа його членів загальними зборами кооперативу в кількості і на строк, встановлені статутом кооперативу.

Стаття 42. Голова правління житлового кооперативу

1. Голова правління житлового кооперативу обирається правлінням з числа членів правління на строк, визначений статутом житлового кооперативу.

Стаття 43. Ревізійна комісія житлового кооперативу

1. Для здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю житлового кооперативу загальні збори членів житлового кооперативу обирають з числа його членів ревізійну комісію. Кількість членів ревізійної комісії та строк їх обрання визначаються статутом житлового кооперативу.

Члени ревізійної комісії житлового кооперативу не можуть одночасно бути членами правління житлового кооперативу.

Стаття 44. Членство у житловому кооперативі

1. Право на вступ до житлового кооперативу мають громадяни, які набули повної цивільної дієздатності відповідно до Цивільного кодексу України.

2. Умови прийняття громадян у члени житлового кооперативу встановлюються його статутом.

3. Прийняття рішення про вступ громадян до житлового кооперативу здійснюється на підставі їх письмових заяв.

4. Громадянин, який подав заяву про вступ до житлового кооперативу, робить вступний і пайовий внески, розмір яких залежить від площі квартири, строку та умов кредитування, поверху, рівня облаштування та інших умов, встановлених статутом кооперативу.

Стаття 45. Надання квартири члену житлового кооперативу

1. Квартира житлового кооперативу надається його членові за рішенням загальних зборів членів кооперативу відповідно до розміру його пайового внеску.

2. Рішення загальних зборів членів житлового кооперативу є підставою для вселення у квартиру в житловому будинку житлового кооперативу.

3. Спори щодо надання квартир у житловому будинку житлового кооперативу вирішуються в судовому порядку.

Стаття 46. Права і обов’язки члена житлового кооперативу

1. Права і обов’язки члена житлового кооперативу, а також членів його сім’ї, у тому числі умови користування і підстави для припинення користування житловими та нежитловими приміщеннями, встановлюються статутом кооперативу.

2. Підставою для володіння і розпорядження житловими і нежитловими приміщеннями в установлених законами та цим Кодексом межах є членство у житловому кооперативі.

Стаття 47. Припинення членства у житловому кооперативі

1. Членство громадянина у житловому кооперативі припиняється у разі:

1) виходу або виключення громадянина із членів житлового (житлово-будівельного, житлово-обслуговуючого) кооперативу;

2) припинення житлового кооперативу;

3) смерті громадянина, який був членом житлового кооперативу.

2. Умови та порядок припинення членства у житловому кооперативі визначаються законодавством та статутом кооперативу.