Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прокт жку.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

1. Облік паїв членів житлового кооперативу ведеться правлінням житлового кооперативу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Стаття 54. Підстави для виселення з будинку житлового кооперативу

1. Член житлового кооперативу, виключений з житлового кооперативу з підстав, визначених статтею 47 цього Кодексу, а також особи, які проживають разом з ним, втрачають право на володіння і користування житлом у житловому будинку житлового кооперативу та зобов’язані звільнити його протягом трьох місяців з дня набрання чинності рішенням про виключення цієї особи з членів кооперативу.

У разі відмови від звільнення житла у житловому будинку житлового кооперативу, зазначені особи підлягають виселенню в судовому порядку без надання іншого житлового приміщення.

2. Членів сім’ї члена житлового кооперативу та інших осіб, які проживають разом з ним, може бути виселено в судовому порядку також в інших випадках, передбачених законом.

Стаття 55. Передача житловому кооперативу рівноцінного житлового будинку замість того, що підлягає знесенню

У разі якщо належний житловому кооперативу житловий будинок підлягає знесенню у зв’язку з вилученням земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності, орган місцевого самоврядування передає у власність житловому кооперативу рівноцінний житловий будинок у тому самому населеному пункті.

Глава 3. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, товариство власників житла

Стаття 56. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку

1. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку створюються у визначеному законом порядку з урахуванням вимог цього Кодексу за рішенням загальних зборів власників (співвласників) багатоквартирного будинку, проведених за ініціативою двох і більше власників житлових та нежитлових приміщень, прийнятим більшістю голосів від загальної кількості власників житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Особливості створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку в гуртожитках, декількох багатоквартирних будинках, житлових комплексах визначаються законом з урахуванням вимог цього Кодексу.

2. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку є юридичною особою приватного права у формі непідприємницького товариства, що утворюється шляхом об’єднання власників (співвласників) майна, що перебуває в їхній спільній (частковій, сумісній) власності, в одному багатоквартирному будинку або в декількох таких будинках, розташованих поряд.

3. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку є неприбутковою організацією, утвореною відповідно до закону та з урахуванням вимог цього Кодексу власниками (співвласниками) багатоквартирного будинку (будинків) з метою спільного користування, володіння та розпорядження об’єктами спільної власності в багатоквартирному будинку (будинках), і не має на меті отримання прибутку для подальшого розподілу між членами об’єднання, за винятком спрямування отриманого прибутку на утримання та забезпечення експлуатації спільного майна у багатоквартирному будинку (будинках).

4. Оплата витрат з управління, утримання та експлуатації майна, що перебуває у спільній власності співвласників багатоквартирного будинку, здійснюється відповідно до цього Кодексу у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

5. Управління діяльністю об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) здійснюється його органами управління, утвореними відповідно до закону з урахуванням вимог цього Кодексу.

6. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) є учасником земельних відносин, визначених Земельним кодексом України, з моменту його державної реєстрації та внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

7. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) провадить свою діяльність відповідно до закону про такі об’єднання.

Стаття 57. Надання підтримки у створенні та діяльності об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків)

1. Держава, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування надають підтримку у створенні та діяльності об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) шляхом:

1) часткової участі у фінансуванні робіт з проведення першого після приватизації житла капітального ремонту відповідно до зобов’язань попереднього власника житла, встановлених законодавством;

2) передачі об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (будинків) відповідно до Земельного кодексу України у користування землі, на якій розташований багатоквартирний житловий будинок, та його прибудинкової території з усіма розташованими на ній елементами благоустрою;

3) спрощення порядку реєстрації об’єднання;

4) фінансування заходів з енергозбереження у багатоквартирному будинку відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Стаття 58. Особливості провадження діяльності об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (будинків)

1. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку самостійно визначає відповідно до статуту з дотриманням вимог законодавства умови договорів про надання послуг з управління житлом, послуг з утримання житлового будинку, послуг з експлуатації та інших робіт і послуг, необхідність закупівлі (придбання) яких визначена рішенням статутних органів об’єднання.

Стаття 59. Особливості створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку у новозбудованих житлових будинках

1. Створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) у новозбудованих багатоквартирних житлових будинках здійснюється відповідно до закону з урахуванням особливостей, передбачених цією статтею.

2. У разі якщо протягом трьох місяців після введення в експлуатацію багатоквартирного будинку загальні збори власників (співвласників) житла у такому будинку не були скликані або не відбулися, або на них не було прийнято рішення про створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків), обов’язок з вчинення дій, необхідних для оформлення і реєстрації документів, що засвідчують створення об’єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку (будинків), покладається на замовника будівництва житла.

Замовник будівництва житла:

1) розробляє проект статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) відповідно до вимог закону та з урахуванням вимог цього Кодексу;

2) скликає загальні збори власників (співвласників) житла (житлових і нежитлових приміщень) у новозбудованих житлових будинках для обговорення проекту статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) та його затвердження.

3) подає в установленому законодавством порядку документи для здійснення державної реєстрації об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

4. Орган місцевого самоврядування:

1) реєструє об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) за умови відповідності поданих документів вимогам законодавства;

2) формує наглядову раду для тимчасового управління багатоквартирним будинком (будинками) у складі свого представника,

представників забудовника, органу самоорганізації співвласників багатоквартирного будинку (будинків) для подальшого визначення наглядовою радою виконавця послуги з управління таким будинком (будинками) на підставі конкурсу;

3) укладає з визначеним наглядовою радою виконавцем послуги з управління житлом договір про тимчасове надання послуги з управління житлом до дня створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків), товариства власників житла чи житлово-обслуговуючого кооперативу.

Стаття 60. Товариство власників житла

1. Власники малоповерхових житлових будинків можуть утворювати товариства власників житла.

2. Метою створення товариства власників житла є здійснення спільних заходів щодо утримання та експлуатації існуючих та створення нових спільних елементів прибудинкових територій, комунікацій, інших об’єктів життєдіяльності, отримання послуг з управління житлом.

3. Товариство власників житла – юридична особа приватного права у формі непідприємницького товариства.

4. Матеріальною основою товариства власників житла є:

1) добровільні внески його учасників (власників);

2) інші кошти, залучені в порядку та на умовах, визначених його статутом та законодавством.

Стаття 61. Статут товариства власників житла

Установчим документом товариства власників житла є його статут.

Стаття 62. Особливості створення та діяльність товариства власників житла

Товариство власників житла створюється та функціонує у порядку, передбаченому законами та цим Кодексом для створення та діяльності об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків), якщо інше не передбачено законом.

Розділ III. Надання житла у найм (оренду) та користування ним